כשל בירוקרטי בהארכת תוקף היתר הפעילות של תאגידי כח האדם בישראל בענף הבנייה מונע הבאת אלפי עובדים זרים, זאת על אף המצוקה הקשה בענף. כ-4,000 עובדים מסרילנקה והודו אמורים היו לנחות בישראל בתחילת החודש הבא ונכון לעכשיו לא יוכלו להגיע משום שלתאגידי כח האדם איו היתר להכניס אותם לישראל.
נזכיר כי מאז ה-7 באוקטובר נרשם מחסור חמור בעובדי בניין כש-100 אלף עובדי בנייה פלסטינים הפסיקו להגיע לעבודה באתרי הבנייה בישראל. מאז החלטה הממשלה על הבאת עשרות אלפי עובדים זרים אך בפועל רק חלק מהם הגיעו.
מדובר באי הארכת הרשיון של תאגידי כח האדם האחראיים על הבאת העובדים לישראל וטיפול בהם בזמן עבודתם בארץ. הרישיון פג בסוף 2024 ולא חודש בתחילת השנה. מדובר בכמעט 200 חברות.
1 צפייה בגלריה
אתר בנייה אילוסטרציה
אתר בנייה אילוסטרציה
אתר בנייה אילוסטרציה
(ערן גרנות)
במקביל, בעיה נוספת שנגרמת מהמצב הנוכחי קשורה לעובדה שלתאגידים אין היתר פעילות והם עשויים להיות חשופים לתביעות, זאת בעוד העובדים עצמם מחזיקים באישורים ורשות האוכלוסין אף האריכה להם אותו במספר חודשים. תאגידי כח האדם פועלים מאז תחילת השנה האזרחית ללא היתר כנדרש ובימים האחרונים החל לעלות חשש בנוגע לביטוח העובדים באתרי הבנייה כל עוד לתאגידים אין רישיון תקף.
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ונשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ראול סרוגו פנו היום לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולשר הפנים משה ארבל כדי שיתערבו במה שהגדירו כ"משבר חמור שמתפתח בענף הבנייה".
"הפנייה הדחופה מגיעה בעקבות החלטה של רשות האוכלוסין שלא לחדש לעשרות תאגידי כוח אדם בענף הבניין את הרישיונות ל-2025. המצב מעמיד בסיכון את מטה לחמם של אלפי עובדים, מייצר פגיעה מהותית בענף ומסכן את איתנותן של החברות", כך כתבו השניים ודרשו מהשרים שיתערבו מיידית לפתרון המשבר.
גם ברשות האוכלוסין וההגירה שאמונים על הנושא התייחסו לנושא. גורם בכיר מהרשות מסר כי לכלל העובדים הזרים הוארך היתר העבודה באופן גורף לחודשים הקרובים עד שהנושא יוסדר. עוד מסר אותו הגורם כי בשל בירוקרטיה ותקלות טכניות לא הוארכו רישיונות לתאגידי כח האדם ונכון להיום הדבר מטופל "בצורה מואצת", ועתיד להסתדר בתוך ימים. ברשות ההגירה אישרו שבינתיים אכן לא ניתן להביא עובדים זרים חדשים עד שהעניין יוסדר.
ממשרד הבינוי והשיכון שאינו קשור אומנם ישירות לאירוע אך קשור לסוגיית העובדים בענף הבנייה נמסר כי: "מנכ"ל המשרד התריע בכל הזדמנות כי שלילת רישיונות לתאגידי כוח אדם בענף הבנייה, ללא הבטחה כי התאגידים האחרים יוכלו לקלוט באופן מיידי את העובדים הזרים המושפעים, עלולה לגרום לפגיעה משמעותית בענף. המשרד הביע דרישה חד-משמעית שלא יבוטלו רישיונות מבלי לוודא מראש כי 10,000 העובדים שהמשרד פעל רבות להבאתם יקלטו בתאגידים אחרים באופן מיידי וללא תקופת המתנה. אנו נמשיך לפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים במטרה להגדיל כ"א בענף הבנייה".