בשורה של ממש לאזרחים הוותיקים שרבים מהם מצויים מתחת לקו העוני: מליאת הכנסת אישרה בצהריים (ד') בקריאה טרומית את הצעת חוק הבטחת הכנסה להגדלת הגמלה בגיל פרישה והצמדתה לראשונה לשכר הממוצע במשק. את ההצעה הגישו חברי האופוזיציה הח"כים חיים כץ וחוה אתי עטייה, ואליה הוצמדה הצעה של ח"כ איימן עודה. הקואליציה כולה תמכה בהצעה ולפיכך 51 חברי כנסת תמכו בה ללא מתנגדים, וההצעה תועבר לחקיקה מהירה לוועדת הכספים של הכנסת.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החוק החדש קובע שגמלת הבטחת הכנסה המגיעה למי שהגיע לגיל פרישה תעמוד על סכום השווה לשמונים אחוזים לפחות משכר המינימום, ותוצמד לשכר הממוצע במשק, וזאת החל משנת 2022. קצבת הבטחת הכנסה בגיל זקנה צפויה לעלות בכ-500 שקל ליחיד ובכ-700 שקל לזוג לחודש החל מינואר 2022.
לפי ההצעה שסוכמה טרם ההצבעה היום, לפיה הקצבה תעלה ל-70% משכר המינימום ותוצמד לשכר הממוצע במשק (מה שככל הנראה יעבור בסופו של דבר), הקצבה ליחיד מעל גיל 70 שטרם מלאו לו 80 תעלה מ-3,269 שקל כיום ל-3,710 שקל לחודש, ולזוג ל-5,862 שקל לחודש, לעומת 5,166 שקל כיום, כאשר היחס הקיים היום בין קצבת זוג לקבצת יחיד (תוספת של 58%) ישאר זהה. כמו כן, כאשר יעודכן שכר המינימום במשק, הקצבאות צפויות לעלות בהתאם.
בדברי ההסבר נכתב: "חוק הביטוח הלאומי משנת 1995, מעניק קצבת אזרח ותיק לזכאים לכך לפי החוק. נוסף על כך מוענקת גמלת הבטחת הכנסה לזכאים לכך. אולם, בישראל חיים מאות אלפי אזרחים ותיקים שפרשו מעבודה אך לא צברו זכויות פנסיוניות המאפשרות הזדקנות מכבדת. יכולתם של מי שמתקיימים מקצבת הבטחת הכנסה בשיעור הקבוע כיום, לרכוש מזון ותרופות ולממן טיפולים רפואיים או סיעודיים הנדרשים להם, היא מוגבלת עד לכדי קיום מתחת לקו העוני".
ח"כ חיים כץ אמר, כי "אנחנו הולכים פה למהלך אדיר שדרכו נוכל להוציא את האזרחים הוותיקים מקו העוני, וזה צעד ראשון בעזרה לאזרחים הללו. 20% מעניי ישראל הם אזרחים ותיקים. מדובר בהזדמנות עצומה לתקן את דו"ח העוני ולשפר את איכות חייהם של האזרחים הוותיקים, בהם 52,900 ניצולי שואה".