כשברקע מתקפת הטרור חסרת התקדים נגד ישראל והכרזת ראש הממשלה בנימין נתניהו על מלחמה נגד חמאס, המסחר היום (ראשון) בבורסת ת"א הגיב בירידות דרסטיות במדדים המובילים: ת"א 35 ירד ב-6.47%, ת"א 125 ב-6.69% ות"א 90 ב-7.86%. מדד הבנקים צלל ב-8.7%. פתיחת הבורסה הבוקר התעכבה ב-10 דקות לאור הירידה המשמעותית טרום המסחר.
יש לציין כי לפי הכללים של הבורסה, במסחר הרציף, במידה שמדד ת"א 35 יורד ב-8% אז יש הפסקה של חצי שעה ולאחריה יחודש המסחר. במידה שהמדד ימשיך לאחר החידוש לרדת ב-12%, נפסק המסחר עד סוף היום בהחלטת מנכ"ל הבורסה. הירידות הן צפויות נוכח מצב הלחימה במדינה, והחשש של המשקיעים מהעתיד לבוא. השאלה היא רק עד כמה הבורסה תיפגע בהמשך.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
1 צפייה בגלריה
 בורסת תל אביב
 בורסת תל אביב
בורסת תל אביב
(צילום: Gettyimages)
היום אין מסחר במטבע חוץ, אולם הברוקרים והאנליסטים צופים שמחר ייחלש השקל עוד מעבר לשיאים מזה שבע שנים שנרשמו בשבוע האחרון מול הדולר (הגיע עד 3.88 שקל במסחר הרציף).
היחלשות נוספת של השקל תגרום בימים הקרובים לעליות מחירים של מוצרים מיובאים ותגביר את הצורך של בנק ישראל להעלות את הריבית במשק ב-23 באוקטובר בעוד רבע אחוז ל-5%. יחד עם זאת, במידה שתימשך הלחימה והמשק בחלקו ישותק קיים גם סיכוי שבנק ישראל יחשוש מהשלכות העלאת ריבית בעת הזאת וכניסת המשק להאטה משמעותית וייתכן שהעלאת הריבית תידחה להחלטה האחרונה של השנה, בדצמבר.
עוד לפני המתקפה, השבועות הקרובים בכלכלה היו צפויים להיות צפופים ומכריעים. בין השאר יתבררו גובה הגירעון העדכני בתקציב המדינה, שיעור האינפלציה, מחירי הדירות ושכר הדירה, גובה הריבית במשק כאמור וצפוי גם פרסום דוח חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס למדינת ישראל. בנוסף, אחת משאלות המפתח תהיה האם יהיה לישראל נגיד בנק מרכזי חדש או שמא ברגע האחרון יחליט ראש הממשלה שזאת לא העת להדיח נגיד ויאריך את כהונתו לקדנציה שנייה.
אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות: "בניגוד למבצעים השונים בדרום בשנים האחרונות, להם הייתה השפעה מזערית על השווקים, למלחמה שהחלה בסוף השבוע צפויה להיות השפעה מהותית יותר. הסיבה לכך היא שהשווקים הם בסופו של דבר בבואה של הכלכלה הישראלית, ואם במבצעים הקודמים בדרום הכלכלה הישראלית לא נפגעה באופן מהותי, הרי שכיום תרחיש כזה הוא יותר מדי אופטימי. לכן, אם בעבר התגובה בשווקים היתה ליום-יומיים לכל היותר, סביר להניח שהפעם נראה את השווקים המקומיים מתקשים להתאושש מהר.
אז מה עושים עם הכסף? אמנם האופק לשוק הישראלי לא נראה כרגע טוב אבל למדנו שוב ושוב בעבר שקבלת החלטות על החסכונות ארוכי הטווח שלנו בתקופות כאלו מובילה בדרך כלל להפסדים ולא לרווחים. הקטנת החשיפה לשווקים כיום עשויה אמנם לחסוך הפסדים על הנייר אבל מכיוון שבדרך כלל אף אחד לא יודע מתי הזמן הנכון להחזיר את הכסף לשוק, בסופו של דבר מהלכים מסוג זה פוגעים בחוסך".
יוסי פרנק, מנכ"ל ובעלים של אנרג'י פייננס: "ביום כ"כ קשה וכשלקראתנו ימים קשים עוד יותר, אני תוהה לאן נעלם הנגיד? האם אנחנו במלחמה, אם לא אז מדוע הכל מתרסק, אם כן אז מדוע בכלל נתנה הוראה לפתוח את הבורסה, האם עצירת המסחר במטבע למספר ימים ועצירת הפעילות בבורסה הם לא חלק בלתי נפרד מהניסיון להרגיע את השווקים והציבור? עוד לפני סוף השבוע הנורא אני סבור שהנגיד היה חייב לצאת לציבור ולהודיע שמתוך אחריות לאומית הוא מעוניין להמשיך לקדנציה נוספת. קל וחומר לנוכח האירועים האחרונים. ואם בכל זאת ייפתח המסחר במט"ח מחר והספקולנטים ינסו לנצל את המצב, אני מצפה מבנק ישראל שיעשה את מה שהיה צריך לעשות כבר לפני חודש ולהתחיל למכור מטבע".
פורסם לראשונה: 10:05, 08.10.23