הדולר נחלש היום (חמישי) בכ-2% מול השקל אחרי החלטת הריבית של הבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב), ושערו היציג נקבע על 3.60 שקלים. האירו נחלש גם הוא מול השקל בשיעור גבוה של כ-1.5% - ושערו היציג נקבע על 3.93 שקלים.
התנודות במסחר במט"ח מושפעות בין השאר מהסיכוי הגדל או המצטמצם בכל יום על פי ההערכות לעסקת חטופים. קידום עסקה כזאת והפסקת הלחימה ישפיעו לטובה על המשק ויגרמו להתחזקות השקל. מצב הפוך שבו השיחות יתפוצצו יוביל להתחזקות הדולר והאירו. יחד עם זאת, השקט היחסי לעומת התחזיות בתקופת הרמדאן תורם להתחזקות השקל בימים האחרונים.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות, הסביר כי "רכבת ההרים בשוק המט"ח המקומי ממשיכה לדהור, כאשר מצד אחד היצואנים מוכרים מט"ח לצורך תשלום הוצאות בשקלים, ומנגד, הזרים רוכשים מט"ח, מהלך שממתן את עודפי ההיצע ולעתים אף גורר לפיחות. היחלשות הדולר בעולם תומכת בהיחלשותו גם בשוק המקומי. אין שינוי בהערכתנו, לפיה הדולר צפוי להמשיך לנוע בתחום שערים רחב וכי אירוע ביטחוני שיגרור לירידה בביקושים, עשוי לתמוך בתנודות שערים חדות, תוך כדי ייסוף השקל".
יוסי פרנק, מנכ"ל אנרג'י פייננס, הסביר בנוגע להיחלשות השקל בשבוע האחרון כי "היחלשותו הבלתי מוסברת של השקל בשבוע האחרון, בעיקר בשעות בהן אין כמעט מסחר, נגרמת בעיקר על ידי גורמים מקומיים. בנק ישראל יודע את זה אבל ממשיך להעלים עין מתופעות אלו וחבל.למעשה מאז שהתערב יומיים בתחילת המלחמה, מעדיף בנק ישראל לעמוד מהצד ומאפשר לשחקנים לשחק עם השקל ככל העולה על רוחם. לטעמי הוא שוגה".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הפד הותיר אמש כאמור את הריבית בארצות הברית על רמה של 5.5%, בהתאם למה שחזו האנליסטים בשוק, ולאור העלייה באינפלציה. זו ההחלטה החמישית ברציפות של הפד בה הוא לא משנה את הריבית.
הפד חזה שהצמיחה תגיע השנה ל-2.1% לעומת תחזית קודמת ל-1.4%. עוד צפה הפד שהריבית תופחת בשנת 2024 שלוש פעמים ותגיע בסוף השנה ל-4.6%. לשנת 2025 צפויה ריבית של 3.9% דהיינו שהיא תישאר עדיין גבוהה גם בעוד שנתיים.
כזכור, במסיבת העיתונאים אחרי החלטת הריבית האחרונה של 2023 נמסר מטעם הפד כי הכוונה היא לבצע לפחות שלוש הורדות ריבית בשיעור של 0.25% כל אחת במהלך השנה הקרובה. אולם, גם בהחלטה הראשונה שלו ב-31 בינואר 2024 הוא השאיר אותה כפי שהיא, וגם כעת. סקר בין אנליסטים שנערך בוולסטריט מגלה כי הרוב המכריע סבור שלא יהיו הורדות ריבית בארה"ב עד יוני לפחות.
החל ממרץ 2022 הבנק המרכזי האמריקני ביצע לא פחות מ-11 העלאות ריבית על מנת להתמודד עם האינפלציה, שהייתה בזמנו גבוהה מאוד.
אחת הסיבות המרכזיות להחלטה של הפד שלא להוריד את הריבית היא נתוני האינפלציה המאכזבים בחודשים האחרונים. כבר בדצמבר היה צפי לירידה לקצב שנתי של 3.2%, אולם בפועל נרשמה דווקא עלייה ל-3.4%. האנליסטים חזו כי בינואר הקצב יואט ל-2.9%, אבל בסוף הוא עמד על 3.1%, ובפברואר הציפייה הייתה כי הקצב יישאר כפי שהוא, והוא דווקא עלה ל-3.2%.
פורסם לראשונה: 09:11, 21.03.24