משרד האנרגיה הודיע היום (ה') כי מחיר הדלק בחודש יולי יעמוד על 6.85 שקלים לליטר בנזין 95 בשירות עצמי - ללא שינוי מעדכון קודם. גם התוספת בעד שירות מלא תעמוד על 21 אגורות לליטר והמחיר המירבי לליטר בשירות עצמי באילת לא יעלה על 5.85 שקלים לליטר - ללא שינוי.
זאת, לאחר ששר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הודיע הבוקר כי חתם על הצווים החדשים להפחת המס על הדלק שפורסמו אמש להערות הציבור, לפיהם היא תעמוד על 41.5 אגורות לליטר כולל מע"מ עד סוף יולי, אחרי שעמדה על 50 אגורות ביוני, 49 אגורות במאי ו-58 אגורות באפריל.
בכך, למעשה ממשיכים בממשלה את "השיטה" שבה נקטו כדי למנוע התייקרות לצרכנים, אך יש לציין כי למעשה המס על הדלק יעלה ביוני ב-8 אגורות, ואם היה נשאר כמו בחודש שעבר המחיר לצרכן היה יורד.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
על רקע העליות שהיו במחיר הדלק, מאז אפריל 2022 חלות ברציפות הוראות שעה המפחיתות את הבלו החל על בנזין. בהתאם להוראות השעה האמורות, בחודש הנוכחי (יוני 2023), חלה הפחתה של הבלו על בנזין המובילה להפחתה של 50 אגורות ממחיר של ליטר בנזין לצרכן לעומת המחיר ללא הוראת השעה.
בצו החדש מוצע לקבוע כי מ-2 ביולי ועד ה-31 ביולי 2023 תחול ההפחתה של 38 אגורות (41.5 כולל מע"מ) ממחיר ליטר בנזין לצרכן. "עם פקיעת הוראת שעה זו תחזור לתוקף ההפחתה של כ-13 אגורות ממחיר ליטר בנזין אשר חלה עד סוף שנת 2023. יצוין כי במקביל לקידומו של צו זה מקודם תיקון מקביל לצורך הפחתת מס הקנייה על בנזין במסגרת תיקון של צו תעריף המכס והפטורים ומס קנייה על טובין (הוראת שעה מס' 17), התשפ"ב-2022", נכתב בטיוטה.
כבר לפני חודשיים בכירים באוצר התנגדו להארכת ההפחתה בשל העובדה שנרשמת כעת ירידה משמעותית בהכנסות ממיסים, מצב שיביא להגדלה נוספת בגירעון. לפי משרד האוצר, הפסד הכנסות המדינה ממיסים בשל הההפחתה באפריל עמד על 130 מיליון שקל, בשל מאי על 50 מיליון שקל נוספים, בשל יוני על 176 מיליון שקל וכעת יעמוד ביולי על 75 מיליון שקל נוספים. עם זאת, זינוק במחיר הדלק משפיע גם על מדד המחירים לצרכן והיה מקפיץ עוד את האינפלציה.
נזכיר כי כדי לקבוע את מחיר הדלק בתחנות שאמור להתעדכן בלילה שבין שבת לראשון, כמו בכל סוף חודש, במשרד האנרגיה מחשבים במשך חמישה ימים בכמה התייקרה או הוזלה, בממוצע, חבית נפט בעולם ובעיקר באגן הים התיכון, וגם בהסכמים שיש לישראל עם הספקיות, שלעיתים קשורים בעוד כמה וכמה ענייני סחר אחרים שהשתיקה יפה להן. כך מחשבים גם את שערו של הדולר מול המטבע הישראלי בסוף החודש, בהשוואה לחודש הקודם, ומבצעים את החישוב הסופי בכמה יש לייקר או להוזיל את מחיר הדלק בתחנות ולמפעלים. בחודשים האחרונים כאמור, אחרי שמתבצע חישוב זה, בממשלה מתאימים את הפחת המס כדי שהמחיר לצרכן לא יעלה.
פורסם לראשונה: 14:47, 29.06.23