בחודש ספטמבר נמדד גירעון תקציבי של כ-100 מיליון שקלים, אך העודף התקציבי המצטבר ב-12 החודשים האחרונים גדל ל-0.9% מהתוצר (כ-15.7 מיליארד שקלים). כך עולה מנתונים שפרסם היום (חמישי) החשב הכללי במשרד האוצר, רו"ח יהלי רוטנברג. בנטרול הסטות מיסים בשנת 2021 העודף עומד על כ-0.4% מהתוצר.
העודף המצטבר מתחילת השנה ירד לסכום של 33.3 מיליארד שקל - עדיין חסר תקדים שכן ממקום המדינה לא היה מעולם מצב שבו אחרי תשעה חודשים יש בתקציב המדינה עודף כספים, מה עוד שהעודף הוא בהיקף של כ-8% מתקציב המדינה השנתי.
מראשית השנה היו כבר שישה חודשים עם עודף תקציבי, תופעה שלא אירעה עד לשנת 2022. יחד עם זאת, יש להזכיר כי מדובר בעודפים בהכנסות לשנה הנוכחית, אך למדינת ישראל יש חוב של יותר מטריליון שקל עליו היא משלמת מעל 40 מיליארד שקל בתשלומי ריבית בכל שנה שרק הולכים וצומחים.
מראשית השנה הסתכמו כבר הכנסות המדינה ב-355 מיליארד שקל, לעומת 295.2 מיליארד שקלים בשנת 2021, כאשר בראשית אותה שנה היה עדיין הסגר השלישי שנבע מהתפשטות נגיף הקורונה. זהו גידול משמעותי ביותר של 20.2% בגביית הכנסות המדינה בתקופה הזאת השנה. עם זאת, באוצר מציינים כי בשנת 2021 בשל מועדי החגים הוסטו תשלומי מיסים המוערכים בכ-8.2 מיליארד שקל מחודש ספטמבר לחודש אוקטובר. בנטרול הסטה זו, שיעור הגידול בהכנסות המדינה הוא כ-17% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
הוצאות הממשלה מתחילת שנת 2022 הגיעו ל-321.7 מיליארד שקל, מתוכם 6.2 מיליארד שקל נבעו מהוצאות בגין תוכנית הסיוע הכלכלי להתמודדות עם משבר הקורונה. הוצאות אלו מהוות צמצום של 7.2% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בנטרול הוצאות תוכנית הסיוע הכלכלי מדובר בגידול של 5%. יצוין כי הביצוע המצטבר של תוכנית הסיוע הכלכלי בגין משבר הקורונה הגיע ל-178.8 מיליארד שקל.
הכנסות הממשלה ממיסים הסתכמו בחודש ספטמבר ב-34.7 מיליארד שקל לעומת 33.2 מיליארד שקל בחודש המקביל אשתקד (כולל התשלומים שהוסטו לאוקטובר) ומתחילת השנה נגבו מיסים בסך 355 מיליארד שקל.
בריאיון ל"כסף חדש" ב-ynet radio התייחס בחודש שעבר מנהל רשות רשות המיסים, ערן יעקב, לעודף ההכנסות ממיסים שנרשם בחודשים האחרונים וציין כי "אנחנו עדיין רואים עודף אבל אנחנו גם רואים התמתנות מסוימת כי ככל שאנשים יוצאים יותר לחו"ל ופחות צורכים פה, זה בא לידי ביטוי בהכנסות ממיסים".