בעקבות הכתבה שפורסמה השבוע ב-ynet ובמוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות", קיבלנו עשרות פניות מנשים שבני הזוג שלהן לוחמים כעת ושפוטרו מעבודתן או אולצו לצאת לחל"ת במהלך התקופה, או שזכויותיהן נפגעו בדרכים אחרות. פניות אלה הועברו על ידינו לטיפול מיידי של משרד העבודה, שכן מדובר בפיטורים שהם בניגוד לחוק.
לפי התיקון לחוק הגנת על עובדים בשעת חירום, שהביא שר העבודה יואב בן צור לפני כחודש, ייאסר על פיטורי הורים שנדרשו להשגיח על ילדיהם עקב שירות של בן או בת הזוג בצבא או בכוחות הביטחון. "תחילתה של הוראת השעה רטרואקטיבית מיום 7.10.23 לעניין האיסור האזרחי לפטר בשל הנסיבות שפורטו בחוק", נקבע במסגרת התיקון.
בעקבות פניית "ידיעות אחרונות" בעניין למשרד העבודה, מסר שר העבודה: "בעקבות תחקיר 'ידיעות אחרונות' אני מדגיש כי חוק ההגנה על עובדים בשעת חירום שבאחריות משרד העבודה קובע איסור פיטורים במקרה שבו עובד נעדר או לא ביצע עבודה בשל סגירת מוסדות החינוך של ילדיו. במסגרת תיקון החקיקה שחוקקנו בכנסת, נקבע איסור פיטורים גם לגבי עובד/ת שהוא בן זוג של משרת בצה"ל וכוחות הביטחון, שנעדר או לא ביצע עבודה בשל הצורך בהשגחה על ילדיהם.
"משרד העבודה פירסם לציבור המעסיקים והעובדים באתר המשרד הסבר על התיקון לחוק. המדיניות שלי ברורה ונחרצת, משרד העבודה האמון על שמירת זכויות העובדים, יאכוף את החוק בהליכים פליליים כנגד כל מי שיימצא מפר את הוראות החוק". שר העבודה מזמין את מי שנפגעו לפנות לאגף האכיפה במשרד כדי להגיש תלונה על הפרת זכויות אלה. המוקד לתלונות עובדים *2570.
עוד בעקבות הפרסום, חבר הכנסת נאור שירי מ"יש עתיד" הגיש תיקון לחוק חיילים משוחררים, ולפיו יש להגן על בני ובנות זוג של משרתי מילואים מפני פיטורים באופן קבוע, ולא כהוראת שעה לשעת חירום כפי שנקבע בינתיים. בהצעה מודגש כי, "קיימת א-סימטריה בהגנה מפני פיטורין מפני שמגויסי מילואים מוגנים מפני פיטורין ואילו בני הזוג, בעיקר נשים, אינן מוגנות ונותרות שוב בעורף כאשר נטל הבית נופל על כתפיהן מבלי שקיימת כל חובה חוקית מפני פיטורין".
בהקשר זה, פנתה ראש העיר בית-שמש עליזה בלוך לממונה על השכר באוצר אפי מלכין, בדרישה לתמרץ בני זוג של מגויסים בצו 8 בימי חופשה נוספים, וזאת כדי להקל על ההתמודדות היומיומית עם נטל הבית.
להגשת תלונה במשרד העבודה בחשד להפרת חוקי עבודה:
או בכתובת מייל: report.achifa@labor.gov.il.
פקס: 03-6828690
טלפון *2570
פרטי המתלונן נשמרים במשרד וניתן גם להגיש תלונה אנונימית.