מי עדן תימכר עד סוף השבוע לחברה הבורסאית תמיס ולאיש העסקים אביחי סטולרו. זו הבחירה של פרימו ווטר, המוכרת, במכרז שקיימה וכי בין הצדדים הוחלפו בימים האחרונים טיוטות. הזוכים במכרז של פרימו ווטר ישלמו 200 מיליון שקל עבור החברה וייקחו על עצמם חוב של מי עדן בסכום דומה, כך שהיקף העסקה יעמוד על כ-400 מיליון שקל ברוטו. לטמפו יש אופציה לקנות מהרוכשים 25%–100% ממניות מי עדן, במסגרת עסקה נפרדת שחתמה עמם – עוד לפני שניגשו למכרז.
ככל הידוע בכוונת תמיס, אם וכאשר תוכרז כזוכה, לגייס אגרות חוב בשוק ההון כדי לממן את מרבית סכום הזכייה. היא תידרש לשלם 100 מיליון שקל, כמו סטולרו, ואם טמפו תממש את האופציה יירד הסכום של כל אחת מהן ל-75 מיליון שקל ושל טמפו ל-50 מיליון שקל. לא צפוי להתקבל מימון בנקאי לעסקה. השחקנית השלישית במכרז היתה חברת סוגת של קרן פורטיסימו. אך בנק רוטשילד, המנהל את המכרז, הודיע לה כי החליט שלא להתקדם עם החברה. עוד קודם לכן, פרשה קרן אייפקס מהתחרות.
2 צפייה בגלריה
פס הייצור של מי עדן
פס הייצור של מי עדן
פס הייצור של מי עדן
(צילום: מי עדן)
תמיס נמצאת בשליטת ארז גולדשמיט, רפי ליפא וגל עמית, בעלי חברת החיתום אוריון, שגולדשמיט הוא גם המנכ"ל שלה. ניר יחזקאלי הוא מנכ"ל תמיס. השלושה מחזיקים בשותפות 67% ממניות תמיס, שפועלת בתחום הנדל"ן בישראל ובחו"ל. גולדשמיט מחזיק ב-40% מזכויות ההצבעה, וגל וליפא ב-30% מזכויות ההצבעה. סטולרו מחזיק בעסקים בתחום הדיפנס, השילוח, התשתיות והנדל"ן.
מכירת מי עדן לתמיס היא למעשה ניצחון של טמפו על המתחרה יפאורה. מכרז מי עדן היה קרב סמוי בין שתי המתחרות בתחום המשקאות הקלים. יפאורה משלמת את המחיר על ההתנהלות שלה מול מי עדן בקרב שלפני שנה וחצי הגיע לתביעות משפטיות וחשף את היחסים הלא טובים ביניהן. עם זאת, נציין כי ב-2004 יפאורה סיכמה על רכישה של מחצית מפעילות מי עדן, אבל העסקה לא יצאה לבסוף לפועל.
באוקטובר 2022 נחשף כי מי עדן החליטה להעביר את ההפצה של מוצריה מיפאורה לטמפו, אחרי 17 שנות התקשרות. בעוד שיפאורה מפיצה רק לרשתות שיווק, הרי שטמפו משווקת גם במסעדות, בתי קפה וברים – שווקים שאליהם מתכוונת מי עדן להיכנס עם בקבוקי סודה אישיים. אלון אלפרוביץ', מנכ"ל קבוצת מי עדן, מסר אז בתגובה: "החלטנו לסיים את התקשרות ההפצה עם חברת יפאורה. הבחירה בטמפו כמפיצה החדשה נועדה להגביר את נוכחות המותג בשווקים אליהם טרם הגענו, לפתח ולהשיק מוצרים חדשים בתחום המים המינרליים ועוד".
היציאה מההסכם עם מי עדן הביא לתביעות הדדיות בין שתי החברות, ולהפסד כספי ליפאורה. יפאורה דיווחה כי בשלוש השנים האחרונות היוו ההכנסות מהסכם ההפצה 27% מהכנסות החברה ו-21% מהרווח הגולמי. ההסכם החדש הגדיל לטמפו את ההכנסות ב-20%. ההודעה המוקדמת של מי עדן נכנסה לתוקף 18 חודשים אחרי שניתנה, כלומר באפריל 2024. במסגרת ההסכם בין טמפו למי עדן נקבע כי טמפו תמונה למפיצה לא בלעדית של מוצרי מי עדן, כשהאחרונה תקבע את מחירי המוצרים שיופצו, ואילו טמפו תנהל משא ומתן לקביעת הסכמי הסחר, תגבה את התשלום ותהיה זכאית לעמלת הפצה.

2 צפייה בגלריה
מפעל טמפו נתניה
מפעל טמפו נתניה
מפעל טמפו נתניה
(אסף פרידמן)

הפרידה בין יפאורה ומי עדן לוותה במאבק עם דם רע. יפאורה קיזזה 12.6 מיליון שקל מהסכום שהיתה אמורה להעביר למי עדן, בטענה שמי עדן לקחה ממנה את הזיכיון להפצה לפני תום המועד. מי עדן העבירה את ההפצה חלקית כבר מינואר האחרון. מי עדן הגיבה בתביעה נגדית ובהסכם פשרה בין השתיים בסופו של דבר נקבע שיפאורה תפיץ את מי עדן חודשיים נוספים, ותקבל ארכה עד אוקטובר האחרון להפצה בשופרסל ובחנויות הנוחות של דלק.
הקרב בין יפאורה ומי עדן השאיר טעם רע אצל פרימו ווטר כלפי יפאורה. פרימו ווטר, שהחליטה למכור את מי עדן בעקבות החלטה להתמקד בשווקים גלובליים אחרים, שכרה את בנק רוטשילד לנהל מכרז למכירת מי עדן. ההצעה של תמיס וסטולרו, שמאחוריה טמפו, נבחרה למרות שההצעה של יפאורה היתה גבוהה יותר. הצעה זו הוגשה במשותף בידי דורון שטיגר (75%), שהיה מנכ"ל יפאורה עד אוקטובר, ויפאורה עצמה, שנשלטת בידי שלמה רודב ורוני גת.
רשמית צפויה פרימו ווטר לטעון כי הסיכוי של שטיגר ויפאורה לקבל אישור הגבלים נמוך יותר ולכן בשל רצונה לסיים את התהליך במהירות, בחרה בהצעה שבה המתמודדים (לא כולל טמפו) אינם בעלי דריסת רגל כלשהי בתחום המשקאות. העובדה שיפאורה מהווה מהיום הראשון של העסקה 25% מהקבוצה, בעוד שלטמפו רק אופציה לרכישת 25% מהחברה ביום הראשון ומלוא המניות בשלב מאוחר יותר, במידה ורשות התחרות תתן אינדיקציות שהדבר אפשרי, הביאו את פרימו ווטר להעדיף את הקבוצה של תמיס וסטולרו.
בנוסף, חוק המזון מפריע לחברה בעלת מכירות של 300 מיליון שקל לרכוש חברה עם מחזור מעל 30 מיליון שקל ומי עדן היא כזו. טמפו שמרה לעצמה בתחכום את היכולת לרכוש את מי עדן, בעתיד, לאחר שתבצע בדיקות ומסע שכנועים מול רשות התחרות ומשרד הכלכלה. במקרה שלא תצליח, תישאר החברה בידי תמיס וסטולרו ותחת ההנהלה הנוכחית.
כאמור, רשות התחרות היא שחקן מרכזי בעסקה, בשתי זוויות: הראשונה – חוק המזון שאוסר על חברה גדולה עם מחזור של מעל 300 מיליון שקל לרכוש חברה עם מחזור של יותר מ-30 מיליון שקל. החוק אמור לפוג בסוף השנה אבל רוב הסיכויים שיוארך, ביוזמת משרד הכלכלה. הזווית השנייה היא החלטת הרשות שהרוכשת לא גדלה לממדים שעלולים לפגוע בתחרות בענף.
תמיס היא חברת נדל"ן, כאמור, שנסחרת בשווי של 67 מיליון שקל. בעלי השליטה רכשו אותה ב-2021 כשלד מידי משפחת ביטון, שהחזיקו בה כשנקראה ב.יאיר.