כובעים תלויים במרפסת, פסל שעשוי מענפים, קרשים על הקיר וגלגל של אופניים - משטרת העיצוב לא תבוא לעצור אתכם, גם אם תתפרעו. ואולם, כדי שהתוצאה תהיה הרמונית ולא תימאס עליכם, הנה מדריך שיעניק לכם כמה עצות טובות ורעיונות. כאלה שאולי יגרמו לכם להתחיל לשוטט ברחובות ולאסוף אוצרות חבויים.
את מרבית הפריטים כאן, תוכלו ליצור בעצמכם. ואולם, גם אם אין לכם כלי עבודה או רצון מיוחד לעבוד עם הידיים, תמיד תוכלו לעצב ולהזמין נגר, מסגר או הנדימן שיעשה זאת עבורכם. על העיצוב, אתם תהיו חתומים. לעתים, כל שתצטרכו הוא פשוט לתלות פריט שמיועד לשימוש אחד, ולהסב אותו לשימוש אחר. הנה כמה רעיונות וטיפים היכן למצוא את חומרי הגלם.
"אין סוף לחומרים שניתן לחדש ולמחזר"
"למעשה, כמעט מכל חומר ניתן ליצור פריט עיצוב חדש", אומרת מירי בלבול, בעלת סקולה, בית-הספר להום-סטיילינג. "יש פריטים פרקטיים שנותרים נאמנים למקור, כמו כיסאות, שולחנות ושידות, שרק משודרגים וזוכים לחיים חדשים. מנגד, יש אין סוף מוצרים שיכולים להוות בסיס לעיצוב חדש לגמרי שהוא 'מחוץ להקשרו הטבעי'".
"כלומר, פריט שאנו רגילים לראות בשימוש אחד, והוא מקבל ייעוד חדש לגמרי, פרקטי או דקורטיבי. הסוד הוא פשוט לפתוח את העיניים ולחשוב בצורה יצירתית".
לדברי בלבול, "יש ברחוב חומרים ואלמנטים מהממים שאנחנו מפספסים כי אנחנו לא ערניים: חבלים, ברזלים, עצים מפורקים, צנצנות ישנות, ארגזים מעץ, ארגזי תחמושת, צינורות אינסטלציה, משטחי מתכת ישנים, חוטי צמר, רצועות בד, קלידים של פסנתר, קופסאות צבע והרשימה ארוכה".
"מצלחות במבוק, לדוגמה, ניתן להכין גופי תאורה וחיפויי קיר", מוסיפה אלה פאליק, מנהלת תחום הפרויקטים הקהילתיים בסקולה. "אחרי הדחלה אחת במדיח הן הופכות לגמישות וניתן לפסל אותן מחדש. הן מהוות חומר גלם מצוין לעבודות 'עשה זאת בעצמך'. ניתן לתת להן פרשנות מחודשת על- ידי שילוב ופיסול שלהן עם חומרים נוספים. חימר, למשל".
"חומר נוסף שאני מרבה להשתמש בו הוא ג'ינס", אומרת פאליק. "זהו בד נפלא לחיפוי של כל מוצר בסיסי כמעט. הוא כלי עזר ליצור טקסטורה שונה למוצר קיים. ניתן לעטוף בו כלים לעציצים, קערות, כדים ובתי מנורה".
לדבריה, "חגורות ורצועות מכל מיני חומרים נחשבות לחומר גלם משובח מכיוון שהן אלסטיות ואם מותחים אותן הן גם יכולות לשאת משקל. ניתן לחבר אותן לקורות עץ עם ברגים, ולהפוך אותם לספריה".
חפשו מציאות ברחובות, בנגריות ובבתי-מלאכה
"במחסני עצים תוכלו למצוא מציאות של ממש, כך גם באתרי בניה ובמסגריות", אומר מתן סבן ממסגריית מ.ד. סבן באתר "המקצוענים". "אם מחדשים מתכת ישנה, חשוב מאוד לוודא שהחלודה אינה במצב מתקדם".
לדברי סבן, "במצב שבו יש רק כתמי חלודה, ניתן לשלוח אותם למסגרייה ולהשחיז אותם עם דיסק חשמלי, ולאחר מכן לשלוח אותם לגלוון ולצביעה אלקטרו-סטטית בתנור.
"לעומת זאת, אם כבר יש חורים בעקבות החלודה, אין טעם להשקיע בחידוש, שכן סביר להניח שהם ימשיך להתרחב, ולפגוע ביציבות הפריט ובנראות שלו. כשמדובר ברהיט שאמור לשאת משקל, זה קריטי, וממש לא שווה את ההשקעה. במקרה כזה, הזמנת רהיט חדש ממסגר תהיה כלכלית יותר".
פאליק: "משאריות של עץ ניתן לייצר גב מיטה, מדפים או מסגרות מעניינות. בנוסף, אני ממליצה בחום לחפש שאריות בנגריות שעובדות עם חיתוכי CNC. השארית שהולכת לזבל היא לרוב סימטרית וישרה, ואפשר לייצר ממנה חיפויים. חלק מהחתיכות ניתן להשאיר במראה של עץ טבעי, וחלק ניתן לצבוע".
"גם גומי של צמיגים יכול לשמש חומר גלם מעולה", אומרת פאליק. "ניתן לשרוף אותו ולשוות למראה המחוספס המקורי גימור מהוקצע ונקי. אפשר לייצר מהחומר הזה גופי תאורה, מדפים וחיפויים. שריפה שלו תאפשר לנו לקמט אותו ולקבל טקסטורה שונה רק חשוב מאוד לעבוד במשנה זהירות".
חומר נוסף שניתן לעבד וליצור ממנו דימויים חדשים הוא דיקט. "זהו חומר מאוד אלסטי שאם יודעים לטפל בו נכון אפשר ליצור ממנו אלמנטים מעוגלים, ליצירת גופי תאורה, למשל".
משחקי ילדים ישנים הם גם מקור מצוין לחומר שניתן להוציא מהקשרו, אך לעשות בהם שימוש גם בחדרי ילדים, בפינות עבודה ולנועזים יותר, גם בחלל הציבורי.
"לדוגמה, ממסילות רכבת ניתן לייצר אינסוף וריאציות של צורות והן יכולות לשמש כמסגרות של תמונה או עיטורים של קירות ורהיטים", אומרת פטליק. "כך גם לגבי קוביות לגו שהודות לצבעוניות שלהן ותלת הממדיות יכולות לשמש כעיטור או כחוצץ, שמפריד למשל בין שני גוונים על אותו קיר".
חתיכות ורצועות של עור, ניתן להשיג ברפדיות ברחבי הארץ ובחנויות שבאזור נחלת בנימין בתל- אביב. "השימוש בהן הוא נרחב", אומרת פאליק. "ניתן לחפות איתן, לחבר ולהרכיב מהן טקסטיל לריפוד או לכיסוי של פריטים שונים, ואף למסגר אותם בצורה יצירתית".
קולבים הוא עוד פריט שניתן להוציא החוצה מהארון, ולהשתמש בו גם בצורה גלויה יותר. "אפשר לפרק את המבנה הבסיסי של הקולב, ולייצר ממנו פתרונות תליה יצירתיים ביותר", מציעה פאליק. "ניתן לשרטט דמות של חיה, ולהשתמש בקולבים כאוזניים. בעיצוב, אין כמעט מגבלות, וניתן בהחלט להשתולל ולהכניס קריצה הומוריסטית, גם בפריט שימושי במיוחד".
"זה המקום להשתולל עם שילובים מופרכים"
"הטוב ביותר הוא לא לחשוש ולמתוח את הגבולות עד כמה שניתן בין חומרים מנוגדים", אומרת פאליק. "ניתן לשלב בין חומרים חמים (כמו עץ) לקרים (כמו מתכת), בין אלמנטים חיים ונושמים שמקורם מהצומח לחומרים פלסטיים ואקריליים. כמות החיבורים שניתן ליצור היא אינסופית. אפשר לקחת לכיוון של ארעיות וחוסר שלמות (בדומה ל'וואבי-סאבי' היפני, זרם שמאמין שהחיבורים הם שיוצרים את העניין ואת השלם המושלם). דווקא הקווים הלא נקיים והחספוס הם אלה שמייצרים את הניגוד הכי מיוחד ובולט לעין, כזה שמצליח להישאר הרמוני, למרות ודווקא בגלל חוסר השלמות".
מאיפה מוצאים את החומרים ואת הפריטים המיועדים לחידוש?
"בכל מקום", מדגישה בלבול. "צריך לזכור, שפריט שעבור אחד הוא זבל, עבור אחר הוא אוצר גלום, שממנו ניתן ליצור פריט חדש ומרהיב. בשווקי פשפשים, במכירות יד-שנייה ובכל מיני ירידים יש מבר גדול. פעמים רבות, בגלל העומס הרב, קל מאוד להתבלבל וללכת לאיבוד בין שלל החפצים. הכל נראה כמקשה אחת, וקל לפספס. ההמלצה שלי היא לבקש מהמוכרים להוציא החוצה פריט שמוצא חן בעיניכם ולבחון אותו במנותק מיתר הפריטים".
"אני ממליצה בחום להסתובב גם במוסכים, גראז'ים, חנויות אופניים, האנגרים, אזורי תעשיה ואתרי בניה", מוסיפה פאליק. "רוב הסיכויים שתמצאו שם חומרי גלם שתוכלו לעשות מהם פלאים".
לדברי פאליק, "אפשר גם, באישור כמובן, להסתובב במושבים ובקיבוצים. יש בהם לא מעט בתים נטושים שאפשר למצוא בהם שפע של ברגים ואלמנטים חלודים. דווקא אותם מוצרים שנראים כבלתי שמישים הם המפתח ליצור פריטים מדהימים. מקום נוסף שאני ממליצה להתמקד בו הם פחי המחזור שיש היום בכל שכונה. בד"כ תראו עליהם צנצנות, מכסים, כוסות וצלחות שיכולים להוות בסיס לפריט המעוצב הבא שלכם".
עוד כתבות בנושא:
כיצד יודעים מתי מדובר בגרוטאה ומתי שווה להשקיע בפריט?
בלבול: "כשרואים פריט עם פוטנציאל לחידוש, מומלץ תחילה לבחון את מצבו. יש לרבים נטייה לפספס פריטים מדהימים, רק בגלל שהם מכוסים באבק, מוכתמים או מעט שרוטים. אנו נרתעים מלנקות אותם, להסיר מהם מסמרים חלודים או לשייף את השכבה הראשונית. כיום ניתן להסיר חלודה, לצבוע, לשייף ובהחלט להפוך רהיט מקצה לקצה".
"ואולם, לא כל רהיט שווה את ההשקעה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". למשל, אם יש שברים או סדקים, והפריט לא יעמוד במבחן הזמן, גם לאחר החידוש שלו, אין טעם להכניס אותו הביתה. ראשית, משום שאם הוא נגוע בתולעים או מזיקים אחרים, הוא יכול לגרום לנו לנזק לשאר פרטי העץ בביתנו. לרבות רהיטים, משקופים, דקים, פרקטים מעץ טבעי וכן הלאה. שנית, אם הוא שבור, הוא יכול להיות לא בטיחותי.
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"
פורסם לראשונה: 07:39, 24.08.20