התייקרות של 17% בבשר בקר טחון טרי בשופרסל חשפה עליית מחירים ברוב השוק של סוג הבשר הכי נמכר בסופר, כשמדובר בבשר בקר. מאז 2022 אין מכס על בשר טחון – כלומר היבואנים קיבלו הטבה ובפועל: הבשר הזה מאז רק מתייקר.
תראו מה קרה למחירים: ב-2022 המחיר של בשר בקר טחון טרי מצונן בשופרסל היה 28 שקל לק"ג. היום (א') ביקרנו בשופרסל ומצאנו שמחיר בשר טחון זינק ל-69.90 שקל לק"ג. יותר מפי 2. איך קרה הדבר הזה?
3 צפייה בגלריה
בשר טרי
בשר טרי
בשופרסל ומצאנו שמחיר בשר טחון זינק ל-69.90 שקל לק"ג
(צילום: מירב קריסטל)

נזכיר כי ועדת המכסות במשרד הכלכלה חילקה בין 2018 ל-2022 מכסות ללא מכס לייבוא של עשרות אלפי טונות של בשר בקר טרי, תוך שהיבואנים מתחייבים למכור לפחות 25% מהבשר המיובא כבשר טחון, במחיר נמוך לצרכן, לו התחייבו במסגרת המכרז ובזכותו גם קיבלו את המכסה.
המחירים לצרכן להם התחייבו אז היו 32-28 שקל לק"ג. היבואנים, שלרוב חברו לרשתות שיווק, יכלו למכור לצרכן בשר טחון בפחות מהמחיר לו התחייבו, אך לא במחיר גבוה ממנו. באופן הזה, המדינה שמרה על מחירים נמוכים לצרכן של הבשר המיובא לטחינה. היבואנים יכלו למכור את שאר הבשר (למעשה את רובו) בכל מחיר שהתחשק להם.
המנגנון הזה שכאמור היה דרך לפקח על המחירים לצרכן, התפוגג לו ב-2022, כשבוטל המכס על יבוא בשר טרי מצונן. ביטול המכס לווה בהצהרות שהמחירים לצרכן יירדו - אבל מאז הם רק עלו.
השרים והפקידים חשבו לתומם שהמחירים יירדו בזכות התחרות ופתיחת השוק לייבוא חופשי. בפועל, כאמור, ההיפך קרה: 28 שקל לק"ג היה מחיר מפוקח ששופרסל לא אהבה למכור בו, אבל הייתה מחויבת לו. במהלך שנות ההתחייבות שלה היא יצרה גרסת פרימיום לבשר טחון ב-49.90 שקל לק"ג והמליצה עליה לצרכנים בטענה שהבשר הזול "שומני". אחר כך גם החביאה את המחיר הנמוך לו היא הייתה מחויבת והציגה רק את מחיר הפרימיום.
3 צפייה בגלריה
בשר יקר ובשר זול, סניף ארלוזרוב, ת"א
בשר יקר ובשר זול, סניף ארלוזרוב, ת"א
28 שקל לק"ג היה מחיר מפוקח ששופרסל הייתה מחויבת לו ובמקביל יצרה גרסת פרימיום לבשר טחון ב-49.90 שקל
(צילום: מירב קריסטל)
ברגע שהוסר הפיקוח – שופרסל נתנה דרור להתייקרות: היא השאירה מחיר אחד לבשר טחון 49.90 שקל לק"ג, שהיווה התייקרות ואז העלתה את המחיר ל-59.90 שקל לק"ג עד לאחרונה. כעת המחיר עלה שוב ב-10 שקלים והגיע ל-69.90 שקל לק"ג – התייקרות של 17%. מבדיקה עלה: שופרסל לא לבד בסיפור הזה ויש עוד רשתות שהעלו את המחיר.
בדקנו ארבעה סוגי ברקודים של בשר טחון באתר השוואות המחירים פרייסז, בהשוואה בין המחירים ב-2 ביוני למחירים ב-25 באוגוסט.
בקר טרי טחון אכן התייקר בשופרסל מ-59.90 שקל ל-69.90 שקל, כשבשופרסל אונליין יש מבצע: 2 ק"ג ב-120 שקל מוגבל לשני מימושים בקנייה אחת. לפי פרייסז יש סוג בשר טחון שלכאורה התייקר ברשת שופרסל שלי מ-59.90 שקל ל-84.90 שקל לק"ג ונמכר במבצע: 2 ק"ג ב-130 שקל.
מבדיקה עולה שגם בויקטורי עלו המחירים ב-10%: מ-49.90 שקל לק"ג ל-54.90 שקל לק"ג, אם כי ברשת מציעים מבצע: 2 ק"ג ב-90 שקל, בקנייה מעל 100 שקל. סוג בשר טחון נוסף התייקר בוויקטורי ב-9% מ-54.90 שקל ל-59.90 שקל לק"ג וטחון פרימיום התייקר ב-10% מ-59.90 ל-65.90 שקל לק"ג.
גם ברשתות קרפור מצאנו התייקרות של 10% בבשר בקר טחון טרי, מ-49.90 שקל ל-54.90 שקל לק"ג. בקרפור סיטי המחיר עלה ב-9% מ-54.90 שקל ל-59.90 שקל.
בסופר ברקת המחיר עלה ב-10% גם כן, מ-49.90 שקל ל-54.90 שקל לק"ג. המבצע שם השתנה מ-2 ק"ג ב-85 שקל ל-2 ק"ג ב-95 שקל, התייקרות של כ-12%.
ברמי לוי לא מצאנו התייקרות שאירעה לאחרונה. המחירים שם נעים בין 39.90 שקל ל-69.90 שקל לק"ג. גם באושר עד לא מצאנו התייקרות לאחרונה וכך גם בחצי חינם. לדוגמה, בחצי חינם הפריט נמכר ב-59.90 שקל ובמבצע 2 ק"ג ב-90 שקל. ביוחננוף לא הייתה התייקרות החודש והמחיר נשאר 59.90 שקל, אך המבצע כעת פחות משתלם: 2 ב-115 שקל במקום 2 ב-110 שקל, התייקרות של 4.5%. במחסני השוק המחיר נשאר 59.90 שקל לק"ג והמבצע השתנה מ-3 ק"ג ב-150 שקל ל-2 ק"ג ב-115 שקל – מחיר גבוה יותר לק"ג אך לא מחייב קנייה של 3 ק"ג.
3 צפייה בגלריה
בשר
בשר
טחון ב-84.90 שקל. אבל יש "מבצע"
(מירב קריסטל)

אחד היבואנים אמר ל-ynet: "יש רשתות שהעלו מחיר על הטחון למרות שהאיכות ירדה. הם מוכרים בשר ברזילאי שהוא זול יותר ונמכר להם ב-5.5 דולרים לק"ג במקום בשר ארגנטינאי שנמכר ב-9-8.5 דולרים ליבואנים ובכל זאת מעלים מחיר. זה המשחק שהם עושים.
"מי שעושה את זה, הרווחיות שלו גדלה, זה כי הוא קונה סחורה נחותה יותר והמחירים נותרו כבעבר או עלו. זה נכון שיש מבצעים וזה כנראה מעיר את הלקוחות שלא שמים לב לסחורה מברזיל שהיא פחות טובה. ידוע שסחורה ברזילאית ומפרגוואי היא פחות טובה. לכן היא נמכרת ב-5.5 דולרים. אחר כך במדרג מגיע בשר מאורגוואי ופולין שנמכר 6.5-7 דולר. וארגנטינה בטופ: 9-8.5 דולרים לק"ג".
אבל אני מניחה שהייתה התייקרות בבשר הארגנטינאי, כי יש כמה רשתות שהעלו מחירים. "נכון. כל מי שעובד עם ארגנטינה המחיר עלה לו מ-7.5 דולר לק"ג ל-8.5 דולר לק"ג. הסיבה היא שארגנטינה מפקחת יותר על היצואנים שם וגובה מהם יותר. המטבע שם גם התייצב וזה מעלה את המחיר".
אין מכס, יש פטור ומאז המחירים רק עולים. "כן אז הטחון היה זול והסטייק היה יקר. היום זה הפוך: מחירי הסטייק יחסית נמוכים אבל סטייק זה עדיין מוצר יקר ולא לכל בית. וצריך לשים לב: אם תראו סטייק אנטריקוט ברזילאי שנמכר ב-50 שקל - הרמה בהתאם. הוא קשה, מיועד לבישול. יש משמעות לארץ המוצא".
שופרסל מסרה בתגובה: "שופרסל מקפידה על איכות הבשר הטרי, ומחירו מושפע מתשומות מקומיות ועולמיות. הרשת מקפידה על מבצעים גם בבשר הטרי, וכעת נמכרים 2 ק"ג ב-120 שקל".