הרובל הרוסי ממשיך להיחלש מול מטבעות זרים, מה שמציב אתגר משמעותי בפני הקרמלין בניסיונותיו לשלוט באינפלציה, במקביל למימון המלחמה באוקראינה. על פי נתוני הבנק המרכזי הרוסי, שער החליפין הרשמי עומד כעת על 109 רובל לדולר אמריקני, מה שאומר שהמטבע הרוסי שווה כעת פחות מסנט אחד. זהו שיפור קל לעומת השפל של 114 רובל לדולר שנרשם מוקדם יותר השבוע, ועדיין נתון שמראה עד כמה הכלכלה הרוסית נמצאת בשפל.
הירידה בערך הרובל אינה מוגבלת רק לדולר האמריקני. המטבע הרוסי נחלש גם מול היואן הסיני, שהפך למטבע המסחר המרכזי של רוסיה לאחר שהסנקציות המערביות ניתקו את המדינה ממרבית הקשרים העסקיים עם חברות ובנקים מערביים. סין הפכה לשותפת הסחר העיקרית של רוסיה בעקבות המצב.
2 צפייה בגלריה
רובל
רובל
רובל
(צילום: shutterstock)
למרות המצב המורכב, תושבי מוסקבה שרואיינו ברחוב הביעו אדישות יחסית למצב. אחת המרואיינות סיפרה שהיא שילמה מקדמה על חופשה במצרים והביעה דאגה לגבי גובה התשלום הסופי, אך הוסיפה שהמצב עשוי להשפיע בעיקר על מטיילים כמותה ופחות על הכלכלה הרוסית בכללותה. לדבריה, התיירות הפנימית והתעשייה המקומית דווקא מתפתחות.
הקרמלין מוצא את עצמו במצב מורכב. מצד אחד, ההוצאות הממשלתיות על המלחמה גורמות למפעלים לעבוד במלוא התפוקה והכלכלה צומחת בקצב מפתיע בהתחשב בסנקציות. מצד שני, האינפלציה השנתית, שעמדה על 8.5% באוקטובר, אילצה את הבנק המרכזי להעלות את הריבית לרמה גבוהה במיוחד של 21% במטרה להאט את קצב ההלוואות וההוצאות במשק.
העלאת הריבית הדרמטית הובילה לתלונות מצד מנהיגים בעולם העסקים הרוסי, שנפגעו מעלויות האשראי הגבוהות, וכלכלנים מעריכים שהאשראי היקר יוביל בסופו של דבר להאטה בכלכלה. הנשיא ולדימיר פוטין התייחס לירידה האחרונה בערך הרובל והסביר שהיא קשורה למספר גורמים, ביניהם תהליכי האינפלציה, תשלומים לתקציב המדינה ומחירי הנפט. לדבריו, "המצב בשליטה ואין סיבה לפאניקה".
על פי יאניס קלוגה, מומחה לכלכלה הרוסית מהמכון הגרמני לביטחון ויחסים בינלאומיים בברלין, הרובל והאינפלציה נשארים נושאי מפתח עבור הקרמלין. לדבריו, "שיעור האינפלציה ושער החליפין הם דברים מאוד נראים לעין שאפשר להרגיש בכיס, ואין תעמולה בעולם שתשכנע אותך שהמחירים לא עולים כשהם עולים". זו הסיבה שהקרמלין כה רגיש לנושא ומעניק עדיפות גבוהה למאבק באינפלציה.
2 צפייה בגלריה
ולדימיר פוטין
ולדימיר פוטין
פוטין. הקרמלין בבעיה
(צילום: Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Kremlin via REUTERS)
היחלשות הרובל משמעותה שהרוסים ישלמו יותר עבור מוצרי יבוא, במיוחד עבור מכוניות, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה המיוצרים בסין. ישנן סיבות רבות לירידה האחרונה בערך של המטבע הרוסי מרמות של 85 רובל לדולר באוגוסט, ביניהן החלשות במחירי הנפט - הייצוא החשוב ביותר של רוסיה, העדר משקיעים זרים שיכולים לרכוש השקעות ברובל, ושיעור האינפלציה הגבוה במדינה.
גורם מפתח נוסף שהשפיע לאחרונה על המטבע היה הטלת סנקציות של משרד האוצר האמריקני על הבנק הרוסי הפרטי גזפרומבנק הרוסי ב-21 בנובמבר. מכיוון שהבנק שימש כצינור עבור לקוחות במסחר שנותר בנפט וגז טבעי באירופה, הסנקציות חסמו מקור הכנסות במטבע זר והגבירו את הלחץ על הרובל.
למרות שהיחלשות הרובל אינה רעה לחלוטין עבור הקרמלין, שכן היא מגדילה את ההכנסות מיצוא נפט וגז במונחי רובל, הבנק המרכזי נאלץ לנהל את שער החליפין בזהירות רבה. בהיעדר מסחר פתוח ברובל בבורסת מוסקבה או בכל בורסה אחרת בגלל הסנקציות, השער נקבע על ידי הבנק המרכזי בהתבסס על הערכתו לצורכי המסחר.