שר האוצר, אביגדור ליברמן, החליט למנות את דני נוה כנשיא ארגון הבונדס, המשמש לגיוס הון למדינת ישראל באמצעות שיווק איגרות חוב מיוחדות של ישראל ליהודי ארה"ב וקנדה. ההנפקה והניהול של איגרות החוב הללו נעשים על ידי החשב הכללי במשרד האוצר.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
משרת נשיא הבונדס היא אחת המשרות המבוקשות והנחשקות ביותר במערכת הפוליטית. הבונדס מעמיד לרשות נשיאו דירה יוקרתית בלב מנהטן בניו יורק וכן רכב, נהג וחשבון הוצאות נדיב.
הבונדס הוקם ב-1951 על ידי דוד בן גוריון, כדי שישמש מכשיר לגיוס כספים בשביל המדינה בראשית ימיה. בעבר נמתחה ביקורת על פעילותו של הארגון, לנוכח העלויות הגבוהות הכרוכות בהפעלתו. כמו כן הועלו טענות על שיעורי הריבית הגבוהים הניתנים למחזיקי האג"ח ומהווים נטל כלכלי גבוה על תקציב המדינה. הטענה היא שעלות גיוס הכסף באמצעות הבונדס יקרה יותר מגיוס הון רגיל בשוקי ההון הבינלאומיים.
דני נוה (61), שבתפקידו האחרון היה יו"ר כלל ביטוח, שימש כמזכיר הממשלה בתקופת כהונתו הראשונה של בנימין נתניהו (1996-1999), כאשר בחלק מהתקופה ליברמן היה מנכ"ל משרד ראש הממשלה. ליברמן ונוה מכירים גם מימי פעילותם בסניף הליכוד בירושלים.
בשנים 1999-2007 היה נוה חבר כנסת מטעם הליכוד. בחלק מהתקופה כיהן כשר בלי תיק והמקשר בין הממשלה לכנסת, שר תעשיה למשך 10 שבועות ושר הבריאות מ-2003 עד 2006. כשר הבריאות הוא הצליח להגדיל את תקציב סל הבריאות ואת תקציבו של משרד הבריאות.
סכסוך סוער בכלל ביטוח
לאחר פרישתו מהכנסת הקים נוה את קרן ההשקעות אגת המשקיעה במכשור רפואי ובמיזמים בתחומי השירותים הרפואיים בעולם. בשנת 2013 מונה כיו"ר כלל ביטוח, וביוני 2020 הודיע על פרישתו מהתפקיד על רקע סכסוך סוער עם המנכ"ל יורם נוה. דני נוה ביקש להדיח את המנכ"ל, שבו בחר לתפקיד ב-2018, בנימוק שאינו עומד ביעדים העסקיים של החברה.
בהודעת הפרישה ציין אז נוה כי "לאור ביצועיה העסקיים של החברה, ביקשתי לקדם מהלך של החלפת מנכ"ל כלל ביטוח. סברתי כי החלפת המנכ״ל בעיתוי הזה נחוצה כדי להשיג תפנית עסקית משמעותית לכלל ביטוח... משסברתי שצריך להחליף מנכ"ל והדבר נמנע ממני, נכון שלא אשא באחריות לתוצאות החלטה זו".
קודם לכן היה דני נוה יו"ר חברת הקנביס "בטר קנביס". באוגוסט 2018 התפטר לאחר שהחברה כשלה במיזוג עם החברה הציבורית וויטמסמוק.
ג'וב מפנק למקורבים
למשרת נשיא הבונדס הוצנחו במשך שנים פוליטיקאים בדימוס ומקורבים לממשלה: כיום מכהן בתפקיד ישראל מימון שמונה ב-2016, לאחר שהיה בעבר מזכיר הממשלה בתקופתם של אריאל שרון ואהוד אולמרט. קודמו היה איזי תפוחי (2011-2016) שהיה מקורב לנתניהו. כמו כן, כיהנו בתפקיד יהושע מצא שהיה שר בריאות בממשלת נתניהו הראשונה וחבר כנסת מהליכוד וכן השר והח"כ מהליכוד גדעון פת.
מינוי נשיא הבונדס הוא אחד מבין שורה של מינויים שנמצאים בסמכותו של שר האוצר ליברמן. עם העברתה של רשות החברות הממשלתיות ממשרד הדיגיטל והסייבר שיבוטל אל משרד האוצר יתבקש ליברמן לחתום על כל מינויי הדירקטורים והיו"רים בחברות הממשלתיות, לצידו של השר המופקד על החברה. כיום יש מאות משרות פנויות של דירקטורים ויושבי ראש שלא אוישו בתקופת הבחירות.
ליברמן הכריז כי הוא מתכוון למנות אנשי מקצוע לתפקידים הכלכליים. בשבוע שעבר הודיע על מינויו של רמי בלינקוב למנכ"ל משרד האוצר. בלניקוב היה בעבר הממונה על התקציבים באוצר ומנכ"ל משרד הפנים. כמו כן ליברמן האריך את כהונתו של יוגב גרדוס כממלא מקום הממונה על התקציבים באוצר. גרדוס צפוי להתמנות כממונה קבוע על התקציבים בעוד מספר חודשים לאחר שיצבור עוד ותק בתפקיד.
בישיבת הנהלת האוצר הראשונה שבה השתתף בשבוע שעבר אמר ליברמן: "מבחינתי אין מושג כזה 'פקידי האוצר' אלא הדרג המקצועי. הכרתי היטב את פעילות משרד האוצר ובמיוחד את פעילות אגף תקציבים מאז 1996. לא תמיד הסכמתי עם עמדת המשרד אבל תמיד הערכתי את הידע והיושר המקצועי. המשימה הראשונה שלי היא לשקם את המורל, גאוות היחידה ורוח הקרב של הגורמים המקצועיים במשרד. המשימה הכי חשובה כרגע היא להעביר את התקציב ולדאוג שיהיה תקציב מאוזן, אחראי וממלכתי".