האם מוצרי החשמל בדרך להתייקר? תוקף הצו לביטול המכס על יבוא מוצרי חשמל, שנחתם בסוף 2017, יפקע ב-20.6. אם הוא לא יוארך על ידי שר האוצר החדש ישראל כץ, המדינה תחל לגבות מכס של 12% על מוצרי החשמל לבית ומחירם צפוי לעלות - דווקא בתקופה של שיא באבטלה ומשק לקראת מיתון כלכלי.
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בישראל גובים מע"מ גם על המכס כך שמדובר בהשפעה ישירה של כ-14% על המחיר. עם זאת, יבואנים שאיתם שוחחנו אמרו אתמול כי כל עלויות שרשרת האספקה (אחסון, הובלה וכדומה) משולמות כאחוזים ממחיר המוצר כך שההתייקרות עלולה להיות גבוהה אף יותר.
על הצו הנוכחי חתם שר האוצר היוצא, משה כחלון, במסגרת תוכנית "נטו הוזלות" שביטלה את המכס על יבוא מקררים, תנורים לבישול, מקפיאים ביתיים, מערבלי מזון ומסחטות לפירות וירקות. העלות למדינה כתוצאה מביטול המכס עמדה על 60 מיליון שקל לשנה.
לפי הערכת משרד האוצר, שווי ההטבה למשפחה ברכישת מקרר הסתכם ב-500 שקל, ההטבה ברכישת תנורי בישול עמדה על 250 שקל ואילו במערבלי מזון ההטבה היא כ־150 שקל. אפי אהרוני, מבעלי "המילטון", אמר אתמול: "מכס בהגדרה הוא מס מגן שנועד להגן על התעשייה המקומית. הייצור המקומי של מקררים בישראל הופסק כבר בשנת 2013, ולכן אין כל הצדקה לגביית מכס על יבוא של מוצרים אלה. גם אם מדינת ישראל תחליט להחזיר את המכס על כלל המוצרים, מן הראוי שבמקררים היא תעניק פטור ממכס ותאפשר תחרות שווה עם המותגים מהמזרח, דבר שמשחק בסופו של דבר לטובתו של הצרכן הישראלי".
בישראל נמכרים כ-300 אלף מקררים בשנה, כשהמותגים הנמכרים ביותר הם סמסונג, שארפ והאייר שמיוצרים במזרח.
"אם יוטל מכס על מקררים זו מתנה לארדואן"
צביקה גיור, מבעלי ניופאן שמייבאת בין היתר את מקררי האייר מסין ומותגים פרטיים: "אני מקווה שהשכל הישר ינצח והצו יוארך. באופן כללי זה לא הזמן להעלות מיסים. צריך לעודד את הכלכלה, גם ככה קשה לציבור. אם יוטל מכס על מקררים זו מתנה לארדואן כי המקררים מטורקיה פטורים ממכס בגין הסכמי סחר חופשי עם השוק המשותף. הטורקים נהנים גם מהובלה זולה, בניגוד להובלה מסין, וגם מפטור ממכס. בעבר היה להם נתח שוק של 40% בישראל. אחרי כניסת הצו של כחלון שביטל מכס לכל המקררים חלקם ירד ל-15.6%, אך עדיין מדובר בנתח משמעותי".
גיור הוסיף כי "בטורקיה יש שני יצרני מקררים גדולים: ארצ'ליק שמוכר בישראל את בקו ובלומברג, ווסטל שמוכר מותגים פרטיים להרבה יבואנים בישראל. זה אבסורד שמקרר, שזה מוצר בסיסי, יתייקר דווקא עכשיו כשהמדינה תרוויח גרוש וחצי כי הציבור יסטה שוב לכיוון המוצרים הטורקיים שיהיו הכי זולים. מקרר משפחתי בנפח של 550 עד 600 ליטר עולה בממוצע 4,500 שקל, כך שביטול הצו יעלה לפחות עוד 500 שקל לצרכן. זה גם מקלקל את התחרות כי חלק ישלמו מכס וחלק לא". ממשרד האוצר נמסר: "השר כץ נכנס לתפקידו וילמד את הנושא".