בג"ץ החליט היום (ראשון) שלא להתערב בחוק החזר מקדמה לזוגות שאירוע החתונה שלהם בוטל בשל הקורונה. אולם, הוסכם כי במקרים של הסכמות בין בעל האולם לבני הזוג, החל מהתאריך 12.3.2020 לא יחול ההסדר בחוק להחזר מקדמה ומה שהוסכם בין הצדדיים יחול. על ההסכמה להיות מפורשת ובכתב.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כזכור, התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים בישראל, עתרה לאחרונה לבג"ץ על מנת שיתערב בחוק החזר המקדמות לזוגות שאירוע החתונה שלהם בוטל בגלל משבר הקורונה. ההתאחדות טענה, באמצעות עו"ד איה רייך מינא ועו"ד נטליה זרון ממשרד עמית פולק מטלון, כי החוק הקיים דורש מבעלי האולמות לשלם באופן מידי החזרי מקדמות וללא פריסת תשלומים ופוגע בהם.
העתירה הוגשה לאחר שוועדת הכלכלה אישרה בסוף דצמבר בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק להחזר מקדמה כספית לזוגות שהאירוע שלהם בוטל בתקופת הקורונה. את הצעת החוק הגישו הח"כית הילה שי וזאן, ח"כ יעקב מרגי וח"כ משה גפני.
האישור לא עבר בקלות ובעלי האולמות שהשתתפו בו התנגדו להצעת החוק. החוק קובע כי זוגות ששילמו עבור אירוע שהתבטל בשל הקורונה ומגבלותיה יקבלו את הכסף חזרה, אם לא הצליחו להגיע להסכמות עם בעלי האולמות. ההצעה נכנסה לתוקף ב-1 בינואר 2021 ותחול על אירועים שנקבעו החל מה-12 במרץ 2020 ואשר החוזים לגביהם נחתמו לפני תקופת הקורונה.
"המצוקה היא של הרבה מאוד ענפים, פגיעה חוקתית אין כאן"
שופט העליון, נועם סולברג, אמר היום בדיון כי "המצוקה ידועה. באופן אישי, בתי התחתנה בדיוק בתקופה הזו". בסוף הדיון הבהיר השופט סולברג כי "אנחנו לא נתערב. המצוקה נוגעת ללב. בתקופה הזו המצוקה היא של הרבה מאוד ענפים... פגיעה חוקתית אין כאן".
כמו כן, בסוף הדיון קיבלה ההתאחדות את הצעת בית משפט למחוק את העתירה בכפוף להבהרה לגבי הסכמות אליהם הגיעו הצדדיים לאחר ה-12 במרץ.
אבירם אלון, מנכ"ל התאחדות בעלי האולמות וגני האירועים שהגישה העתירה נגד החוק, אמר: "החוק לא יחול במקרים של הסכמות מאוחרות מתחילת משבר הקורונה. בשל השבתת הענף על ידי המדינה, ספגו בעלי אולמות האירועים מכה כלכלית אנושה. אולמות האירועים מפרנסים עשרות אלפי עובדים במעגל הראשון ועוד מאות אלפי משפחות במעגלים הבאים".
מנגד, ממטה מאבק חתונות הקורונה מסרו כי "המטה שמח מאוד על החלטת בג"ץ . לא היה לנו צל של ספק שכך תגמר העתירה והיה לנו ברור שזה עוד מהלך שנועד לסכל ולעכב את השבת הכספים לזוגות. לאור ההחלטה אנו מצפים שכעת בעלי האולמות ישיבו את הכספים כחוק ובהקדם. אנו לא מעוניינים לשמוע על עוד מקרים של בעלי האולמות אשר גורמים נזקים ועוול לזוגות. לצערנו עדיין נתקלים בקשיים רבים מצד אולמות רבים".
הילה שי וזאן, יוזמת החוק, אמרה: "טוב עשה בית המשפט שהשאיר על כנו את החוק ולא נעתר לטענות העותרים. הליך החקיקה התבצע באופן תקין לחלוטין והחוק אף נכתב על ידי המשנה ליועמ"ש, עו״ד ארז קמיניץ, עו"ד איתי עצמון, היועץ המשפטי של ועדת הכלכלה ובכירים נוספים במשרד המשפטים, תוך תשומת לב רבה לאור הרגישות בהתערבות בחוזים פרטיים. לכן, היה ברור שהחוק יעמוד במבחן בג"ץ, וימשיך להגן על הזוגות הצעירים".