הממשלה אישרה לקדם שלוש תוכניות חדשות להקמת תחנות כוח, כך נודע לכלכליסט. מדובר בשתי תחנות של חברת OPC, האחת במישור רותם והשנייה בחדרה, והשלישית היא תחנת כוח סולארית של חברת אנרג'יקס בשטחי מושב אחיהוד.
שלוש התוכניות הוגשו לממשלה לפני כשבוע במסגרת התוכנית להגדלת ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות. כזכור, משרד האנרגיה העלה את הרף המותר ל"חשמל ירוק" מ-17% ל-30% עד לשנת 2030. במקביל קבעה הממשלה שיש להקים מספר תחנות כוח קונבנציונאליות בכוח גז טבעי, כדי לספק את צרכי המשק עד ל-2024. החלטת הממשלה הוגשה לשרים להתנגדויות, ולאחר שלא התקבלו כאלה, היא אושרה אוטומטית בוועדה לתשתיות לאומיות, ועברה לתכנון מתקדם.
עם השלמת ההקמה, OPC צפויה להיות יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בישראל, כאשר בידי עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, אחזקות בתחנות כוח גם בכיל ובבזן. לאחרונה הגדילה OPC את משקל ייצור החשמל החדש על ידי מזכר הבנות לרכישת פעילות תחנות כוח קונבנציונאליות ו"ירוקות" בארה"ב.
בעבר היו מגבלות על עידן עופר בעניין ייצור החשמל מחשש למונופול, אבל מאחר שהחליטו שיש רפורמה בחברת החשמל ומוכרים את כל היצור לסקטור הפרטי, ההגבלות הוסרו.
מה שהוגש לממשלה הוא למעשה בקשה להרחבת תחנות הכוח של OPC באמצעות הכנת תכנית תשתית לאומית שתוגש לוועדות התכנון מטעם OPC עוד במהלך 2021. לאור החלטת הממשלה להסיר את מגבלת ייצור חשמל בתחנת הכוח הפעילה של OPC בחדרה, הרף יעלה כעת מ-145 מגה וואט ועד לתקרה של 800 מגה וואט. במקביל אושרה ל־OPC להכין תוכנית לאומית להרחבת תחנת הכוח הפעילה שלה במישור רותם, עם תוספת של כ-530 מגה וואט על הייצור הנוכחי שעומד על כ-440 מגה וואט.
שתי התחנות צפויות לפעול בכוח גז טבעי, כאשר הקמת תחנות כוח אחרות נעצרה בטענה שהן לא דרושות למשק, או שהן לא צמודות לתחנות כוח קיימות, כך שהגדלת הייצור לא יחייב הפקעות שטחים חדשים. תחנות כוח אחרות שנמצאות במסלול תכנון מהיר להקמה, הן תחנות כוח של דוראד, דליה אנרגיות ושורק, אף היא צפויה לקום על ידי חברת OPC.