התוכנית הכלכלית שגיבש משרד האוצר ליציאה ממשבר הקורונה כוללת 30 סעיפים, ובראשם ביטול תשלומי מעסיקים לביטוח הלאומי עבור עובדים המצויים בחל"ת בהיקף של חצי מיליארד שקלים, אי קיזוז מענק הוצאות קבועות מדמי אבטלה לעצמאים שהם גם שכירים, ולראשונה מתן מענקים למימון מעבר עסקים לעבודה אונליין.
לאחר פרסום התוכנית ב-ynet הבהיר היועמ"ש אביחי מנדלבליט כי "אם השר רוצה לקדם תוכנית כאמור יש להבטיח שההחלטות והיוזמות יתקבלו במסגרת החוק תוך שמירה על הריסון והאיפוק הנדרשים בתקופת בחירות, בתיאום מוקדם עם גורמי המקצוע והייעוץ המשפטי לממשלה".
למכתבו המלא של היועמ"ש לחצו כאן
התוכנית, שאותה מגבשים בכירי משרד האוצר, גם הערב (יום רביעי), על פי הנחיית שר האוצר, ישראל כץ, כוללת מענק בגין פגיעה ממושכת במובטלים בהיקף של 2.5 מיליארד שקל והפחתת רף הזכאות למענק הוצאות קבועות ולהחזר ארנונה מעתה ואילך לכל תקופת המשבר ל-25% במקום 40% במקור. מענק ההוצאות הקבועות לינואר-פברואר יגדל פי 1.5.
כמו כן, יבוצעו החזרי ארנונה לחברות גדולות בעלות מחזור של יותר מ-400 מיליון שקל, שמחזורן הצטמצם בעת משבר הקורונה ב-60% לפחות. החזר על תשלום ארנונה יינתן לראשונה גם לעסקים שנפתחו בשנת 2020.
על פי התוכנית, תהיה הארכה של התקופה המרבית להחזרת הלוואות בחצי שנה ויוגדל היקף ההלוואה המירבית שעסק יוכל ליטול. תקופת ההחזר המירבית תוארך מעבר ל-5 שנים. הסכומים טרם סוכמו סופית וישיבה בנושא זה מתקיימת בעת פרסום הידיעה.
כמו כן, יועמדו הלוואות נוספות לעסקים בסיכון במחצית השנה הבאה. מדובר בעסקים שהבנקים מסרבים לתת להם הלוואות בתנאים הנוכחיים מחשש שלא יוכלו להחזירן. תקופת החזר הקרן תוארך בשנה, לעומת תנאי הקרן בהלוואה היום. בנוסף, יורחב היצע האשראי לעסקים על ידי גופים חוץ בנקאיים במאות מיליוני שקלים וייקבע מסלול ייעודי להלוואות להרחבת הפעילות העסקית.
בתוכנית כלול גם מענק מוגדל למובטלים השוהים תקופה ממושכת בביתם, אם יחזרו לעבודה. הם צפויים לקבל מענקים בגובה דמי האבטלה שהיו מקבלים לו נותרו מובטלים בחודש הראשון ובחודש הרביעי לחזרתם לעבודה. גם המעסיקים יקבלו מענק של אלפי שקלים כתמריץ לקלוט עובדים, כאשר הסכום הסופי טרם נקבע.
עוד תכלול התוכנית את הארכת תקופת הרשיונות וההיתרים לעסקים בשנה אחת לרבות הפחתת האגרות בהתאם. כל הרגולציה לעסקים בכל התחומים תוקפא בשנה אחת לפחות, כאשר באוצר אומרים כי זאת בשורה חשובה ביותר לכל העסקים בארץ.
חידוש נוסף בתוכנית - ניתן יהיה לפתוח עסק באופן דיגיטלי ללא בירוקרטיה רבה מדי. יוקם מסלול בזק לפתיחת עסק חדש באמצעות הצהרה בלבד. כמו כן, תהיה הקלה בפטור במכרז לפי חוק חובת המכרזים.
התוכנית כוללת גם האצה להשקעה בתשתיות ופרוייקטים בהיקף של מיליארדי שקלים, וכן תמרוץ השקעות באמצעות פחת מואץ לעסקים על ידי החזר הוצאות על רכישת מכונות ומכשירים באמצעות הנחה במס במשך שנים אחדות.
ככל הנראה, התוכנית תגובש סופית בסוף השבוע. בכוונת שר האוצר להביאה לאישור ראש הממשלה כבר הערב ולאישור הממשלה בתוך שבוע עד שבועיים עם השלמת כל פרטי התוכנית כולל הניסוח המשפטי לחקיקה.
כאמור, לאחר פרסום התוכנית ב-ynet, היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שיגר מכתב לשר האוצר. מנדלבליט קבע במכתבו כי ישראל מצויה במערכת בחירות "הגוזרת על הממשלה לרבות שריה למשרדי הממשלה חובת איפוק וריסון בכל הנוגע להחלטות, הקצאת משאבים ויוזמות חקיקה". זאת כדי לא לכפות על הממשלה שתיבחר אחרי הבחירות לממש את מדיניותה לפי רצון הבוחר.
"כמו כן יש להזהר מפני שימוש לא ראוי בכוח השלטוני ובמשאבי המדינה לתעמולה או להשגת יתרון לא הוגן למפלגה או למועמד מסוים", קבע היועץ. עם זאת, אמר היועץ כי יש להתחשב בצורך להבטיח פעולה תקינה של הממשלה בתקופה משברית זו, למען הציבור, בזמן שנותר עד הבחירות. מנדלבליט הוסיף כי הייעוץ המשפטי לממשלה מגויס לסייע לממשלה ולגורמי המקצוע בקידום וביצוע פעולות דחופות לשם התמודדות עם המשבר הבריאותי והכלכלי בשל מגפת הקורונה.
פורסם לראשונה: 18:53, 20.01.21