חברת נתן כספין הגישה אתמול (ראשון) לבית המשפט המחוזי מרכז בקשה לצו עיכוב הליכים לאחר שצברה חוב של כ-19 מיליון שקל. החברה עוסקת בתחום הסיטונאות וקמעונאות, שיווק מכירה והפצה של מוצרי צריכה ומזון יבשים, לשוק המקומי, לגופים מוסדיים (מוסדות חינוך, עיריות וכו'), וגופים פרטיים קטנים וגדולים (מרכולים, סופרים) כמו גם עמותות (עזר מציון, פתחון לב, לתת ועוד) ואף בייצוא לחו"ל.
החברה מנהלת את פעילותה ממרול"ג הנמצא בקיבוץ גבעת השלושה. השיווק מתבצע באזור המרכז – במיוחד בטווח שבין ראשון לציון לנתניה. החברה מעסיקה כ-40 עובדים, רובם עובדים ותיקים. השופטת חנה קיציס ביקשה לקבל את תגובת הממונה על חדלות פירעון.
1 צפייה בגלריה
בקשה לצו עיכוב הליכים
בקשה לצו עיכוב הליכים
בקשה לצו עיכוב הליכים
(צילום: shutterstock)

במסגרת הבקשה שהגישה החברה, באמצעות עו"ד עדי בראונשטיין ודיקלה פרץ, נטען כי תחום העיסוק של החברה הפך לריכוזי - יבואנים/יצרנים החלו בשיווק ישיר של מרכולתם ללקוחות המהותיים של החברה, הלקוחות "הקטנים" צמצמו את היקפי הפעילות בגלל המצב הביטחוני השורר במדינה בחודשים האחרונים ואף גל ההתייקרויות שפקד ופוקד את המשק הישראלי גרמו ביחד ובמצטבר להגשת הבקשה.
מהבקשה עולה כי החברה חייבת כספים לבנקים, ספקים ונושים אחרים כאשר מנגד שווי הנכסים המוחשיים - ממלאי, חוב לקוחות, צ'קים לגבייה, משאיות וציוד, מוערך בסך של כ-11 מיליון שקל.
החברה טוענת בבקשה כי במשך שנים רבות הייתה רווחית וגלגלה מחזורים במיליוני שקלים. לטענתה, היא מעולם לא התמודדה עם חובות ובמשך כל שנות פעילותה עמדה בתשלומים לבנקים, ספקים, יצרנים, עובדים ולאחרים, במועדם וכסדרם.
כמו כן, נטען כי החברה מעולם לא חרגה ממסגרות אשראי, ולמעשה עד לנקודת זמן זו, בה מוגשת הבקשה, לא היו לה חובות. אולם, נטען, כי התחרות בתחום עיסוקה של החברה, המצב הביטחוני בישראל, פרוץ מלחמת חרבות ברזל, יוקר המחיה, עלייה בעלות חומר הגלם, העלייה בעלות השכר של עובדיה - מצד אחד, ירידה במחזורים של פעילות החברה וחיסרון כיס של בעלי השליטה בהשקעה בהון חוזר - מצד שני, יצרה מציאות חדשה עבור החברה אשר חווה משבר כלכלי, אשר נמשך עד היום, חרף מאמציהם של בעלי השליטה להשיבה לדרך המלך.
חברת נתן כספין היא חברה משפחתית שהוקמה בשנת 1967, לפני 57 שנים, על ידי אבי המשפחה, נתן כספין ז"ל. נכון להיום בעלי השליטה ומנהלי החברה הם אלי כספין, צביה שלהב וזאב כספין.
עוד נטען בבקשה כי החברה ידועה כבעלת שם דבר וסווגה כאחת החברות המובילות בארץ בתחום הסיטונאות והקמעונאות, שיווק והפצה של מוצרי צריכה ומזון בסיסיים, לרבות בישול ואפיה, דברי מאפה, חד פעמי, חומרי ניקיון, משקאות ומוצרי יסוד לבית.
"החברה משווקת מוצרים של למעלה מ-150 יבואנים/יצרנים, ביניהם חברות גדולות ומותגים נחשבים כמו אסם, סוגת, פרי הגליל, עלית, יוניליוור, שניב ועוד, עם מבחר רחב של מוצרים... תחום בו יש לחברה מומחיות ייחודית הינו בתחום אספקה ושיווק מלח למוסדות ממשלתיים ביניהם, חברות נשק, בתי חולים, בתי אבות אוניברסיטאות וגופים חיוניים נוספים". מהבקשה עולה כי החברה בסיוע חברת MVP, המתמחה במתן ייעוץ עסקי לחברות, הכינו עבורה תוכנית הפעלה כלכלית ל- 60 ימים תחת צו עיכוב הליכים.