צפו: מנכ"ל שירות התעסוקה באולפן ynet
(שמוליק דודפור)

שירות התעסוקה מדווח היום (ג') כי מאז 7:00 היום ועד 16:30 נרשמו 18,105 דורשי עבודה חדשים. לפי הנתונים, מתחילת מרץ נרשמו 633,939 איש בשירות התעסוקה - 90% מהם בחל"ת. בכך, שיעור האבטלה עומד הערב על 19%.
נכון לשעה 17:00 אתמול נרשמו בסך הכל 584,688 מובטלים חדשים באתר האינטרנט של השירות החל מתחילת חודש מרץ.
סה"כ מספר נרשמים אתמול, יום שני: 38,016 דורשי עבודה (לעומת 54,305 ביום ראשון, 67,115 ביום שישי האחרון, ו-127,464 ביום השיא – חמישי, 19.3.2020).
7 צפייה בגלריה
לשכת תעסוקה
לשכת תעסוקה
לשכת תעסוקה
(צילום: אסף קמר)
"אם המשק ישוב לפעילות בחודש מאי, השנה תסתיים עם 340 אלף מובטלים - מדובר יהיה ב-180 אלף מובטלים יותר מ-160 אלף המובטלים שהיו לפני פרוץ המשבר. נתוני אבטלה אלו יסתכמו בשיעור האבטלה של 8.5% בסוף השנה, וממוצע אבטלה שנתי של 10%". כך מעריכה הכלכלנית דפנה אבירם ניצן, מנהלת מרכז ממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה. התסריט הזה נשמע פסימי מאד, אבל הוא מבוסס על תרחיש שאבירם ניצן רואה כאופטימי, שבו החל ממאי באופן הדרגתי יחזרו כ-75%-70% מהיוצאים לחופשה ללא תשלום חזרה למקום עבודתם.
ההערכה בשירות התעסוקה היא שלמרות השימוש הנרחב בחל"ת, בסופו של דבר בין 20%-10% מהמובטלים החדשים יפלטו ממקום העבודה ולא יחזרו אליו. מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור העריך בשבוע שעבר שצפויים 800 אלף מובטלים, ואילו האוצר העריך שמיליון. כיוון שכך, מספר המובטלים הקבועים יכול להגיע גם ל-200 אלף.
7 צפייה בגלריה
נתב"ג
נתב"ג
טרמינל בנתב"ג. ענף התיירות הוא בגל המובטלים החדשים הראשון
(צילום: מוטי קמחי )
כ-90% מהמובטלים החדשים - שמהווים 69% מכלל המובטלים במשק - הוצאו לחופשה ללא תשלום בתקוה שיחזרו לעבודה. המצב כל כך חמור עד שבמהלך השבוע נולד נתון חדש: קצב רישום מובטלים לשעה, שהגיע ביום חמישי ל-7,000. לא מדובר ברישום בשעות עבודת המוסד לביטוח לאומי בלבד אלא בכל שעות היממה - מספר שהגיע עד כ-150 אלף איש ביממה. רבים מהמובטלים החדשים נרשמו בלילה, אז העומס על אתר שירות התעסוקה קטן יותר. לשם השוואה, בכל השבוע הראשון של 2020 נרשמו 2,500 איש.
בסוף השבוע ואתמול נרשמה האטה בקצב הרשמת המובטלים החדשים. בלילה שבין שבת לראשון נרשמו 8,000 מובטלים חדשים: קצב של כ-700 לשעה. ביום ראשון בבוקר הקצב עלה שוב ל-1,900 מובטלים לשעה. גראור מסביר את ההאטה בכך שהגל הראשון של הוצאת עובדים לחל"ת מתקרב למיצוי. מדובר בעובדים של ענפי התיירות, התעופה, הנסיעות, ההסעדה, הבידור והפנאי וכן מורי הקבלן. עם זאת הוא מזהיר ש"ייתכנו עוד גלים גדולים של נרשמים חדשים". זאת, למשל, אם יוטלו הגבלות שיגרמו למגזרים או ענפים נוספים להוציא את עובדיהם לחל"ת.
7 צפייה בגלריה
נתב"ג שדה תעופה מטוס מטוסים אל על
נתב"ג שדה תעופה מטוס מטוסים אל על
אל על. רבים מהמובטלים החדשים עבדו בענפי התעופה והמלונאות

הביטוח הלאומי: צפויה ירידה של 20% בהכנסות מגבייה באפריל

הביטוח הלאומי צופה בחודש הבא ירידה של 20% בהכנסות מגבייה, עקב גל הוצאת העובדים לחופשה ללא תשלום והפיטורים. כך אמר היום אחר הצהריים מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר בתדרוך עיתונאים.
שפיגלר הבהיר שהביטוח הלאומי ישתמש בכספים העומדים לרשותו לתשלום היקף הקצבאות ההולך וגדל, בגלל משבר הקורונה. בהמשך האוצר יעביר לביטוח הלאומי כספים על חשבון יתרות הביטוח הלאומי משנים קודמות השמורות אצלו.
המובטלים החדשים שנרשמו במרץ לא יספיקו לקבל דמי אבטלה לפני פסח. לכן הכוונה היא לתת להם מקדמה ששוויה יהיה בסביבות ה-2,000 שקל. המקדמה מחושבת לפי שליש תשלום חודשי ממוצע. זאת, משום שהמובטלים החדשים החלו להירשם באמצע החודש ועל החמישה ימים הראשונים אין תשלום, כך שמדובר בעצם בתשלום לשליש חודש.

המובטלים החדשים: יותר צעירים, יותר נשים

גל האבטלה מתאפיין באחוז גבוה מאוד של צעירים. אם בינואר השנה 39% מהמובטלים היו צעירים עד גיל 35 ו-61% היו בני 35 ומעלה, הרי שבקרב המובטלים החדשים 49% הם צעירים - כמעט חצי. סביר להניח שהדבר נובע בין היתר מהאחוז הגבוה של צעירים המועסקים בענפי המסעדנות והבידור.
ב-2019 נשים היוו 55% מהמובטלים והגברים 45%, לעומת זאת בצונאמי המובטלים הנוכחי הנשים מהוות 62% - קרוב לשני שליש - והגברים רק 38%. סביר שהדבר נובע בין היתר משיעור גבוה של נשים בענפים שחדלו לפעול, למשל דיילות, מלצריות וחדרניות.
רוב מורי היסודי וחטיבת הביניים הוצאו לחופשה בתשלום, ובתיכון הם מלמדים מרחוק. לעומת זאת מורי הקבלן המועסקים באמצעות עמותות, וכן מדריכים רבים המועסקים במסגרות החינוך הבלתי פורמלי השונות, הוצאו לחל"ת. גם שם אחוז הנשים גבוה במיוחד.
סוף השבוע שעבר (14-13 במרץ) התאפיין ברישום גדול מאוד של מובטלים אקדמאים, שהיוו 60% מהנרשמים זאת לעומת 22% בימי שגרה. הדבר יצר תמונה מטעה. אך בשבוע שעבר מאז התמתן הקצב ומיום שישי האחרון, לפי הערכת גראור, שיעור האקדמאים ירד ל-22%-20% מהמובטלים החדשים, שהוא שיעורם בימי שגרה. המשמעות היא שמרבית המובטלים החדשים הם בעלי השכלה נמוכה ומשכורות נמוכות. עם זאת אין עדיין נתון מדויק בנושא.
שירות התעסוקה מעביר עתה לביטוח לאומי מדי יום 100 אלף קבצים עם פרטיהם של מובטלים. עם זאת לא ברור האם ביטוח לאומי יצליח לבדוק את כל התביעות לפני פסח, שיחול בעוד שבועיים וחצי. בביטוח לאומי נקטו שורת צעדים כדי לנסות לזרז את הטיפול, כולל קבלת מידע על המובטלים ממעסיקיהם ומחברות תוכנה המנפיקות תלושי שכר.
בכוונת ביטוח לאומי לתת מקדמות של 2,300 שקל למובטלים שבקשתם לא תטופל בזמן. יצוין שמדובר בתקופת חג לא רק עבור יהודים ונוצרים, החוגגים את פסחא, אלא גם עבור מובטלים מוסלמים, שיחגגו החל מה-24 באפריל את הרמדאן, שמתאפיין בהוצאות גבוהות.
כל מובטל יקבל החודש - בנוסף לדמי האבטלה שמגיעים לו - גם סכום חד פעמי של 500 שקל שאפשר לכנותו "מענק קורונה". מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר אמר ש"עובדי הביטוח הלאומי והנהלתו עושים לילות כימים, בשעות הלילה ובסופ״ש בכדי לוודא שהזכאים לדמי אבטלה יקבלו מקדמה לחג הפסח".

רבים נותרו בחוץ ואינם מקבלים סיוע

ישנן מספר אוכלוסיות שכלל לא זכאיות לדמי אבטלה. אחת מהן היא עצמאים קטנים, להם מוצע פיצוי מביך בדמות מענק של עד 6,000 שקל מרשות המיסים. השנייה היא קשישים בני 67 ומעלה שעובדים ופוטרו או הוצאו לחל"ת. מבחינת הביטוח הלאומי החל מגיל זה, אדם אמור לקבל קצבת זקנה ולא דמי אבטלה.
17% מהגברים בני ה-70 ומעלה נמצאים בכוח העבודה ו-15% מהנשים בנות ה-65 פלוס. היקף בעיית המובטלים מביניהם אינו ידוע אבל סביר שהוא גדול במיוחד בקרב קשישים עולים נטולי פנסיה, שעובדים בשמירה או ניקיון. הבעיה היא שקצבת זקנה של 2,300 שקל, אפילו עם תוספת השלמת הכנסה, אינה מספיקה לקיום למי שאין לו פנסיה.
ח"כ מירב כהן מכחול לבן שלחה מכתב לביטוח לאומי בו דרשה להנהיג דמי אבטלה למובטלים קשישים, או לפחות לבעלי ההכנסה הנמוכה שביניהם. סמנכ"לית גמלאות בביטוח הלאומי אורנה ורקוביצקי ענתה כי הקשישים המובטלים לא נכללו בסבב הראשון של התקנות לשעת חרום, שהרחיבו את הזכויות בביטוח לאומי, אבל "לכשנצטרך לתקנות שלב ב' ניקח בחשבון אוכלוסייה זו". בימים האחרונים נערכו דיונים רבים בנושא בין הביטוח הלאומי, שתומך בהרחבת הזכאות לקשישים, לאוצר שמתנגד. במקרה הזה לא די בתקנות אלא יש צורך בשינוי חקיקה. 
עוד בהרחבת הזכויות, עד לפני שבוע נדרש מובטל לתקופת אכשרה של 12 חודשי עבודה כדי לקבל דמי אבטלה. עם תחילת גל האבטלה קיצרה הממשלה את התקופה לחצי שנה, מה שהוסיף 380 אלף עובדים למעגל הזכאים. עם זאת ישנם צעירים רבים, למשל חיילים משוחררים, שטרם צברו את תקופת האכשרה של חצי שנה לקבלת דמי אבטלה. משפחתם של חלק מהם תלויה בהם לפרנסה.
ציבור נוסף שנפלט מעבודה ואינו מקבל סיוע הם מבקשי מקלט, שרבים מהם הועסקו במלונות ומסעדות ונותרו ללא מקור פרנסה וביטוח בריאות. פתרון אפשרי הוא לשחרר את כספי קרן הפיקדון שלהם כדי שיכולו להתקיים עד סוף המשבר.

הבחירה בחל"ת טובה לטווח הקרוב

גל האבטלה הנוכחי מתאפיין בכך ש-90% מהמובטלים לא פוטרו אלא הוצאו לחופשה ללא תשלום. עוד 6.5% מהם פוטרו ו-3.5% התפטרו או הפכו למובטלים בשל סיבות אחרות. מאחורי הבחירה בחל"ת במקום פיטורין עומדים חוסר הוודאות והתקווה שתוך זמן קצר הכל יחזור לקדמותו, אז המעסיקים לא יצטרכו לחפש ולהכשיר עובדים חדשים. אם באמת המשבר יארך זמן קצר יחסית, דמי האבטלה באמת יסייעו לשני הצדדים לצלוח אותו.
משמעות נוספת של הוצאה לחל"ת וקבלת דמי אבטלה היא דחיית העברת קופת הפיצויים והפנסיה לידי העובד. הדחייה הזו מצוינת משתי סיבות: אחת היא שהשימוש בפיצויים עלול לגרום נזקים כבדים לפנסיה. השנייה היא שסביר שהקופות איבדו חלק גדול משוויין בשל נפילת הבורסות, ופדייתן תהיה כרוכה בהפסדים כבדים.
אלא שהחיסרון הוא שדמי האבטלה מיועדים לאפשר למובטל לחפש עבודה ללא לחץ כלכלי קשה. עובדים שיגלו בתום המשבר שנותרו ללא עבודה, יאלצו לחפש פרנסה ללא גב כלכלי. זה אגב צפוי להזיק למשק, כי הם יאלצו להתפשר על עבודות טובות פחות בשכר נמוך יותר וכך יגרם נזק לתוצר.
פורסם לראשונה: 08:05, 23.03.20