1 צפייה בגלריה
חייל אילוס אילוסטרציה
חייל אילוס אילוסטרציה
אילוסטרציה
(gettyimages)
ועדת ערעורים לפי חוק הנכים בבאר שבע קיבלה לאחרונה תביעה שהגיש לוחם גבעתי לשעבר להכרה במחלת האפילפסיה שלו כנכות בצה"ל. השופט בדימוס ברוך אזולאי קבע ששילוב הנסיבות העובדתיות – איבוד הכרה במהלך מסע כומתה לפני כ-16 שנה – לצד התיעוד הרפואי, מצדיק להכיר במחלתו כנכות בצה"ל.
במרץ 2007 התגייס המערער (34) עם פרופיל 97. לאחר שסיים קורס מ"כים שירת בעזה. לדבריו טרם הגיוס היה בריא ולא סבל ממחלות כרוניות, התקפים או אובדן הכרה. אלא שארבעה חודשים לאחר גיוסו, במהלך מסע כומתה, הוא הרגיש מסוחרר אחרי שפקדו עליו לרוץ ולהדביק את הפער בינו לבין חבריו. כעבור כ-500 מטר הוא נפל מגובה והתגלגל עם תיק הקשר שנשא על גבו במשקל של 40 ק"ג, קיבל מכה בראש ואיבד את הכרתו למשך רבע שעה. לאחר שנלקח למרפאה שב להכרה וחזר לפעילות מלאה.
כשנה לאחר מכן, לאחר כמה מקרים חוזרים של אובדן הכרה ופרכוסים, הוא אובחן כסובל מאפילפסיה. בספטמבר 2021 דחה קצין התגמולים במשרד הביטחון את תביעתו להכיר בו כנכה צה"ל, בנימוק שלא מתקיים הקשר הסיבתי הנדרש בין השירות הצבאי לבין המחלה. מכאן הערעור שהוגש לוועדה שלושה חודשים לאחר מכן.
לערעור צורפה חוות דעת רפואית שקבעה כי הוא סובל מאפילפסיה שהתפרצה תוך כדי ועקב תנאי השירות בצה"ל, ובפרט לנוכח הפגיעה במסע הכומתה. לשיטתו יש לאמץ את עמדת המומחה מטעמו ולהכיר בו כנכה צה"ל. מנגד טען קצין התגמולים במשרד הביטחון שאין עדות לחבלת ראש בזמן מסע הכומתה, וממילא מדובר בהתקף הראשון של מחלת האפילפסיה ולא בגורם לה. בנסיבות אלה הוא ביקש לדחות את הערעור.
אבל חברי הוועדה בראשות השופט ברוך אזולאי קיבלו את גרסת המערער, שנתמכה בעדות חבריו לשירות הצבאי ובמסמכים נוספים. "אנו מקבלים את דברי המערער האמורים כעובדות שהוכחו כנדרש מעבר למאזן ההסתברות וברמה מאוד מתקבלת על הדעת", כתבו.
לעניין סוגיית הקשר הסיבתי נקבע כי הלכה למעשה ניתן לשאוב מעמדת מומחי הצדדים הסכמה שמחלת האפילפסיה לכל הפחות הוחמרה עקב מסע הכומתה. כך, המומחה מטעם המערער כתב בחוות דעתו שהמחלה "התפתחה והוחמרה בעקבות תנאי שירות קשים", כאשר גם מומחה מטעם קצין התגמולים לא שלל אפשרות שלפיה למסע הכומתה יש קשר כלשהו למחלת האפילפסיה, וזאת בשל אופיו הטראומטי של האירוע.
גם התיעוד הרפואי שהוצג לוועדה תמך במסקנה שהמחלה קשורה לשירות בצה"ל. כך למשל, דיווח של משרד הבריאות מיוני 2013 אישר שהתקפי האפילפסיה מהם סובל המערער החלו בזמן השירות הצבאי.
השופט סיכם שמכלול העובדות, התיעוד הרפואי וחוות דעת המומחים תומכים במסקנה שלפיה מחלת האפילפסיה שממנה סובל המערער הוחמרה בשיעור של 50% עקב השירות הצבאי. בנסיבות אלה הוא הוכר כנכה צה"ל ונפסקו לטובתו הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 15 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ קצין התגמולים: עו"ד מירן ספר • שמו של ב"כ המערער לא צוין בפסק הדין • עו"ד שרון מאירי עוסק בצבא ומשרד הביטחון • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין