משרד הבריאות מעכב את התשלום השוטף בעבור חודש יוני לכלל המוסדות הגריאטריים המתוקצבים על ידי המדינה. מדובר בכ-200 מיליון שקל שאמורים היו להגיע בתחילת יולי ועדיין לא ברור מתי יגיעו - כך נודע לכלכליסט. זוהי המנה החודשית מתוך 2.4 מיליארד שקל בשנה שמוקצבים לכ-200 מוסדות גריאטריים שבהם כ-14 אלף מיטות של קשישים סיעודיים.
בשיחות שניהל בימים האחרונים בכיר בתחום התשלומים במשרד הבריאות עם אנשי א.ב.א (איגוד בתי האבות והדיור המוגן) הוא נימק את העיכוב במצוקת כוח אדם ביחידת התשלומים במשרד. בא.ב.א אומרים כי עיכוב התשלום מאיים על המשך פעילות המוסדות הגריאטריים המצויים בסכנת קריסה, ומהווה מכה אנושה מעבר לקשיים הרבים שאיתם מתמודד הענף מאז פרוץ משבר הקורונה.
במכתב דחוף ששלח אתמול א.ב.א למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי, לוי מתבקש לעשות מאמץ להעביר למוסדות ולו מקדמה. "עיכוב כזה מהווה סכנת מוות עבור מוסדות רבים", נאמר במכתב. "בגללו מוסדות רבים לא יוכלו לשלם משכורות לעובדים וספקים, וייאלצו להיסגר וללכת לכינוס".
יו"ר א.ב.א רוני עוזרי אמר לכלכליסט כי "המדינה נוהגת להעביר את התשלום בין ה-1 ל-5 לחודש והכסף משמש לתשלומי משכורות לכל העובדים, המטפלים והספקים, והוא כמובן קריטי. כעת התבשרנו שתהיה בעיה להעביר לנו את התשלום של החודש בזמן ועדיין לא ידוע מתי הוא יועבר. זאת, מכיוון ששני עובדים שאחראים על העברת השכר כבר לא בתפקיד ועדיין אין להם מחליפים. לא ייתכן שבגלל בעיות פרסונליות במשרד הבריאות עשרות אלפי עובדי סיעוד לא יקבלו החודש משכורות".
פרופ' חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאותצילום מסך: לע"מ
על פי ההסכם בין משרד הבריאות למוסדות, התשלום אמור להיות מועבר עד ה-18 בחודש, אבל הנוהג והנורמה כל השנים היא שהכסף מועבר בתחילת החודש ומשמש לתשלום משכורות. החודש באופן חריג נתלה משרד הבריאות בלשון ההסכם כדי להצדיק את העיכוב.
התחייבות המדינה בבג"ץ
מצוקת מוסדות הגיל השלישי עלתה השבוע שוב לדיון ציבורי. בדיון בוועדת הקורונה סיפר פרופ' נמרוד מימון, העומד בראש מטה "מגן אבות ואימהות" לטיפול במשבר הקורונה בבתי האבות על "מצוקת כח אדם קיצונית" בענף הסיעוד ואמר כי אף שהגיע לתפקידו מניהול מחלקה פנימית בבית החולים סורוקה, שם היה רגיל להתמודד עם מחסור בציוד וכוח אדם, "מה שראיתי במוסדות הגיל השלישי ובבתי האבות זעזע אותי. זה נמצא הרבה מתחת למה שקורה בבתי החולים ובמחלקות פנימיות".
רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי האבותצילום: Ariel Jerozolimski
קבינט הקורונה אמנם החליט השבוע לקדם הבאת כ-2,500 עובדים זרים לתחום הסיעוד (מה שעוד מצריך אישור ממשלה), אולם בענף מתריעים על חוסר של כ-6,000 עובדים. בנוסף, מנהלים המוסדות הסיעודיים מאבק מול המדינה בבג"צ על גובה תקצוב החירום שזו תעביר להם כדי להתמודד עם ההוצאות החריגות שנדרשות מהם בשל הקורונה.
בעתירה שהגיש א.ב.א באמצעות עו"ד אילן בומבך, ונידונה השבוע, נטען כי התקצוב שהעבירה המדינה הוא זעום ולא מספק את הצרכים האמיתיים של המוסדות. א.ב.א הציגו תחשיב עלויות חריגות משלהם וטענו כי המדינה מתחמקת מלדון איתם בנושא. במהלך הדיון השבוע בבג"צ אמר עו"ד בומבך כי "בתי האבות קורסים, דופקים על השערים ולא פותחים להם אותם, אני לא 'פוקס' או גוף גדול אחר, הם לא צריכים את בג"צ, יש להם סעדים טובים יותר. אנו מבקשים את עזרת כבודכם".
השופטים סירבו להיכנס לסוגיית תקצוב החירום שהמדינה החליטה להעביר לענף, אך העירו למדינה כי עליה להיפגש ולדון עם המוסדות. השופט מני מזוז אמר כי "בהיבט המערכתי יש למדינה אינטרס מובהק וגם אחריות לוודא כי מערכות אלה יחזיקו מעמד ויתפקדו. צריך לשבת איתם... צריכה להיות הידברות". בתום הדיון הסכים עו"ד בומבך למחיקת העתירה בתנאי שהמדינה תעמוד בהתחייבותה להידבר עם המוסדות. במשרד הבריאות אמרו בעקבות זאת כי "המשרד אכן הסכים והתחייב. דיון בנושא ייקבע בהקדם".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הטענות משוללות יסוד. אין עיכוב בתשלום. מועד התשלום בגין יוני טרם הגיע. המשרד נערך לביצועו עד למועד הקבוע בהסכם".