הבנק הפדרלי המרכזי בארצות הברית (הפד) צפוי להפחית הערב (רביעי) את הריבית במדינה ברבע אחוז – לשיעור של 4.5%, ולהמשיך במגמת ההפחתה: ב-18 בספטמבר הוא הפחית את הריבית בחצי אחוז וב-7 בנובמבר בעוד כרבע אחוז.
ההחלטה הצפויה של הפד מצטרפת לזו של הבנק המרכזי באיחוד האירופי, שהוריד בשבוע שעבר את הריבית ברבע אחוז. באיחוד מדובר באסטרטגיה ברורה של ממש, מאחר שהחל מיוני 2024 הריבית שם נמצאת בהפחתה מדורגת – מ-4.5% ל-3.15%, בהודעה האחרונה של הבנק ביום חמישי האחרון.
בניגוד לארה"ב ולאיחוד האירופי, בנק ישראל לא צפוי להפחית את הריבית בארץ בהחלטתו הקרובה ב-6 בינואר 2025, זאת למרות הירידה באינפלציה במדד האחרון שפורסם בתחילת השבוע. הסיבה לכך היא העלייה הצפויה באינפלציה במדד ינואר, עם ההתייקרויות במשק והעלאת המע"מ כחלק מגזירות התקציב.
אחרי שבבוקר לא היו תנודות משמעותיות, לקראת הצהריים שער הדולר נחלש מול השקל בעקבות הציפיות להפחתת ריבית בארה"ב והאופטימיות בנוגע לעסקת חטופים מתקרבת, ונסחר כעת סביב 3.58 שקלים. שערו היציג אתמול עמד על 3.60. האירו פחות או יותר נותר ללא שינוי - 3.76.
חלק מהאנליסטים סבורים שהשקל ימשיך לגלות אי יציבות על רקע המתיחות הגוברת מול תימן ואיראן, האירועים בסוריה והתחזיות המשתנות בדבר עסקת חטופים קרובה מאד או דחייתה.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "החשש מהסלמה ביטחונית אל מול תימן ואיראן, ממשיך לתרום להתייצבות הדולר בתחום שערים צר שנע בין 3.61-3.58 שקל לדולר. להערכתנו, הפחתת הריבית הצפויה היום בארה"ב לצד עסקה לשחרור חטופים, עשויים לתמוך בהתחזקות השקל אל עבר רמת 3.56 ואף פחות.
"פעילות סוף שנת הכספים הקלנדרית תומכת בתנודות שערים ובפעילות מצד תאגידים המבקשים להתאים את היקף הגידורים לחשיפה הצפויה בשנת הכספים 2025, כל זאת לצד פעולות בעלות אופי של "window dressing", כאשר המטרה לוודא שהדוחות הכספיים משקפים כראוי את הפעילות ואת החשיפות של התאגידים. על רקע העליות החדות שנרשמו בשוקי המניות והחשש מתיקון שערים, הגופים המוסדיים ממשיכים להחזיק בחשיפה מט"חית גבוהה מבעבר".
פורסם לראשונה: 09:31, 18.12.24