הממשלה תצביע מחר (שני) על חבילת סיוע נוספת למילואימניקים בגובה של כ-6 מיליארד שקל. חבילת הסיוע כוללת הארכה של חלקים מהתוכנית הקודמת שעליה הצביעו בתחילת שנת 2024, הטבות נוספות שלא היו קיימות לפני כן אך גם דיפרנציאציה משמעותית בין מילואימניקים במערך הלוחם שיזכו בהטבות נוספות לעומת מילואימניקים במערכים אחרים שההטבות שלהם יקוצצו באופן משמעותי.
במערכת הביטחון ובמשרד האוצר מדברים כבר תקופה ארוכה על קידום מדיניות שתתעדף מבחינה כלכלית את משרתי המילואים הלוחמים, וזאת בדומה לתגמול הכלכלי שניתן ללוחמים במערכי הסדיר והקבע. בנוסף, ההחלטה לתעדף את התגמול למערך הלוחם נוצרה עקב טענות על חוסר שליטה של צה"ל בכל הקשור לשימוש לא ראוי בימי מילואים, כאשר התפיסה היא כי שימוש זה מתרחש בעיקר ביחידות העורפיות. בנוסף תקודם החלטה שתחייב את הצבא להעביר לאוצר דיווח על היקף השימוש בימי מילואים שמאז ה-7 באוקטובר עלו למדינה עשרות מיליארדי שקלים.
במסגרת מדיניות הדיפרנציאציה בין הלוחמים לשאר המשרתים, נקבע כי משרתי מילואים אשר עשו יותר מ-60 ימי מילואים יהיו זכאים למענק יומי של 40 שקל בלבד, ואלו השייכים למערכי ההגנה המרחבית יהיו זכאים למענק של 60 שקל בלבד וזאת לעומת 133 כפי שניתן לכלל משרתי המילואים מאז ה-7 באוקטובר. לוחמים ימשיכו לקבל את מענק של 133 שקל ליום, כאשר המשמעות של זה היא שייוצר פער תגמול של אלפי שקלים בין הלוחמים לשאר הלוחמים.
בנוסף, בהחלטה ישנו סיוע נוסף לחיילי מילואים לוחמים ששירתו 120 ימי מילואים מאז ה-7 באוקטובר (זאת אומרת שהסיוע יינתן רטרואקטיבית ורלוונטי גם למי שלא יעשה מילואים בשנת 2025) וזאת במטרה להוקיר לוחמים שעשו יותר מסבב מילואים אחד. אלו יזכו בין השאר להשתתפות נוספת בעלויות טיפול נפשי להם ולמשפחתם וזאת בתנאי שהטיפול מתבצע על ידי פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי, מרפא בעיסוק או קלינאי תקשורת.
לפי נוסח ההחלטה, הסיוע האמור יינתן בהיקף של 80% מעלות פגישת טיפול או 240 שקל לפגישה, לפי הנמוך מביניהם. זאת עד לתקרה כוללת של 15 טיפולים לחייל מילואים לוחם או עד לתקרה כוללת של 22 טיפולים לחייל מילואים לוחם שהוא הורה לילד אחד לפחות עד גיל 18.
כמו כן, בני ובנות זוג של לוחמים במילואים שעשו יותר מ-120 ימי מילואים יקבלו מענק חד פעמי נוסף בסך 4,500 שקל במידה ויש להם ילד משותף שגילו פחות מ-14 שנים, ובן או בת הזוג שלהם לא עבדו במשך 21 יום ולא היו זכאים לדמי אבטלה. מענק זה נועד "לפצות" בני ובנות זוג שנאלצו לא לעבוד בגלל שירות המילואים של בן או בת הזוג. מענק של 3,000 שקל יינתן לפרוד של חייל מילואים לוחם במקרה ויש לשניים ילד משותף מתחת לגיל 14. כמו כן, תינתן השתתפות של 2,500 שקל לחייל מילואים לוחם במקרה שבו הוא עבר דירה בזמן תקופת השירות. לוחמים ששירתו במהלך 2025 במשך 45 ימים יהיו זכאים גם בשנה זו למענק תשלומי בית של 2,500 שקל (במקום 1,250 שקל).
לוחמי מילואים ששירתו במהלך חופשת סוכות וישרתו במהלך חופשת חנוכה יהיו זכאים למענק של עד 500 שקל עבור קייטנות עבור ילד אחד, ו-250 שקל נוספים עבור הילד השני והשלישי (עד 1,000 שקל, בתנאי שהילדים עד גיל 14). מענק נוסף בגובה 2,000 שקל יינתן לחיילי מילואים שלהם יש ילד נכה שישרתו במהלך 2025 לפחות 45 ימים בתעסוקה מבצעית.
סעיף נוסף קובע שמימון סיוע משפטי הניתן לחיילי מילואים אשר יש חשש כי פוטרו מעבודתם בגלל שירות המילואים שלהם יינתן גם לבני ובנות הזוג של המשרתים "אשר יש חשש שפוטרו או הוצאו לחופשה ללא תשלום שלא כדין בקשר לשירות המילואים", בנוסף ההוראות הנוגעות למדיניות פיטורין של משרתי מילואים יוארכו עד לסוף 2025.
בכל הקשור לסיוע לסטודנטים, יינתן סיוע חד פעמי בסכום של 30% משכר הלימוד השנתי למי שישרת לפחות 50 יום במהלך שנת 2025, וסיוע של 100% ללוחמים שישרתו פרק זמן זהה. בנוסף ללוחמים ששירתו 45 יום יינתנו שוברים להכשרה מקצועית והכוון תעסוקתי.
גם מדיניות שוברי החופשה תימשך בשנת 2025 (למרות שהשוברים שהובטחו לשנת 2024 טרם ניתנו למשרתים). לפי נוסח ההחלטה חיילי מילואים ששירתו לפחות 60 ימים יקבלו שובר של 1,050 שקל, מי שיש לו ילד יקבל שובר בגובה 1,350 שקל, וללוחמים יינתן שובר בגובה 3,500 ו-4,500 שקל בהתאמה.
בנוסף ימשיך הנוהל הקיים בהקשר של תמיכה בטיפולים נפשיים: משרתי מילואים יזכו לסיוע נפשי בגובה 1,000 שקל ולוחמים יהיו זכאים לסיוע עד גובה 2,500 שקל וזאת בתנאי ששירתו לפחות 30 יום במהלך 2025.
כחלק מההחלטה תוגדל קרן הסיוע למשרתי המילואים בסכום של 1.325 מיליארד שקל, וזאת מתוך התפיסה כי הקרן מהווה את המענה הגמיש והיעיל ביותר לצרכי המילואימניקים. מלבד המשך הסיוע הקיים, הקרן מתרחבת בכדי לתת מענה נוסף למילואימניקים עצמאיים ולבני ובנות זוג של משרתי מילואים שגם הם עצמאים. כמו כן, מועדון ההטבות של משרתי המילואים "בהצדעה" ייזכה לתקציב נוסף של 30 מיליון שקל.
ההחלטה לתעדף את התגמול למערך הלוחם נוצרה עקב טענות על חוסר שליטה של צה"ל בכל הקשור לשימוש לא ראוי בימי מילואים, כאשר התפיסה היא כי שימוש זה מתרחש בעיקר ביחידות העורפיות. בנוסף תקודם החלטה שתחייב את הצבא להעביר לאוצר דיווח על היקף השימוש בימי מילואים שמאז ה-7 באוקטובר עלו למדינה עשרות מיליארדי שקלים.
בהחלטת הממשלה נכתב גם כי "יש לרשום את הודעת צה״ל לפיה צה״ל ימשיך לנקוט בצעדים ומהלכים להביא להתייעלות בשימוש במשאבי ימי המילואים, תחת העיקרון שתשלום עבור יום מילואים יינתן רק בעבור שירות בפועל, למעט במקרים שיוגדרו מראש בנהלים ובפקודות ויפורסמו לציבור. זאת, בין היתר באמצעות עדכון המדיניות, הנהלים והפקודות בנוגע לימי התארגנות, ימי כוננות, משמרות וימי שירות חלקיים, הגדרת מנגנוני בקרה לאיתור ומניעת חריגה מהנהלים והפקודות, ונקיטת צעדים קונקרטיים לאכיפת המדיניות". במסגרת המדיניות הזו, נכתב בהחלטה כי יש לקבוע כי הרמטכ"ל או מי מטעמו יעבירו דיווח אחת לשבועיים למשרד האוצר בנוגע להיקף המלא של משרתי המילואים, תוך עדכון ותיקון נתונים שהועברו בדיווח הקודם.