בשיתוף אביה שירותי אחסנה
החודשים האחרונים הובילו לשינויים גדולים בתוך הבית עבור ישראלים רבים. בין אם מדובר ביציאה זמנית מדירה שכורה, צורך בחדר עבודה או שינויים במשפחה הדורשים חדר נוסף לילדים, האתגר המשמעותי הוא ארגון מחדש של הבית ופינוי של ציוד עודף.
מעבר לפתרונות הידועים של מכירה, זריקה ותרומה, כדאי להכיר גם את האפשרות של אחסון החפצים העודפים באמצעות שירותי אחסנה כגון אביה אחסנה, המפעילה מחסנים מתקדמים ברחבי הארץ. בארה"ב אחד מכל 10 אמריקאים משתמש בשירותי אחסון חיצוניים, אך אצלנו מדובר בפתרון שהישראלים עדיין לא למדו להעריך. מהי ההמלצה של המומחים בתחום ארגון וסידור הבית בנוגע לציוד שהצטבר בבית?
שינויים וחשיבה מחדש בזמן קורונה
החלטתם לשמור? חשוב לתייג מראש כדי שתוכלו לחזור בקלות למה ששמרתם
במקרים רבים, אנחנו שומרים חפצים, בגדים וציוד מתוך כוונה להשתמש בהם בעתיד. במקרים כאלו, כדאי לתייג את הכל כדי לוודא שאכן תחזרו למקום הנכון בקלות. "להעביר בגדים מילד לילד, למשל, זה חיסכון כספי וגם החלטה אקולוגית", אומרת רונית גור, בעלים של חברת ד"ר סדר, המלווה לקוחות במעברי דירות וארגון הבית.
"אבל צריך לעשות את זה כמו שצריך - נקי, מקופל, מתויג ומרוכז במקום אחד בבית או באחסון. אם תוכלו למצוא בקלות את קופסת 'חורף גיל 5', הסיכוי לכך שתשתמשו גדול בהרבה לעומת מצב בו הכל דחוס ומעורבב יחד". בנוסף, מדגישה גור, "כדאי לשמור רק את הדברים היפים והנקיים. חבל מאוד לפתוח אחרי שנתיים ומגלים שהגומי התקלקל או שיש כתם".
ניתן לקחת את התיוג צעד אחד קדימה, ולהצטרף למגמה הצומחת בתחום האחסנה העולמי - שיטת האחסון החכם, הכוללת תיוג מראש בברקוד של כל קופסה וחפץ, וקבלה של כל פריט בחזרה תוך 24 שעות מרגע ההזמנה שלו, עד פתח הבית. האחסון הדינמי, המוצע בישראל על ידי אביה אחסנה, מפנה מקום בדירה והופך אותה למרווחת יותר, אך מצד שני משאיר את הפריט בהישג יד. לעתים קרובות, כשמעמיסים מחסן או חדר בבית, נוצר הרבה עומס וקושי למצוא את מה שאנחנו מחפשים. בשירות תיוג מראש, לעומת זאת, הכל מאורגן וניתן לקבל בחזרה רק את מה שרוצים, מבלי להתחיל לנבור בבלאגן.
לדברי טל פינצי, לימור שרים וענת רביב שותפות בחברת 'בנות בית', המלווה ישראלים במעברי דירות וארגון בתים, "הקורונה איפשרה לעצור את מרוץ החיים, לבחון לעומק מה קורה בבית, להיפגש עם החפצים". הן מציינות כי "בתקופה הזו יש יותר זמן לעשות סינון ומיון, להחליט כמה אני אוהבת דברים מסוימים, כמה הם משרתים אותי ביום-יום. עידן השפע דחק אותנו במשך השנים למלא את הבית בחפצים מבחוץ, אך בחודשים האחרונים יצאנו פחות מהבית, קנינו הרבה פחות, וראינו שלא חסר לנו כלום".
לדברי טל פינצי, לימור שרים וענת רביב שותפות בחברת 'בנות בית', המלווה ישראלים במעברי דירות וארגון בתים, "הקורונה איפשרה לעצור את מרוץ החיים, לבחון לעומק מה קורה בבית, להיפגש עם החפצים". הן מציינות כי "בתקופה הזו יש יותר זמן לעשות סינון ומיון, להחליט כמה אני אוהבת דברים מסוימים, כמה הם משרתים אותי ביום-יום. עידן השפע דחק אותנו במשך השנים למלא את הבית בחפצים מבחוץ, אך בחודשים האחרונים יצאנו פחות מהבית, קנינו הרבה פחות, וראינו שלא חסר לנו כלום".
במקרים רבים, הפתרון המתאים הוא שטח אחסון חיצוני, קרוב וזמין 24/7
עבור מי שאין לו מחסן בבניין, או שהמחסן עמוס בציוד שצריך להיות זמין בשגרה, ישנה אפשרות לשכור שירות אחסון חיצוני סמוך למקום המגורים, אליו ניתן לגשת בכל עת.
בחלק מהמקרים יודעים מראש שהשינוי הוא זמני, או שקיים חשש מכך שנצטרך את הציוד בחזרה. "למשל, כששני אנשים עובדים לגור ביחד בפרק ב', יש חשש אובייקטיבי בנוגע לסיכוי של היחסים להחזיק מעמד", אומרת גור. "במקרים כאלו, אם יש ציוד יקר או מכשיר חשמלי יקר וחדש, שווה לחשב האם כלכלי לשכור מחסן לשנה-שנתיים, על פי חישוב של ערך תמורת כסף: כמה עולה מוצר חדש, כמה יעלה לאחסן אותו לשנה ולכמה זמן מתכננים לאחסן אותו".
חלק מהיתרון של שירותי אחסון, הוא היכולת לשים את החפצים רחוק מהעין אבל עדיין בבעלותנו. "אחרי שהכל נמצא באחסון במשך שנה, אפשר לחזור ולבחון את הצורך האמיתי בדברים. לשאול האם נצטרך את זה אי פעם, והאם הילדים יצטרכו", אומרת גור.
לדברי פינצי מ'בנות בית', "מחסן יכול לשמש בתור נקודת ביניים. מצד אחד, אפשר לחיות בלי עומס בבית, ומצד שני לא לוקחים לכם את החפצים לתמיד. אחרי שתחיו בלעדיהם לזמן מה, תוכלו לבחון אותם ממבט אחר ולהבין אם אתם רוצים לאחסן, למכור או אולי לתרום. בתקופת הקורונה, הרבה מאיתנו מחליטים לדחות החלטות במספר חודשים - האם לחזור לדירה שכורה, האם לעבור לבית אחר - ומחסן מהווה פתרון מושלם המאפשר לדחות החלטות בלי להיפטר מחפצים שאולי נצטרך".
"היו לנו לקוחות שסיימו להשתמש בציוד של התינוק ולא ידעו בוודאות אם הם רוצים עוד ילד - ולכן אחסנו אותו. אחסון נותן זמן ביניים, בלי לחץ למכור או להיפטר, המאפשר לשים את החפצים במקום כלשהו עד לקבלת בהירות פנימית", אומרת רביב. "היה לנו לקוח שהבטיח לאמא שלו שהוא לא זורק כלום מהדירה שלה כשעברה לדיור מוגן, אז ארזנו הכל בהרבה תשומת לב, והכל עבר לאחסון באביה. זו הבטחה שניתנה ממקום רגשי, ואנחנו מאוד מכבדות את זה".
כדי להקל על שחרור החפצים – תרמו למי שצריך אותם יותר מהכל
"המטרה של סידור ופינוי היא לאוורר ולרווח את המרחב", אומרת שרים. "החומר הוא סוג של אנרגיה, וכשהאנרגיה הזו לא בשימוש, היא תופסת מקום ומייצרת מועקה".
על מנת להקל על שחרור החפצים העודפים, 'בנות בית' מנהלות רשימה של עמותות שישמחו לקבל את החפצים העודפים. "לאנשים יש מלא משחקים, לפעמים בכפילויות, שפשוט יושבים בצד", אומרת רביב. "לנו יש רצון להיות המשפך שמזרים את הדברים האלו שצברנו ליעדים ראויים". לדברי שרים, "כולנו מחזיקים קצת יותר מידי ממה שאנחנו צריכים, ויש לנו רצון בסיסי שהחומר שלנו יתגלגל למישהו שיכול להשתמש בו. יש לנו רשימה של עמותות, חנויות יד שניה להעברת בגדים - זה מקל על אנשים לשחרר אם הם יודעים שלחפץ הזה יהיה בית אחר". פינצי מספרת כי "במקום הנדיב הזה יש אחריות על הדברים שהם צברו. אנחנו עוזרות לשינוע ונותנות כתובת לדברים, יודעות לעשות חיבורים בתוך הקהילה. מי שלוקח את האחריות הוא הלקוח".
שוקלים למכור? קודם כל בדקו מה השווי האמיתי של החפצים
"הרבה אנשים אומרים לי 'איך אני אזרוק, זה שווה הרבה כסף'", מספרת גור. "אבל לפעמים רק נדמה שזה שווה הרבה, כי זה עלה להם הרבה. אם באמת רוצים למכור משהו, צריך להבין מה מחיר השוק שלו. המטרה היא לא לדרוש מחיר גבוה, לא להצליח למכור ולהחליט שחייבים לשמור. אני מעדיפה שקל אחד ביד משניים על העץ. מעדיפה כסף ממשהו שיישב לי בבית. אני לא מזלזלת בכסף, אבל גם לא באיכות החיים שלי, וחלק ממנה זה לא לחיות בתוך מחסן".
בשיתוף אביה שירותי אחסנה