ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (שני) לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של חברי הכנסת מ"ישראל ביתנו" להטבה משמעותית לאזרחי ישראל שפעלו לנטרול הכור הגרעיני בצ'רנוביל. יו"ר הוועדה, אפרת רייטן-מרום (העבודה) הדגישה כי בעוד כחצי שנה תערוך הוועדה דיון מעקב כדי לוודא שהשר הממונה אכן יתקין תקנות שיוודאו את קיום החוק. לאחר אישור החוק הסכום המוגדל יוענק בדיעבד - החל מתחילת שנת 2022.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
יבגני סובה (ישראל ביתנו), מיוזמי החוק, הדגיש כי כל המנטרלים סובלים משלל בעיות בריאות, חלקן תורשתיות, ולרובם המוחלט יש תעודות מוסמכות על פעילותם והשתתפותם בסגירת הכור. הוא ציין כי מענקים מועברים לאוכלוסיות שונות מסיבות מגוונות, וכי נמצא מקור תקציבי להגדלת הסכום. המענק הקיים מועבר לזכאים מדי קיץ.
ודים חסדן, יו"ר ברית ליקוידיטורים של האסון בכור הגרעיני, סיפר בדיון הקודם על כ-1,400 מנטרלים החיים כיום בישראל, ומעטים העולים בשנים האחרונות. הוא הדגיש כי הדור השני והשלישי לנחשפים לקרינה נחשבים כראויים לסיוע במדינות חבר העמים, אך בישראל חלק ממשרדי הממשלה, כולל משרדי הבריאות והשיכון, הפסיקו את הטיפול בהם.
חברות הביטוח מסרבות לבטח
אסון צ'רנוביל אירע ב-26 באפריל 1986 בשטחה של ברית המועצות לשעבר, והוא אחד האסונות הגרעיניים הקשים ביותר בתולדות האנושות. מציעי החוק הגדירו כי "האנשים שעבדו בנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל (המנטרלים) ראויים לתודה, הוקרה וסיוע. בזכות גיבורים אלה, השלכות האסון צומצמו במידה ניכרת וארצות רבות, בכללן ישראל, ניצלו מזיהום רדיואקטיבי קשה".
לפני כ-20 שנה נחקק חוק המסייעים לנטרול תוצאות אסון צ'רנוביל והוא קובע כי מנטרל זכאי למענק שנתי וכן למספר זכויות בתחומי הבריאות והדיור. ואולם בבואם לממש את זכאותם בתחום הדיור, הם נתקלים בסירוב של חברות הביטוח כשהם מבקשים לרכוש פוליסת ביטוח חיים לשם קבלת הלוואה לדיור. לפיכך, מציעים חברי הכנסת יבגני סובה, יוליה מלינובסקי, אלכס קושניר, יוסף שיין, לימור מגן תלם, אלינה ברדץ' יאלוב ושרון רופא אופיר (ישראל ביתנו) לתקן את החוק - ולחייב את חברות הביטוח לבטח את המנטרלים בביטוח חיים למטרת הלוואה לדיור, בכפוף לתקנות שיתקין שר העלייה והקליטה.
בנוסף, החוק הנוכחי קובע כי מנטרל זכאי למענק שנתי בסכום של 4,775 שקל, ובהצעה זו מוצע להגדיל את המענק השנתי ל-7,000 שקל, "כדי להביע את תודתה והוקרתה של מדינת ישראל למנטרלי אסון צ'רנוביל על גבורתם ועל תרומתם להצלת האנושות על ידי צמצום השפעותיו של אסון גרעיני". נציגי האוצר אמרו בדיון כי עלות ההעלאה היא כמיליון ו-200 אלף שקל.
בנוסף, המציעים טוענים כי בהתאם למצב כיום, סכום המענק השנתי נלקח בחשבון לצורך קביעת זכאותו של מנטרל לקצבת הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי. כך למעשה, בחודש בו המנטרל מקבל את המענק השנתי, הוא אינו זכאי לקצבת הבטחת הכנסה. לדבריהם, חישוב זה מנוגד לתכלית החוק, שכן מתייחסים למענק בגין התרומה המיוחדת בנטרול החומרים המסוכנים בצ'רנוביל, כאל הכנסה, ומוצע לקבוע כי מענק זה לא ייחשב הכנסה לפי כל דין.
כמו כן, מאחר והארגון היציג של מנטרלי האסון הוא, לדברי חברי הכנסת, "הבקיא ביותר בצרכיהם והוא מייצג אותם מול הרשויות", הם מציעים לקבוע תקרה לדמי טיפול ארגוניים כך שלא יעלו על 3% מסך המענק השנתי ולהסמיך את השר לקבוע הוראות בעניין זה.
בנוסף, מוצע לקבוע בחוק החדש חובת דיווח לוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, אחת לשנה, על תשלום המענק לפי חוק זה למנוטרלים והיקף מימוש הזכויות שהם זכאים להן.