המחלבות ימשיכו לסדר בעצמן את מוצרי החלב ברשתות רמי לוי, יוחננוף ורשתות נוספות למשך חצי שנה נוספת, בניגוד לחוק קידום התחרות בענף המזון. בעקבות לחץ של הקמעונאים והמחלבות, הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, קיבלה את ההחלטה לדחות את מעבר הסדרנים של המחלבות לעבודה אצל רשתות השיווק. בשאר המוצרים, הסדרנים יעברו מהחברות הגדולות לרשתות ב-1 בינואר 2025. המהלך דורש מהספקים פיטורים של סדרנים רבים מטעמם ומהרשתות הוא דורש העסקה של עובדים חדשים.
ברשות לתחרות נתנו לרשתות פטור מסדרנות עצמית בהינתן תנאים מסוימים: עד כה ספקים גדולים יכלו לסדר את מצרכיהם על המדפים של קמעונאים גדולים אם סידור המצרכים נעשה לפי הוראות הקמעונאי על פי תוכנית כתובה ומפורטת לסידור שטחי מכירה (פלנוגרמה); אם הספק הגדול סידר רק את המצרכים שלו ולא מצרכים של ספקים אחרים ואם הקמעונאי הגדול מפקח באופן שוטף שמעורבות הספק הגדול אינה חורגת מהתנאים.
ברשות קבעו פטור חדש, שייכנס לתוקף בינואר, לפיו ספקים גדולים יורשו לסדר מצרכים רק אצל קמעונאי שסך המכירות של ספקים שאינם גדולים (למעט מכירות של פירות וירקות טריים) עומד על לפחות 55% מסך המכירות בחנויותיו, כששיעור זה יעלה בכל שנה בנקודת אחוז ועד ל-60%. כלומר, קמעונאים שמחזיקים אצלם מוצרים רבים של ספקים קטנים - תכלית החוק מתקיימת אצלם גם ללא איסור הסדרנות כך שאין מניעה לסידור מצרכים של ספקים גדולים בחנויותיהם.
מהרשות נמסר כי "לגבי כלל המצרכים, החל מ-1 בינואר, ספק גדול יורשה לסדר מצרכים רק אצל קמעונאי גדול שעומד בתנאי הפטור החדש. לגבי מצרכי חלב מקוררים ספק גדול יורשה לסדר אותם בחנויות של קמעונאים גדולים, עד ל-30 ביוני 2025 בכפוף לעמידה בתנאי הפטור הנוכחי. החל מ-1 ביולי 2025, ספק גדול יורשה לסדר את מצרכי החלב המקוררים אצל קמעונאי גדול רק אם הוא עומד בתנאי הפטור החדש".
יישום החוק נדחה מספר רב של פעמים
בענף המזון היה נהוג במשך שנים שסדרנים מטעם החברות הגדולות מסדרים את הפריטים ברשתות השיווק. זה נתן להן לכאורה שליטה על המדף ועל העדיפות בו. חברות קטנות טענו שסדרני החברות הגדולות דוחקים את מוצריהן מהמדפים ברשתות מסוימות. לכן חוק המזון שנכנס לתוקף ב-2015, ביקש לשנות את הנוהג הזה.
החוק אוסר על ספק גדול לעסוק או להתערב בסידור מצרכים אצל קמעונאי גדול הנכלל ברשימה, להמליץ או להתערב בכל דרך אחרת בעניין סידור המצרכים וכן אוסרים על קמעונאי גדול להיות צד להסדר עם ספק גדול הנכלל ברשימה הנוגע לסידור מצרכים בחנותו ("איסור הסדרנות"). הסיבה לסעיף החוק הזה היא שסידור המדף על ידי ספקים גדולים הגדיל את כוחם, יצר התערבות בשוק ודחיקת מתחרים קטנים.
למרות זאת, ההוצאה לפועל של המהלך במלואו נדחתה שוב ושוב וניתן פטור, בעיקר בשל העובדה שהמהלך דורש מהספקים הגדולים לפטר מאות סדרנים והרשתות צריכות לשכור מאות עובדים. בפועל החברות הגדולות ממילא מקבלות וימשיכו לקבל עדיפות במדפים משום שהצרכנים מחפשים את מוצריהן.
כשרשתות השיווק מסדרות בעצמן את המוצרים, הסדרנים לא נותנים עדיפות לשום חברה – הם עובדים לפי הפלנוגרמה (תוכנית סידור המדף) של הרשת. יחד עם זאת, כשהרשתות מסדרות פריטים בעצמן על המדף, הן גובות מהספקים אחוז מסוים מהמחזור עבור הסידור, כשלעיתים הוא גבוה יותר עבור ספקים קטנים.
הרשתות קרפור ושופרסל כבר מסדרות בעצמן את הפריטים בחנויותיהן. שופרסל כבר שנים מסדרת בעצמה את מקררי החלב וקרפור אף מגייסת סדרנים חדשים משום שיש מחסור בעובדים בכל הענף. המחסור צפוי להעמיק משום שאיש לא שאל לדעתם של הסדרנים. רבים מהם טוענים שתנאי העבודה שלהם יורעו אצל הרשתות.
עובדת זרה וסדרנית של אחת מחברות דגני הבוקר הגדולות אמרה ל-ynet שהיא תעזוב את עבודתה ולא תעבור לרשת שבה היא מסדרת את הפריטים. סדרן של מוצרי חלב אמר ל-ynet: "היום, אם אני מסדר את המלאי במהירות אני יכול לצאת שעה קודם. הפריבילגיה הזאת לא תינתן לי ברשתות. השעות אצלן ארוכות יותר". לטענתו, ברשתות מחזרים אחריו שיישאר בסדרנות והוא כנראה יעבור לעבוד באחד הסניפים של יוחננוף "שם התנאים טובים".
למוצרי החלב מאפיינים מיוחדים
ברשות לתחרות מסבירים את דחיית כניסת הפטור החדש לתוקף למוצרי חלב בלבד: "מרבית הקמעונאים ציינו שתקופת ההתארגנות שניתנה על ידי הממונה על התחרות מאפשרת להם להתארגן ולסדר בעצמם, בכלל חנויותיהם, את כלל המוצרים שאינם מוצרי חלב. נטען כי קיימים מאפיינים ייחודיים למוצרי החלב אשר מערימים קשיים בסידור המקררים בהם מוצבים מוצרים אלו ושמצב המלחמה ומצוקת העובדים שנוצרה בעקבותיו מחמיר.
"גם ספקי מזון רבים ציינו בפני נציגי רשות התחרות כי הם נערכו כראוי במשך תקופת ההתארגנות שניתנה על ידי הממונה על התחרות, וכי עד לסיומה הם יהיו ערוכים לפעול על פי הפטור החדש מיד עם כניסתו לתוקף. על רקע העובדה שהפטור החדש נכנס לתוקפו בעוד חודש ועשרה ימים, ספקים רבים הבהירו שהם כבר ביצעו את כל ההכנות הנדרשות לקראת פיטורי עובדי הסדרנות ואף החלו את הליכי הפיטורין בפועל וכי לא ניתן יהיה להעסיק מחדש את אותם עובדים לתקופות קצרות".