הציבור מתחיל לחזור לקניונים - ורשתות הקמעונאות מחזירות עובדים בהדרגה. עד כה החזירו הקמעונאיות בין 50% ל-90% מהעובדים. בקבוצת קסטרו חזרו עד כה 50% מכלל עובדי הקבוצה, בגולף החזירו לעבודה 70%-80% מהעובדים. המשביר החזירה 50% ובשבוע הבא תחזיר עד 70% מהעובדים, ובסניפים עם ביקושים גבוהים שיעור העובדים שיחזרו לעבודה יהיה גדול יותר. יוחזרו עובדים גם מעל למכסה של 70%. בקבוצת בריל חזרו כבר מעל 90% מהעובדים וברנואר החזירו 70% מהעובדים. בפוקס לא מסרו כמה עובדים הוחזרו מחל"ת.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במהלך המשבר ניהלו רשתות המסחר והאופנה מאבק מול הממשלה ואיימו בפיטורי עשרות אלפי עובדים אם דרישותיהן למענקים ולהלוואות בערבות מדינה לא ייענו. לפני כחודש הבטיח ראש הממשלה מענק של שישה מיליארד שקל לתמרוץ התעסוקה, אך הקריטריונים לחלוקת המענקים עדיין לא נקבעו באוצר, והרשתות הקמעונאיות עוד לא קיבלו את המענק המובטח.
למרות זאת, הן פתחו סניפים וכבר החזירו את רוב העובדים. היום מדברים ברשתות על קיצוצים הרבה פחות דרמטיים לאור הפדיונות הגבוהים יחסית, אך עדיין חוששים מגל נוסף של התפרצות קורונה וסגירה חוזרת של החנויות. "נפטר אולי 5% מהעובדים כחלק מצעדי התייעלות", אמר בכיר באחת הרשתות. מנהל אחר אמר: "אני לא מתכוון לנצל את המצב לפיטורים. יכול להיות שחלק מהעובדים יבחרו שלא לשוב לעבודה מחשש להידבק. במקרה כזה נגייס עובדים חלופיים".
מרכז המסחר הפתוחים משכו מבקרים
הפדיונות במרכזי המסחר הפתוחים היו גבוהים מאז שנפתחו מחדש, ועל פי נתוני ריס עלו ב-50% ביחס לממוצע של 2019. בימים האחרונים השתפרו גם הפדיונות בקניונים, והרשתות מדווחות כי בשבוע האחרון היקף הפדיונות בתחום האופנה היה 85% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. הפדיונות ברשתות הספורט, כלי בית, ובגדי ונעלי ילדים הגיעו ל-120% ביחס לתקופה המקבילה.
"אנחנו מתמודדים עם ביקושים גדולים מצד הלקוחות ועם צורך להוציא את קולקציית החורף ולהציג במקומה קולקציית קיץ, אז נדרשים לא מעט עובדים", אמר בכיר בענף. "ההחלטה הנכונה היא להחזיר חלק מהעובדים מחל"ת. אם לא ננצל את הגל הנוכחי של המכירות אנשים ילכו לקנות במקום אחר".
רשתות האופנה, שהחלו את החזרה לשגרה עם משמרת אחת של עובדים וסגרו את החנויות בקניונים בשעות מוקדמות, עברו ברובן לשתי משמרות ועובדות כעת עד 20:00-21:00 בערב, אך עדיין עם כוח אדם מצומצם. בשלב זה, הקניונים עדיין לא חזרו לשעות עבודה מלאות כמו בימי טרום הקורונה שבהם החנויות בקניונים היו פתוחות עד 22:30 בערב.