נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, יודיע אחר הצהריים (יום ד') על מדיניות הריבית של הבנק המרכזי לשישה השבועות הקרובים, וההחלטה צפויה להיות השארתה של הריבית הבסיסית במשק על שיעור של 4.5%, שהם ריבית פריים של 6.0%.
הנגיד ירון הודיע רק לאחרונה כי קשה להניח שניתן יהיה להפחית את הריבית בישראל עד לקיץ 2025. זאת, אף שבארצות רבות, כולל ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי, הריבית כבר החלה לרדת, והבנק הפדרלי בארה"ב אף הוריד את הריבית בבת אחת ב-0.5%.
בישראל, המצב שונה לחלוטין. בעקבות מדד המחירים לצרכן הגבוה והמפתיע של חודש אוגוסט, שעלה ב-0.9%, חלק מהכלכלנים, ובהם כלכלני בנק דיסקונט ובכירים בכמה בתי השקעות, צופים שעד סוף השנה ייתכן שיהיה צורך להעלות את הריבית במשק, בניגוד למתרחש בכל העולם.
ברקע החלטת הריבית הצפויה מחר, המשק הישראלי מציג נתונים מדאיגים, עם עלייה באינפלציה לשיעור שנתי של 3.6% (שצפויה לעלות עוד ביום שלישי בשבוע הבא), צמיחה שלילית לנפש, הרחבת המלחמה בגבול הצפון, חשש לעימות משמעותי מול איראן והורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי שתי חברות הדירוג הגדולות בעולם.
לקראת הודעת הריבית אמרה אתמול הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט נירה שמיר כי קיימת הסתברות מסוימת להעלאת הריבית בישראל עד לסוף השנה האזרחית.
שמיר מציעה גם להקשיב היטב מחר להסברי נגיד בנק ישראל בתדריך לעיתונאים בעת פרסום החלטת הריבית. זאת, משום שקיים סיכוי שהריבית תעלה עוד השנה. לדברי שמיר, יש לשים לב במיוחד לעדכון התחזיות של בנק ישראל, בעיקר בנוגע למאבק באינפלציה.
"למרות העלייה באינפלציה, פיחות השקל והעלייה בפרמיות הסיכון ובסיכון לגירעון, בנק ישראל צפוי להשאיר הפעם את הריבית ללא שינוי, וזאת בזמן שהבנק הפדרלי בארה"ב צפוי להמשיך להוריד את הריבית בקצב מתון עד סוף השנה", אומר הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב, אלכס זבז'ינסקי.
לדברי יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון, הריבית צפויה להישאר על כנה, אך ההודעה של בנק ישראל תהיה ניצית יחסית. "אנחנו מעלים את תחזית האינפלציה שנה קדימה ל-3.3%", מוסיפים בלידר שוקי הון.
יצוין שיעד האינפלציה של הממשלה ל-2024 כולה עומד על 1%-3%, ואין כבר ספק שהיעד ייפרץ השנה כלפי מעלה.
פורסם לראשונה: 14:35, 08.10.24