סעיף 17 בפקודת מס הכנסה מאפשר קיזוז הוצאות על עבודה מהבית, ובעוד שההנחה הרווחת היא כי ניכוי הוצאות מותר רק לעצמאים, בפועל, לפחות על הנייר, הפקודה מאפשרת גם לשכירים לעשות זאת. הסעיף מתייחס ל"אדם" ולא לשכיר או לעצמאי. מאחר שההוצאות המותרות בניכוי הן רק אלו שהוצאו במטרה לייצר הכנסה, בעוד שבעל עסק מנכה כמעט את כל הוצאות העסק מההכנסות, ביצוע הפרדה בין הוצאות לצורכי עבודה ומחיה אצל שכיר שעובד מהבית (בדומה לעצמאי שעובד מביתו) הוא מורכב יותר, שכן הוצאות הבית הן הוצאות מעורבות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עו"ד ורו"ח משה מזרחי, ממשרד משה מזרחי, נח, קריגל מסביר כי "כשם שמקובל על ידי עצמאים לערוך הפרדה המייחסת חלק יחסי להפקת ההכנסה, למשל - ייחוס ההוצאות הנוגעות לחדר אחד מחדרי הבית המשמש לעבודה והתרתו לניכוי, רשאים שכירים לאמץ מנגנון זהה. כך למשל ניתן לדרוש בין היתר הוצאות על ארנונה, חשמל ושכירות. אם הדירה בבעלות השכיר ניתן לדרוש גם חלק מהריבית על המשכנתה (80% מהחלק המיוחס לחדר העבודה)".
"דו"ח מס מקוצר"
ההבדל העיקרי בין עצמאים שנוהגים לקזז הוצאות לשכירים שלרוב אינם מכירים את האפשרות הוא בכך שלשם קיזוז הוצאות יש להגיש דו"ח למס הכנסה, מה שרוב השכירים לא עושים. אולם לטענת מזרחי, "כשכיר שככלל איננו חייב בהגשת דו"ח, מבקש החזר, כל שעליו לעשות זה להגיש דו"ח מס מקוצר (טופס 135) בתום השנה. מומלץ בהקשר זה לשמור את אסמכתאות התשלום כדי למנוע מחלוקת".
לא בטוח שברשות המיסים חותמים על פרשנות כזו. מדיניות הרשות כיום בכל הנוגע להחזרי מס לשכירים היא מצמצמת, אבל צוות מטעמה פועל בימים אלה לבחון היבטים שונים של מיסוי בעולם העבודה שהשתנה מקצה לקצה. ברשות אומרים בהקשר זה: "אנו בוחנים בימים אלו את ההשלכות השונות של משבר הקורונה על שוק התעסוקה, בכל ההיבטים של עולם המס, ובכלל זה גם את הנושא של עבודה מהבית. טרם גובשו מסקנות בעניין".
ההוצאות של השכירים עלו
מדובר בבדיקה מתבקשת. אם בשגרה שלפני הקורונה, המעסיק היה זה שנשא בעלויות השוטפות של החזקת משרדים, כדוגמת חשמל, ארנונה, מערכת מחשוב וכו', ויכול היה לקזז אותן מההכנסות שלו לענייני חבות מס, שגרת הקורונה יצרה מציאות חדשה בה השכיר שעובד מהבית נושא בעלויות בעצמו. כך שגם אם השכר שלו לא נפגע - ההוצאות עלו.
בכל מקרה ניכוי ההוצאות של השכיר יכול להיעשות רק עם הגשת הדו"ח הנוגע לשנה שהסתיימה למס הכנסה. לפי סקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בין 9% ל-10% מהעובדים בישראל עובדים מהבית כבר כארבעה חודשים. כללי הריחוק החברתי והרצון לקחת מקדמי בטיחות מעבר להנחיות הרשמיות, הובילו חברות רבות לאפשר עבודה מהבית לא רק בתקופת הסגר אם יוצאים מנקודת הנחה שהסקר משקף את הנעשה בכלל המגזר העסקי (ושיש גם עובדים במגזר הציבורי שעבדו לפחות חלק מהזמן מהבית), מספר העובדים מהבית יכול להגיע גם ל-150 אלף במצטבר. כאשר לוקחים בחשבון כי המציאות החדשה לא צפויה להשתנות בחודשים הקרובים - ואולי היא אף צפויה להתעצם - האפשרות לקזז הוצאות עבור שכירים הופכת אפילו יותר רלוונטית.