בנק לאומי פרסם תוצאות חזקות לרבעון השני של 2023, על רקע עליית הריבית. הבנק בניהולו של חנן פרידמן הרוויח ברבעון השני 2.4 מיליארד שקל, הרווח הגבוה ביותר מבין הבנקים שדיווחו עד כה. רווח זה משקף תשואה על ההון גבוהה של 19.4%.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
הבנק הודיע שיחלק דיבידנד בהיקף של 736 מיליון שקל, וכן יבצע רכישה עצמית של מניות בהיקף של 300 מיליון שקל, שביחד מהווים 40% מהרווח הנקי.
בדומה לבנקים האחרים, לאומי נהנה מעליית הריבית שדחפה מעלה את הכנסות המימון שלו. הכנסות אלה קפצו ב-37% לעומת הרבעון המקביל ל-4.28 מיליארד שקל.
לצד זאת הבנק גם הגדיל את ההפרשות להפסדי אשראי שעמדו על 318 מיליון שקל, יותר מכפול מהרבעון המקביל בו ההפרשות היו אפסיות. ההפרשות של הבנק להפסדי אשראי מהוות שיעור של 0.3% מהתיק לעומת 0.14% ברבעון המקביל, וההעלאה שלהן נעשתה בעיקר בסעיף ההפרשה הקבוצתית- קרי כצפי להשפעות ההאטה במשק, ולא כתוצאה מעלייה בכשל בהלוואות.
תיק האשראי של הבנק צמח בשיעור חד יחסית של 6.4% במחצית הראשונה של השנה, אולם ברבעון השני הצמיחה התמתנה ל-1.6% בלבד. הצמיחה בלטה באשראי לעסקים גדולים, שהיקף תיק האשראי בו זינק ביותר מ-14% מתחילת השנה.
מזרחי טפחות: זינוק ברווח נקי ל-1.4 מיליארד שקל
בנק מזרחי טפחות סיים את הרבעון השני של 2023 עם רווח נקי של 1.4 מיליארד שקל - עלייה של 32.8% מהרבעון המקביל, ברקע עליית הריבית. הרווח הנקי משקף לבנק, בניהולו של משה לארי, תשואה להון בשיעור 22%.
לאור התוצאות החזקות, מזרחי טפחות הודיע על חלוקת דיבידנד של 490 מיליון שקל, המהווים 35% מהרווח הנקי.
עליית הריבית הביאה לזינוק של 29.7% בהכנסות מריבית שעמדו על 3.18 מיליארד שקל, זאת בהשוואה ל-2.45 מיליארד שקל ברבעון המקביל.
תיק האשראי של הבנק המשיך בצמיחה איטית: התיק גדל ב-6.3% ביחס לרבעון המקביל אשתקד והוא עמד בסוף הרבעון על 317 מיליארד שקל, כאשר ברבעון האחרון הוא צמח ב-1.5% בלבד. תיק המשכנתאות של הבנק, שהינו תיק המשכנתאות הגדול בארץ, צמח ב-6.1% בלבד ביחס לרבעון המקביל אשתקד, מעט פחות מקצב הצמיחה של תיק האשראי הכולל.
ההפרשות להפסדי אשראי של הבנק עמדו על 247 מיליון שקל - 0.31% מתיק האשראי. זאת לעומת 107 מיליון שקל ברבעון המקביל, שהיוו 0.14% בלבד מתיק האשראי. כ-70 מיליון שקל הופרשו להלוואות פרטניות, כלומר הלוואות בהן קיים חשש נקודתי ליכולת ההחזר של הלווה. רוב העלייה בהפרשות נבעה מהפרשות קבוצתיות, שהסתכמו ב-177 מיליון שקל, זאת בהשוואה ל-50 מיליון שקל בלבד ברבעון המקביל אשתקד.
הכנסות הבנק מעמלות עמדו על 6.4 מיליארד שקל, וצמחו ב-11% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. הוצאות השכר, המהוות מרכיב משמעותי מסך הוצאות התפעול ולרוב מכבידות על שיפור יחס היעילות, עלו ב-9.2% ביחס לרבעון המקביל.
על אף זאת, יחס היעילות עמד על 38.1%, זאת בהשוואה ל-45% ברבעון המקביל, ובסיוע הרווחים הגבוהים במיוחד שהציג הבנק.
הרווח הנקי של הבינלאומי זינק ב-71%
הבנק הבינלאומי סגר את הרבעון השני עם רווח נקי של 587 מיליון שקל - עלייה של 71.6% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. הבנק, בניהולה של בניהולה של סמדר ברבר-צדיק שצפויה לסיים את תפקידה בחודשים הקרובים, הציג תשואה להון גבוהה מאוד - 21.3%, זאת לעומת 13.8% ברבעון המקביל.
הבנק הודיע על חלוקת דיבידנד בסך 220 מיליון שקל, בדומה לדיבידנד שחולק ברבעון הראשון של השנה, וזאת בהתאם למדיניות הבנק של חלוקת דיבידנד עד לגובה של 50% מהרווח השנתי.
הגורם המשמעותי ביותר לתוצאות החזקות הוא העלאת הריבית, שהביאה להכנסות מריבית בסך 1.32 מיליארד שקל - עלייה של 53% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בשיעור כספי הציבור שאינם נושאים ריבית מסך הפיקדונות חלה ירידה משמעותית, ושיעורם ברבעון השני עמד על 31.4%, זאת בהשוואה ל-46.7% ברבעון המקביל אשתקד.
החולשה המרכזית שהפגין הבנק היא בתיק האשראי לציבור, שירד בקרוב ל-1% ביחס לרבעון האחרון ועמד על 118.6 מיליארד שקל. התיק אמנם צמח ב-2.3% במחצית השנה האחרונה, אך עיקר הצמיחה נובעת מאשראי לעסקים גדולים (עלייה של 17.6% מתחילת השנה). זאת בעוד שבשאר הסקטורים, במרכזם עסקים קטנים ובינוניים, משקי בית והלוואות לדיור, תיק האשראי התכווץ - באופן חריג למגמה בשאר המערכת הבנקאית.
הירידה בביקוש מוסברת בחלקה בכך שהרבה מלקוחות הבנק מבוססים יחסית, שבעת עליית ריבית עומדות בפניהן אלטרנטיבות לנטילת הלוואה, ולכן נוטלים פחות הלוואות.
ההפרשות בגין הפסדי אשראי עמדו ברבעון על 99 מיליון שקל, ושיעורן מסך יתרת תיק האשראי הממוצעת עומד על 0.33%, זאת בהשוואה ל-31 מיליון שקל ברבעון הקודם, שייצגו 0.11% מהיתרה הממוצעת. עיקר ההפרשה נובעת מהפרשה קבוצתית, כלומר מחשש הנובע ממצב המקרו ולא מקשיים ופיגורים בהחזר בהלוואות פרטניות.
ההפרשה הקבוצתית עמדה על 112 מיליון שקל. בבנק אמנם ביצעו הפרשה להלוואות פרטניות בסך 12 מיליון שקל, אך רשמו הכנסות בסך 25 מיליון שקל בשל החזר חובות שנמחקו, מה שמבחינה חשבונאית צמצם את ההפרשות הכלליות להפסד אשראי מ-112 מיליון שקל ל-99 מיליון שקל.
יחס ה-NPL של הבנק, שמייצג את סך החובות שאינם צוברים או נמצאים בפיגור מעל 90 יום ביחס לתיק האשראי ומהווה אינדיקטור לאיכות תיק האשראי, נמוך יחסית ועומד על 0.49%, זאת בהשוואה ל-0.55% ברבעון המקביל אשתקד.