מאז ה-8 באוקטובר משרת משה ליפסקר, סא"ל ומג"ד לשעבר, במילואים. בארבעת החודשים הראשונים של הלחימה שהה בעזה, בתפקיד מטה באחת מאוגדות החנית של צה"ל. בפברואר השתחרר, התכונן, וחזר לשרת בספטמבר, הפעם בלבנון. לעת עתה אין לו צפי של תאריך סיום.
"איך אני? בסדר גמור", משיב ליפסקר, מנכ"ל חברת הסייבר אימפרבה בישראל ומנהל המו"פ העולמי של החברה, לשאלת 'מה שלומך בימים אלו'. "זה לא 'בסדר, גמור', אלא בסדר גמור", הוא מדגיש בחיוך, וממשיך בשיחה, שהתקיימה בשעות הערב, בתום עוד יום של מילואים.
3 צפייה בגלריה
משה ליפסקר
משה ליפסקר
משה ליפסקר
(צילום: imperva / אימפרבה)
בכל הזמן הזה הוא נדרש לג'נגל בין שלוש הצלעות של משולש חייו: עבודה, צבא, משפחה. כדוגמה הוא מספר, כיצד נחת באחד מימי השישי האחרונים מכנס של הנהלת החברה בארה"ב, אליו היה חייב להגיע, ומיד לאחר הנחיתה חזר לשטח הלחימה הצפוני. "זה האירוע, זו ההתנהלות", הוא אומר.
הוא נולד וגדל בפתח תקוה למשפחה דתית, כיפה סרוגה. כשהיה בן 4, נסע עם משפחתו לארה"ב, אביו למד שם לתואר שני במינהל עסקים. כשהיה בכיתה ב', המשפחה חזרה לישראל. בגיל 14 עבר ללמוד בפנימיית נחלים. שירת בסיירת גולני, וסיים כמג"ד בדרגת סא"ל.

מכירות ב-2.4 מיליארד דולר

את הקריירה העסקית שלו החל כמהנדס תוכנה בחברת אקורד מטוורקס, שהתמחתה בשיחות ועידה בווידאו, והמשיך בה לתפקידי ניהול. בהמשך עבד כסמנכ"ל פיתוח בעולמות הסייבר והמובייל בסלברייט, ספקית פתרונות בתחום המודיעין הדיגיטלי, ומשם, ב-2019, עבר לאימפרבה, חברת סייבר, מפתחת ומשווקת מוצרים בתחום ההגנה על אתרים, אפליקציות, ממשקי תוכנה ובסיסי נתונים. הוא החל כסמנכ"ל המו"פ של ה"דאטה סקיוריטי", שמתמחה במניעה של גניבת נתונים והגנה על אתרים, ושנה לאחר תחילת עבודתו, התמנה למנהל הסניף הישראלי. בהמשך מונה גם למנהל המו"פ העולמי של החברה.
להזכיר: היוניקורן אימפרבה (Imperva) נוסדה ב-2002 ע"י יזמי ההייטק, שלמה קרמר, עמיחי שולמן ומיקי בודאי, כחברת אבטחת מידע ישראלית. נכון לעכשיו, היא מעסיקה 1,500 עובדים ברחבי העולם, 500 מהם בישראל. יש לה כ-5,000 לקוחות בעשרות מדינות, והמכירות השנה נאמדו ב-2.4 מיליארד דולר.
במהלך השנים ביצעה אימפרבה הישראלית כמה רכישות, בהן: Tomium Software האמריקנית ו-SkyFence הישראלית, וחברת אבטחת המידע האמריקנית פרבוטי. ב-2019 נרכשה החברה הישראלית ע"י קרן תומא בראבו תמורת 2.1 מיליארד דולר, נמחקה מהבורסה האמריקנית והפכה פרטית. ביולי 2023 רכשה קבוצת תאלס הצרפתית (Thales), העוסקת באבטחה וביטחון, את החברה מידי קרן תומא בראבו בתמורה ל-3.6 מיליארד דולר. לפי הנתונים, ב-2022 רשמה אימפרבה הכנסות של חצי מיליארד דולר. למרות שהחברה נוסדה בישראל, המדינה לא רשמה הכנסות מהמכירה. למול זאת, העובדים הישראלים קיבלו תמלוגים.
בכל השנים האלו, מאז השתחרר משירות קבע ותוך כדי השתלבותו בתפקידים השונים החברות השונות, המשיך ליפסקר בשירות מילואים, 90 יום בשנה. מאז המלחמה צבר הרבה מעבר למכסה הזו. הוא מתגורר במושב נחושה שבעמק האלה, עם רעייתו, עינת, עובדת סוציאלית, וחמשת ילדיהם, ארבעה בנים ובת. שלושת ילדיהם הבוגרים לוחמים ביחידות קרביות מובחרות, ומשרתים מאז תחילת המלחמה. הבן הרביעי לומד במכינה קדם צבאית ויתגייס, כשיסיים אותה. הבת הצעירה בת 16.
3 צפייה בגלריה
משה ליפסקר מנכ"ל אימפרבה
משה ליפסקר מנכ"ל אימפרבה
ליפסקר. "גם כשהייתי בתוך עזה, הצלחתי לעבוד"
(צילום: אפי שריר)

פגישה עם הבנים בעזה

"היא ישנה", הוא אומר, כשנשאל איך רעייתו מסתדרת עם העובדה ששלושה מבניה משרתים ביחידות קרביות ונמצאים בעזה, ובעלה נמצא בשירות מילואים מתחילת המלחמה, והאם היא ישנה בלילות. "היא מנהלת את האירוע ביד רמה, כך גם את הדאגה. היא יודעת מתי כן ומתי לא, מבינה שאי אפשר לדאוג כל הזמן. מגיע לה פרס ישראל".
ואתה, כמי שנמצא בשטח, דואג? "כששירתתי בעזה, שני בניי הבכורים היו תחת האוגדה שלנו. נפגשנו שם כמה פעמים במקרה, זה היה מעניין. האם מדובר באירוע פשוט? לא. אבל גם אז וגם עכשיו, אני יודע בכל רגע נתון היכן הם נמצאים. זה משקיט במשהו".
"באפריל האחרון", הוא מוסיף, "התקיים בת"א כנס הסייברטק הבין-לאומי. פתחתי את דבריי בזה שאני המנהל היחיד בתוך סיטואציה, שבמהלך שלושת הרבעונים הראשונים של 2023 מכר את החברה, וברבעון האחרון מצא את עצמו נלחם בעזה עם שני הבנים הגדולים שלו. עם זאת, לא מגיע לנו על זה צל"ש. אז אנחנו עושים דיו דיליג'נס (בדיקת נאותות), מוכרים את החברה, ממשיכים לעבוד, אבל המטרה החשובה בתוך כל זה היא מדינת ישראל. גם אם לא כולם משרתים בקרבי, כולם חיים את הסיטואציה הזו, את הג'אגלינג".
לא, לא כולם. בזמן שאתה ובניך נלחמים, הממשלה ממשיכה לקדם את הצעת חוק השירות, שמכונה 'חוק ההשתמטות'. בזמן שאתה ובניך והלוחמים האחרים נמצאים בחזית, עשרות אלפי בני ישיבות טוענים שתורתם אומנותם ובזה הם מסכמים את חובתם למדינה. "החלוקה היא למשרתים ולא משרתים. מבחינתי ומבחינת הסביבה הקרובה שלי, אנחנו במלחמה, והג'אגלינג הזה מחויב המציאות, הוא החוזקה שלנו. כמי שלמד מדעי המחשב ופילוסופיה, אני רציונליסט, מביט על הדברים, ומעדיף לא לקחת שום דבר למקום הקיצוני.
"אני מסכים שיש פה סוג של דיכוטומיה, וברור שמעצבן אותי כל הניתוק של החרדים, אבל זה לא רק הם. יש לא מעט שאינם דתיים, שבוחרים שלא לשרת. ממש לא אכפת להם. למקום הזה נכנס משפט, שלאורו אני גם מחנך את ילדיי: 'במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש'. אני עושה את מה שאני יכול, ולא בוחן את עצמי למול האחרים, אלא את עצמי למול עצמי ולמול הצורך, זה אומר שברמה האישית תהיה קיים ולא רק נמצא. בסוף, חייבים לקחת אחריות, ולהבין שאיפה שאתה יכול להיות משמעותי, תהיה כזה. כך אני משתדל לעשות כמג"ד, כבעל משפחה ובעבודה. אז אתה גם מאושר. יש הרבה כמוני, שמביאים את עצמם לידי ביטוי ומרגישים טוב עם עצמם".
איך קיבלה ומקבלת ההנהלה העולמית של אימפרבה את העובדה שמנהל המו"פ העולמי נמצא במילואים במשך כ"כ הרבה זמן? "גם כשהייתי בתוך עזה, הצלחתי לעבוד. יש אזורים מחוץ לשטח עצמו, שאפשר היה לדבר בהם. יש עוד אנשי הייטק כמוני, ש'גונבים' פה חצי שעה, שעתיים שם, ועובדים. אין ברירה. להזכיר, עברנו את המכירה ביולי 2023, והסיכום היה שהמכירה מסתיימת עד סוף 2023. ב-7 באוקטובר המציאות השתנתה. כחבר הנהלה ישראלי יחיד בחברה, עליתי לישיבות החשובות מעזה, ככה גם היו רואים אותי והיו נרגעים. תמיד אמרתי: לא משנה מה קורה פה, ההייטק הישראלי ימשיך. בדצמבר, כפי שסוכם במכירה, הכל נסגר. בנוסף, יש הנהלה טובה בישראל ובחו"ל, והעסק מתקתק גם בלי שאהיה שם בכל רגע נתון.
"כמובן שהיה חשש בקרב ההנהלה הצרפתית של תאלס. הם פחדו עלינו ברמה הקיומית. לאט לאט ראו שאנחנו משתלטים על האירוע, כולם נרגעו. את חברי ההנהלה החדשה פגשתי רק בפברואר, כשהשתחררתי מהמילואים בעזה. לאורך כל הדרך הם תומכים בי ברמה האישית, מעניקים ונותנים רוח גבית. אגב, אם מדברים על מילואים וזוגיות ומשפחה, רגע לאחר שסיימתי את המילואים בפברואר, טסתי ליותר מחודש לחו"ל. סגרתי שם פערים, פגשתי אנשים והראיתי להם כמה הסייבר הישראלי חזק, וחזרתי למשפחה".
השבוע פורסם, כי על רקע קידום חוק ההשתמטות מזהים בצה"ל בתקופה האחרונה ירידה של עד 25% בהיקף המתייצבים לשירות מילואים, גם בקרב לוחמי היחידות הקרביות בעזה ובלבנון. בנוסף, יש גם נתונים לגבי המחיר האישי והמשפחתי של המילואים, כולל פרידות וגירושים. כמה כוח וסבלנות יש להמשיך בהתנהלות הזו? "הנתונים מדאיגים, אין ספק שצבא היבשה של צה"ל קטן מדי ומבוסס על קבוצות ספציפיות ומועטות. אנחנו חיים במציאות מטלטלת, לעיתים עד כדי בלתי אפשרית. אבל אין לנו ברירה ואין אפשרות אחרת. צריך אורך רוח. לא מעט אנשים שואלים אותי: עד מתי? ואני תמיד משיב: עד מתי שצריך. אין לנו מדינה אחרת. כל מדינת ישראל 'קפצה' לאחר ה-7 באוקטובר. למילואים, להתנדבות, כי הבינו שזו מלחמה קיומית של אין ברירה. כרגע, המגמה בצפון ובדרום היא של הצלחה, אבל עדיין אנחנו בתוך אירוע חד פעמי של משהו שהוא גדול ממך.
"במציאות הנוכחית נדרש תעדוף מצד החברות לטובת חיילי מילואים המתמודדים עם אתגרים. חלקם נפגעו במישרין בשל פיטורים הקשורים למילואים, אחרים מתקשים להתמקד בקריירה ולממש את שאיפותיהם בשל מעורבותם הישירה בלחימה. אני מקווה שייתנו קצת זמן לאנשים להתאושש לחזור לחיים שלהם לפני הקריאה הבאה".
בתוך כל זה יש לא מעט מילואימניקים, שמתבקשים בימים אלו להחזיר כספים למדינה מדמי המילואים שקיבלו. "אני מבין שזו הייתה טעות טכנית, מתקנים אותה בימים אלה".
3 צפייה בגלריה
משה ליפסקר
משה ליפסקר
משה ליפסקר
(צילום: imperva / אימפרבה)

"עדיין מסתכלים בעולם על ישראל כמעצמת סייבר"

אמרת שאתה מסביר כמה הסייבר הישראלי חזק. עד כמה באמת? "אנו עדים לשינויים עמוקים בזירת תקיפות הסייבר. מצד אחד, חסמי הכניסה לעולם ההאקינג הצטמצמו באופן חסר תקדים, ואפילו משתמשים ללא ידע טכני רב יכולים להפעיל כלי AI כמו ChatGPT כדי ליצור התקפות סייבר פשוטות, שהופכות שכיחות יותר ויותר. מצד שני, אותם כלים עצמם מציעים יכולות מתקדמות של יצירת מצג שווא אנושי, שמקשות על מערכות הגנת הסייבר להבחין בין משתמש לגיטימי לבין בוט או תוקף. הפער הזה, בין התקפות פשוטות וקלות לביצוע לתקפות מתוחכמות ומסוות היטב, יוצר מציאות מורכבת במיוחד עבור חברות וארגונים המבקשים להגן על המידע והמשתמשים שלהם.
"דווקא לאור זאת, בחברה בבעלות קרן תומא בראבו רכשו את החברה הישראלית, כשהם יודעים שכל הפיתוח וכל ניהול המוצר מתקיים בישראל. הם קנו אותנו, כי ישראל היא מרכז העולם בתחום הזה ונשארת כזו. כדי להגיע למקום בו הם נמצאים היום, החברה השביעית בגודלה בעולם בתחום זה, הם הבינו שהם צריכים לקנות חברה ישראלית כמו אימפרבה. מאז המכירה הרבה סטארטאפים קטנים פונים אליי, הם מבינים שמקור הסייבר הוא ישראל. כן, עדיין מסתכלים בעולם על ישראל כמעצמת סייבר, ולי אין ספק, שזה יימשך כך".
האם הסייבר הישראלי הפך יותר התקפי מאז ה-7 באוקטובר? "בגדול, הסייבר הישראלי והעולמי הוא הגנתי, רובו ככולו. חלקים התקפיים בודדים הם כדוגמת NSO, שהיו בכותרות, קשה להצדיק אותו".
והנה, עם כל הסייבר הישראלי והמוח הישראלי הגאוני, הגיע ה-7 באוקטובר, ולא עמדנו במבחן. איך קרה שהמומחים בתחום לא ראו את זה מגיע? "ראשית, אף אחד לא מושלם. הייתה פה החלטה מודעת, לחשוב שהחמאס מורתע. אחת ההוכחות היא הפער המטורף בין מה שקורה בצפון לבין מה שקרה בדרום. למול זה, רואים את היכולות המודיעינית המטורפות והמופלאות שיש לישראל. אם זה בלחימה בצפון, אם במתקפה על איראן ואם אירוע הביפרים. יתכן שאם מישהו היה אומר שחשוב לבדוק יותר טוב את הפעילות של החמאס, היו עולים על זה. ואולי המודיעין כן עלה על זה ולא עשו עם זה משהו. לגבי מה שקורה עכשיו בתחום, אני לא יכול להשיב ברמה הצבאית, אלא באזרחית. מוצרי הסייבר של האזרחות מתאימים ליכולות שיש לנו, אין שינוי בזה".

לשלב חרדים וערבים בהייטק

ליפסקר הוא אמנם איש של שטח, מפקד ומנהל. עם זאת, השיח איתו נודד לעיתים לרמות הפילוסופיות. "התכונה המרכזית שלי היא התבוננות", הוא אומר, כשהוא נשאל לגבי התכונה הבולטת שלו. "אני אוהב להתבונן, להעמיק בהתבוננות ולהסיק מסקנות. יש לי דרייב חזק לעשות דברים עם משמעות ולוודא שהמשימה שהצבתי לעצמי תתקיים".
למדת מדעי המחשב וגם פילוסופיה. למה פילוסופיה? "בגלל ה'למה'. מאז שאני זוכר את עצמי אני שואל על כל דבר למה. העולם שלי מורכב מסימני שאלה וסימני קריאה, במטרה להפוך סימני שאלה לקריאה. אני משתדל לעשות זאת בכל תחום שאני נמצא בו, זה תהליך שעוזר לי".
אתה נמצא בשטח ובמציאות מורכבת כבר 14 חודשים. אתה מרשה לעצמך לחלום, להגיע למציאות אחרת במדינה? "בוודאי. החלום שלי הוא לראות מדינה שבה הפערים החברתיים והכלכליים מצטמצמים, וחברה יותר מגוונת והטרוגנית. בעיניי, גיוון אמיתי יכול ליצור חוסן חברתי ולהפחית את הקרעים בתוך החברה הישראלית, כך שכל אחד יוכל להביא את קולו האותנטי מבלי להיסגר בתוך תיבות תהודה אחידות.
"אני מאמין שההייטק יכול להיות הפתרון עבור אוכלוסיות מוחלשות, במיוחד לאור התחזיות הדמוגרפיות, לפיהן עד שנת 2040, 41% מהאוכלוסייה בישראל תהיה מהמגזרים החרדי והערבי. מדובר באתגר אסטרטגי, המדינה חייבת לגשת אליו כאל פרויקט לאומי. השתלבות בהייטק תעניק לאוכלוסיות אלה עצמאות כלכלית ותחושת שייכות, ובמקביל תסייע למדינה בצמיחה כלכלית ובהקטנת פערים חברתיים. אחד הממדים להצלחה יהיה הקמת פארק הייטק ענק בבית שמש או בערים חרדיות נוספות, שיספק מענה תעסוקתי ויהווה מוקד טכנולוגי משמעותי שיחבר את המגזרים הללו ישירות לעולם ההייטק. כחבר ב-Advisory Board של Place IL, ארגון הפועל למען שילוב אוכלוסיות בתת ייצוג בהייטק, אני שם דגש מיוחד על עזרה לחרדים, אתיופים וערבים ישראלים. אני גם רואה את עצמי ממשיך לתרום לשילוב אוכלוסיות אלו בהייטק ובמרחב הציבורי, מתוך תקווה שהעבודה שלי תוכל להוביל לשינוי שיתחבר לערכים הללו מתוך אמונה שהשתלבות שלהם בהייטק יכולה להוביל לשינוי חברתי משמעותי".
ובמימד האישי? רוצה להגיע לרגע בו תתעורר בבוקר ותשתה עם רעייתך קפה בנוף הפסטורלי של ביתכם? "קונה את הרעיון מיד ובשתי ידיים".