עם סיומה של אולימפיאדת פריז, העולם החל להפנות את מבטו אל עבר המשחקים בלוס אנג'לס 2028, שצפויים להיות "שואו-טיים" אחד גדול, כמו שהוליווד יודעת לתת. כבר בטקס הסיום בפריז סיפקו המארגנים של המשחקים בארה"ב טעימה, כשטום קרוז קפץ מגג האצטדיון הלאומי ונטל את הדגל האולימפי על גבי אופנוע, בעוד אמנים מובילים כמו בילי אייליש, סנופ דוג והרד הוט צ'ילי פפרס הופיעו בטקס.
אבל אירוח של משחקים אולימפיים הוא גם כאב ראש כלכלי גדול עבור המארגנים והעיר המארחת. אחד האתגרים המרכזיים העומדים בפני הוועדה המארגנת הוא גיוס המימון הנדרש. כך למשל, הוועדה שואפת להשיג 2.5 מיליארד דולר רק מחסויות של חברות מקומיות. ריינולד הובר, מנכ"ל הוועדה המארגנת של המשחקים בל.א, שנכנס לתפקידו לפני חודשיים, מדווח כי 65% מהיעד הזה כבר הושג, כך לפי דיווח באתר Sportico.
4 צפייה בגלריה
אצטדיון הקולוסיאום בלוס אנג'לס בו יתקיים טקס הפתיחה
אצטדיון הקולוסיאום בלוס אנג'לס בו יתקיים טקס הפתיחה
אצטדיון הקולוסיאום בלוס אנג'לס בו יתקיים טקס הפתיחה
(צילום: AP/Richard Vogel)
מדובר בחדשות מעודדות, שכן אחרי המשחקים בטוקיו 2021, כשהוועדה המארגנת החלה להתניע לראשונה את אירוח המשחקים בל.א, לא פחות מ-20 ספונסרים סיימו את ההתקשרות עם הוועד האולימפי האמריקני, מה שגרם ללחץ גדול בכל הנוגע לספונסרים.
בשנה האחרונה נוספו חברות מקומיות גדולות למעגל נותני החסות, וביניהן סיסקו, Michelob Ultra, שהפכה לבירה השנייה הכי נמכרת בארה"ב וענקית התוכנה אוטודסק, והוועדה ממשיכה לחפש שותפים נוספים בקטגוריות שונות. עם זאת, עדיין יש צורך בשותפים מרכזיים נוספים. דלתא וקומקאסט הן נותנות החסות הראשונות היחידות שנותרו לאחר שהוועדה המארגנת נאלצה להיפרד באפריל האחרון מסיילספורס בשל קיצוצים בחברה. הוועדה מבטיחה לחשוף עסקאות חדשות בשבועות הקרובים, לאחר שנמנעה מלעשות זאת במהלך המשחקים בפריז כדי לא להסיט את תשומת הלב.

ב-NBC שואבים עידוד מפריז

אחד הגורמים המעודדים הוא נתוני הצפייה במשחקי פריז, שיכולים להעיד על מה שמצפה בעוד ארבע שנים בלוס אנג'לס, מה שישפיע כמובן על הכסף שייכנס מפרסום בפלטפורמות השידור. על פי נתונים שפרסמה קומקאסט, בעלת זכויות השידור המרכזית באולימפיאדה, המשחקים משכו ממוצע של 30.6 מיליון צופים בכל הפלטפורמות של חברת הבת NBCUniversal, ביניהן גם פיקוק הסטרימרית. מדובר בזינוק של 82% בהשוואה לטוקיו 2020.
אחד השיאים של המשחקים היה גמר טורניר הכדורסל לגברים, בו ניצחה ארה"ב את צרפת. המשחק משך בממוצע 20.3 מיליון צופים ב-NBC, והפך למשחק הגמר הנצפה ביותר מאז אולימפיאדת אטלנטה 1996.
הצלחת השידורים בפיקוק, שהושקה ב-2020, נחשבת לניצחון משמעותי עבור קומקאסט. פיקוק, שהתמודדה עם קשיים מול מתחרים גדולים וותיקים יותר כמו נטפליקס ואמזון פריים וידאו, הוכיחה את יכולותיה בשידור אירועי ספורט בקנה מידה גדול. במהלך השבוע הראשון של המשחקים, פיקוק שידרה עד 60 אירועים חיים במקביל, ועד 300 אירועים חיים ביום, עם סך כולל של יותר מ-3,200 אירועים חיים לאורך כל המשחקים.
4 צפייה בגלריה
טרום קרוז בטקס הסיום בפריז
טרום קרוז בטקס הסיום בפריז
טרום קרוז בטקס הסיום בפריז
(צילום: Gettyimages/Jamie Squire)
NBCU ייחסה את ההצלחה לכלים חדשים שהושקו לקראת המשחקים, כולל Peacock Discovery Multiview, Live Actions, ו"סיכום אולימפי יומי", שהופעל על ידי בינה מלאכותית עם קול של שדרן.
העלייה הדרמטית בצפייה מגיעה לאחר שמשחקי טוקיו סבלו משינויים מבניים בגלל מגפת הקורונה, שדחתה את המשחקים בשנה ומנעה נוכחות קהל. הדחייה והיעדר הקהל החי תרמו כנראה לעניין נמוך במיוחד במשחקי טוקיו, שמשכו בממוצע רק 15.6 מיליון צופים ב-2021.
מארגני LA28 מקווים שההצלחה בפריז תסייע לא רק בהתווספות של ספונסרים נוספים, והזרמת כספים מפרסום, אלא גם בדחיפה במכירות הכרטיסים. המארגנים יצרו שותפות עם AXS ו-CTS EVENTIM ליצירת מיזם משותף למכירת כרטיסים, ומקווים למכור יותר מ-150 אלף כרטיסים ביום לתחרויות השונות.

פחות הוצאות על מתקנים

המשחקים בלוס אנג'לס צפויים להציג חמישה ענפי ספורט שלא היו בפריז, וביניהם בייסבול, סופטבול ולקרוס, שאהודים מאוד על הציבור האמריקני - במטרה לכבוש את הדור הבא של אוהדי האולימפיאדה. כמו כן, בוועדה מקווים מאוד שספורטאים אמריקניים אהודים ומצליחים, כמו למשל המתעמלת סימון ביילס, או השחיינית קייטי לדקי, ימשיכו גם למשחקים בלוס אנג'לס, מה שבטוח יתרום שיווקית לאירוע הנוצץ.
עוד סיפור מעניין הוא השתתפותה של רוסיה במשחקים, אם וכאשר. רוב פרזמרק, שסוכנות השיווק שלו מתווכת עסקאות חסות אולימפיות מאז 1985, מציין כי החזרה הפוטנציאלית של כל הספורטאים הרוסיים, שכרגע מושעים יחד עם מדינתם בעקבות המלחמה עם אוקראינה, עשויה רק להגביר את הציפייה לאירוע, ולהוסיף עוד נרטיב לאולימפיאדה.
4 צפייה בגלריה
Intuit Dome, האולם בו יתקיימו משחקי הכדורסל באולימפיאדה
Intuit Dome, האולם בו יתקיימו משחקי הכדורסל באולימפיאדה
Intuit Dome, האולם בו יתקיימו משחקי הכדורסל באולימפיאדה
(צילום: AFP/MICHAEL OWENS)
מבחינת הוצאות, לוס אנג'לס תתמקד בעיקר בשיפור התשתיות סביב המשחקים, בין השאר בהרחבת מערכת הרכבות ושדרוג נמל התעופה. פרויקטים אלה, שממומנים מתקציבים פדרליים ועירוניים לצד אגרות נמל תעופה, צפויים להשפיע לטווח ארוך על האזור כולו. רשות התחבורה של מחוז לוס אנג'לס תשקיע 20 מיליארד דולר בהרחבת קווי האוטובוס והרכבת, כולל מסלול רכבת ממרכז העיר למערב, ליד קמפוס אוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס. נמל התעופה הבינלאומי של לוס אנג'לס יעבור מתיחת פנים בעלות של 14 מיליארד דולר.
בוועדה המארגנת מעריכים בכמעט 7 מיליארד דולר את ההוצאות שקשורות לאירוח התחרויות עצמם, כולל טקסי הסיום והפתיחה. כחלק מהמאמצים לקבל את אירוח האולימפיאדה, הסכימו בעירייה לתת ערבות כלכלית, מה שמעמיד את משלמי המיסים בסיכון לכיסוי הוצאות שיחרגו מהתקציב.

אולימפיאדה ללא מכוניות

רבים מהמשחקים האולימפיים בעבר חרגו משמעותית מהתקציב המתוכנן. משחקי טוקיו ב-2021, שנדחו בגלל המגפה, עלו בסופו של דבר 14 מיליארד דולר, חריגה של כ-128% מהתקציב המקורי. משחקי ריו ב-2016 היו היקרים ביותר אי פעם, עם עלות של 24 מיליארד דולר, חריגה של 352% מהתקציב. למרות זאת, ללוס אנג'לס יש את הסיכוי הטוב ביותר להפיק תועלת כלכלית מהמשחקים, לפי הניסיון שצברה בעצמה. אולימפיאדת 1984 שנערכה בעיר נחשבת לאחת המוצלחות מבחינה פיננסית, בעיקר בזכות השימוש במתקנים קיימים. המשחקים הללו הניבו רווח מדווח של 223 מיליון דולר, כך לפי "ניו יורק טיימס".
במקביל, ראשת העיר קארן באס הצהירה ממש לאחרונה כי המשחקים יהיו הראשונים ללא שימוש מכוניות, כדי להפוך אותה לירוקה ובעיקר למנוע את פקקי הענק הכל כך מוכרים בעיר, כאשר ההתניידות תתבצע בתחבורה ציבורית. לשם כך הוחלט לייבא כ-3,000 אוטובוסים מרחבי ארה"ב. אולם, פקידים מקומיים מודאגים מעלות השירות הנוסף, שרשות התחבורה המטרופולינית מעריכה שיכול לנוע בין מיליארד לשני מיליארד דולר.
4 צפייה בגלריה
הפקקים בלוס אנג'לס וראש העירייה קארן באס. שאיפות גדולות
הפקקים בלוס אנג'לס וראש העירייה קארן באס. שאיפות גדולות
הפקקים בלוס אנג'לס וראש העירייה קארן באס. שאיפות גדולות
(צילומים: AP, Reuters)
מארגני האולימפיאדה מקווים לחסוך בכל מה שקשור למתקנים עצמם. כך למשל, המארגנים החליטו שלא ייבנה כפר אולימפי עבור הספורטאים והם ישוכנו במעונות הסטודנטים של אוניברסיטת UCLA. בנוסף, בניגוד לאולימפיאדות בעבר, לוס אנג'לס, שכבר אירחה פעמיים את המשחקים (1932 ו-1984), תנצל את התשתיות הקיימות ולא תבנה מתקנים קבועים חדשים עבור האירוע.
הקולוסיאום יהפוך לאצטדיון הראשון בהיסטוריה שיארח שלושה טקסי פתיחה אולימפיים, כשתחרויות האתלטיקה יתקיימו בו לאחר מכן. קריפטו ארינה, בו משחקת לוס אנג'לס לייקרס, יהפוך לאולם התעמלות אמנותית, ומשחקי הכדורסל יתקיימו בארנה החדשה שנבנית עבור לוס אנג'לס קליפרס, שתפתח ממש בקרוב. אגב, תחרויות השחייה יתקיימו בבריכה זמנית שתוקם באצטדיון SoFi באינגלווד, עם קיבולת של 38 אלף צופים, הקיבולת הגדולה ביותר אי פעם במשחקים אולימפיים.
לוס אנג'לס 2028 מבטיחה להיות חגיגה אולימפית שתשלב את הזוהר ההוליוודי עם רוח הספורט העולמית. עם תוכניות שאפתניות להפוך את המשחקים לירוקים יותר, נגישים יותר, ואולי אף רווחיים, עיר המלאכים עומדת בפני אתגר לוגיסטי וכלכלי עצום. אך אם יש עיר שיכולה להפוך חלום לסרט: בין אם הוא יהיה הצלחה אדירה או פלופ קופתי, דבר אחד בטוח - העולם יצפה בעניין רב בתוצאות.