ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (חמישי) לקריאה שנייה ושלישית במליאה את "חוק הרווחים הכלואים", שמקדם משרד האוצר במטרה לצמצם את הגירעון העצום בתקציב המדינה לשנת 2025. לפי הצהרת אנשי משרד האוצר מהדיון שנערך לפני ההצבעה, הם צופים כי יצליחו להכניס לקופת המדינה 9.25 מיליארד שקל בזכות החוק.
כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, החברות יוכלו לבחור בין משיכת כל הרווחים שנצברו או למשוך כל שנה רק 6% מהרווחים, והמס יעמוד על 35% (כולל מס יסף). בנוסף, חברות תעשייה, הייטק ויזמי בנייה יוחרגו מהחוק ולא יחויבו לשחרר רווחים כלואים.
1 צפייה בגלריה
בניין משרד האוצר
בניין משרד האוצר
בניין משרד האוצר
(צילום: עמית שאבי)
עם זאת, על כל בעלי המקצועות החופשיים - עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, רופאים ואחרים - שהקימו חברות (המכונות גם "חברות ארנק") יחול החוק. לא רק שלא תינתן הנחה על המס של 33% שיוטל על חלוקת הדיבידנדים, אלא שבעלי החברות יצטרכו לשלם גם מס יסף בשיעור של 2% ובסך הכל 35% מס על כספי הרווחים שיימשכו מהחברה. בתוך כך, כאמור, לא התקבלה דרישת בעלי החברות לדחות את הפעלת כל החוק בשנים אחדות כדי לאפשר את השקעת הרווחים בהשקעות שיביאו לצמיחת העסקים שדרושה כעת למשק.
למרות האופטימיות של אנשי האוצר, כלכלנים בכירים טוענים כי ההערכה שרשות המסים תצליח לגבות 9.25 מיליארד שקל בזכות החוק היא מוגזמת. בכיר לשעבר באוצר אף טען כי החישוב שעשה האוצר שגוי, ואמר כי בחוק לא כתוב מתי במהלך השנה החברות יצטרכו לחלק את הדיבידנדים, והן יוכלו לדחות את החלוקה לסוף דצמבר 2025, ולכן הכסף יגיע לפי חוק לקופת המדינה רק בשנת 2026, כאשר גם הדוחות לשנת 2025 יוגשו רק באפריל 2026. כאשר תקפו חברי הכנסת, ובהם ח"כ ולדימיר בליאק, את אנשי האוצר על "הטעויות של החישובים להכנסות של 10 מיליארד שקלים", נראו אנשי המשרד מהוססים ולא ידעו מה להשיב.
גם גורם בכיר באוצר הביע ספק בנוגע לאפשרות כי הרשות תצליח לגבות את מלוא הסכום בשנה הבאה, ואמר "צריך להפנים שיהיה צורך בצעדים מיסוי נוספים, כמו העלאת המע"מ בעוד חצי אחוז או אחוז שלם".