עונת הקיווי הישראלי נפתחה, אבל שימו לב שלא לרכוש פרי לא בשל שגם לא יבשיל: הקיווי הישראלי, שגדל בגולן ובגליל, נקטף בימים אלה תחת איום הטילים. הגישה לחלק משטחי הגידול מוגבלת, המיגון בהם חלקי ויש מחסור בעובדים, וחלק מהמגדלים אף גויסו למילואים.
למרות המצב הביטחוני, הקיווי הישראלי מגיע השנה מוקדם מהרגיל לנקודות המכירה. הזן שמאושר למכירה כרגע מתוצרת הארץ הוא זן ברונו – קיווי מתוק מוארך – שנראה ארוך וגלילי.
הזן המעוגל, הנפוץ יותר, היווארד שמו, יבשיל רק החל מנובמבר, ולא מומלץ לקנות אותו כעת.
"בדיקת מעבדה העלתה שזן היווארד, שמהווה חלק גדול ביבול הישראלי, מגיע ל-7%-7.5% סוכר בנובמבר ולא לפני כן", אמרו במועצה ל-ynet. "אחוז הסוכר מעיד על ההבשלה של הפרי. לפני כן הוא בוסר: חמוץ מאוד, קשה כמו אבן ובלתי אכיל".
לפי המועצה, הקיווי הישראלי נקי כמעט לגמרי ממזיקים וממחלות, וגידולו בארץ אינו מצריך שימוש בחומרי הדברה. עדיף לקנותו כשהוא קשה יחסית, ולאפשר לו להתרכך בטמפרטורת החדר. כשהוא רך – הוא מוכן לאכילה.
קיווי היווארד שכן טוב לאכילה ונמכר בימים אלה – הוא אך ורק קיווי מייבוא. ירקנים ורשתות ממשיכים למכור בארץ את זני הייבוא שנמכרים פה מדי שנה כשעונת הקיווי המקומי מסתיימת. כרגע נמכרים פה קיווי הייווארד ארוז או בתפזורת מניו זילנד וקיווי סאן גולד הצהוב גם הוא מניו זילנד – ארוז ובתפזורת.
איזה זן קיווי מוכרים ברמי לוי בשכונה?
מבדיקה שערכנו בכמה סניפים עירוניים סמוכים בתל אביב, עולה שבקארפור, יוחננוף ושופרסל מוכרים קיווי יבוא תקין ומותר לשיווק.
בחלק מהירקניות מצאנו קיווי יבוא בתפזורת, ובאחת מצאנו לכאורה קיווי ישראלי מזן היווארד שאסור כרגע לשימוש. גם באחד מסניפי רמי לוי בשכונה בתל אביב מצאנו למראית עין את קיווי היווארד הישראלי, אך לפי הרשת כלל לא מדובר בזן הזה, אלא בזן אחר בשם גרין לייט. גם במועצת הצמחים חשבו שמדובר בהיווארד, משום שגרין לייט, זן ניסיוני שכשל, דומה מאוד במראהו להיווארד.
בעקבות פניית ynet, במועצה שוחחו עם המגדל ואישרו שאכן מדובר בגרין לייט. במועצה אמרו ל-ynet: "היה ניסיון שנכשל לייצר זן חדש שמבשיל מוקדם, אבל הזן הזה מתרכך על הענפים בטרם נקטף. הבעיה היא שעל הזן הזה מתלבשים מגדלי היווארד שקוטפים בוסר".
לפי המועצה, יש שני מגדלים שהמשיכו לגדל את הגרין לייט, וכנראה זה המקור לתוצרת. אז איך אפשר להבדיל בינו לבין היווארד בוסר? אין באמת דרך לדעת מראש, וצריך לסמוך על הרשת.
הדרך היחידה לזהות בוסר היא בבדיקת סוכר במעבדה. עבור צרכנים – ניתן לזהות קיוו בוסר רק אחרי הקנייה, בחיתוך. בפרי בוסר הגרעינים עדיין לא שחורים, ושדרת הפרי תהיה לבנה מאוד כשהפרי בוסר. כשהפרי נקטף בטרם עת – גם כשהוא מתרכך מעט ועובר הבחלה השדרה נותרת לבנה וקשה מאוד.
וכמה יעלה לכם לקנות את הפרי? קיווי נמכר בתפזורת בימים אלה בטווח של סביב 22-17 שקל לק"ג ברשתות הגדולות. יש גם מחירי קיצון. כך לדוגמה, בסניף רשת יש חסד בירושלים הוא נמכר ב-11.90 לק"ג, ואילו במעיין 2000 בשער בנימין ובשופרסל אקספרס בתל אביב הוא נמכר בכ-40 שקל לק"ג. קיווי ארוז (כרגע לרוב מיבוא) נמכר ב-15 שקל בוויקטורי בראשון לציון ובעד 27.90 שקל בשופרסל אקספרס באותה העיר.