מפקדת אלון בפיקוד העורף ומד"א קיימו בשבוע שעבר פיילוט ראשון לבדיקות קורונה במקומות עבודה גדולים, במהלכו נדגמו כמעט מחצית מעובדי חברת רפאל, יצרנית כיפת ברזל, טילי ספייק ועוד. זאת הייתה הבדיקה המרוכזת הגדולה ביותר שנערכה עד כה בישראל.
ל-ynet נודע כי מבין 3,500 העובדים שנבדקו, התגלו רק שלושה עובדים כנשאים מאומתים של הנגיף, והם נשלחו לבידוד, ביחד עם כ-40 עובדים שנחשפו אליהם. מדובר על שיעור חיוביים נמוך מאוד ביחס לתוצאות הבדיקות הארציות, של כעשירית האחוז. משרד הבריאות מדווח בימים האחרונים כי כ-2% מהבדיקות הארציות היו חיוביות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הבדיקות בוצעו בשיטת ה-PCR, באמצעות מטושים, בידי צוותי מד"א ופיקוד העורף, בעמדות שהוקמו בשני המתחמים הגדולים של החברה בצפון, מכון דוד בקריות ומכון לשם בגליל.
"הבדיקה לא הייתה חובה, וההיענות של העובדים הייתה גבוהה", אומר דובב וייס, סמנכ"ל תשתיות ולוגיסטיקה ברפאל. "תוך כדי פעולות ההסברה לבדיקות גילינו שיש פערי ידע גדולים, עובדים רבים חששו שעצם ביצוע הבדיקה מחייבת אותם להיכנס לבידוד, כפי שהיה בתחילת המגפה, אבל לא נדרש כיום. כאשר הצגתי את הרעיון להנהלה הזהרתי שיש כאן גם סיכון, שאם יתגלו בבת אחת עשרות חולים, ניאלץ לשלוח מאות עובדים לבידוד בבת אחת. אבל לשמחת כולם זה לא מה שקרה".
בדיקות המוניות במקומות עבודה גדולים יכולים לא רק לזהות בזמן התפרצויות של הנגיף ולאתר חולים אסימפטומטיים, אלא גם לשקף למקבלי ההחלטות את המצב הבריאותי באזור שבו פועלים העסקים הגדולים.
וייס: "רפאל היא המעסיק הגדול ביותר בצפון המדינה, כך שאם הייתה כעת בעיית קורונה באזור היינו עולים על זה בבדיקות. המסקנה של הפיילוט הייתה שכדי להתחיל בבדיקות שבועיות במקומות עבודה גדולים, והיא הועברה להחלטת משרד הבריאות ופיקוד העורף". עם זאת, תוצאות הבדיקות לא בהכרח משקפות את המצב באוכלוסייה הערבית בצפון, שלא מגיעה לעבוד ברפאל בהיותה מפעל ביטחוני.
רפאל גם מפעילה מערך חקירות אפידמיולוגי עצמאי, בתיאום עם משרד הבריאות. "אנחנו מצליחים בתוך גג חמש שעות מרגע שנודע לנו על עובד שנמצא חיובי לקורונה, לאתר את כל האנשים שהיו איתו במגע", מסביר וייס. "מתחילת המגיפה נשלחו מאות מעובדי רפאל לבידוד, והיו רק שלושה מקרי הדברה במתקני החברה. הייתי שמח אם עוד חברות היו מבצעות את החקירות האלה בעצמן, בתיאום עם משרד הבריאות, כי בסוף רוב המגעים של עובד הם עם קולגות ולחברות יש את היכולת המהירה ביותר להגיע אליהם".