משרד הבינוי ומשרד האוצר מקדמים קרן הלוואות ייעודית לחברות בנייה שנקלעו לקשיים בעקבות משבר הקורונה, כך נודע ל"כלכליסט". ישיבה שתעסוק ביוזמה זו, הנמצאת עדיין בחיתוליה, צפויה השבוע בהשתתפות גורמים משני המשרד ומבנק ישראל.
הצורך בקרן כזו נולד מכיוון שחברות הבנייה מתקשות לקבל הלוואות מקרנות החילוץ שהוקמו בעקבות משבר הקורונה, למרות שעל פי הקריטריונים היבשים שלהן הן פתוחות לכל הענפים במשק. על פי נתונים שהגיעו לידי "כלכליסט", נכון לשבוע שעבר הוגשו לבנקים על ידי חברות בנייה 5,000 בקשות להלוואה בערבות מדינה, אך רק 1,100 (22%) מהן נענו בחיוב. לעומת זאת מתוך 27 אלף הבקשות שהגישו חברות מכלל ענפי המשק אושרו 19 אלף, כלומר כ-70% - על פי נתונים שפרסם האוצר בסוף השבוע שעבר. במועד שבו נאספו הנתונים על ההלוואות שאושרו לחברות הבנייה, הסכום המצטבר שלהן היה 600 מיליון שקל, לעומת 6.6 מיליארד שקל לכלל ענפי המשק.ע
זאת ועוד, מהנתונים עולה כי בתחום הבנייה הפרטית למגורים ומשרדים מסתמנת קושי לחברות היזמיות הקטנות והבינוניות. על פי הנתונים אושרו בענף הבנייה הפרטית 560 בקשות שהן 24% מתוך 2,300. אבל אין בנתונים אלה הפרדה בין קבלני הביצוע, שהשכר שלהם מובטח אם ישלימו את העבודה, לבין חברות יזמיות שמרוויחות מבניית ומכירת דירות או משרדים. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי בנק הפועלים בכלל לא מאשר הלוואות בערבות מדינה למימון פרויקטים של בנייה במגזר הפרטי, ונראה כי גם הבנקים האחרים מאשרים במשורה הלוואות כאלה.
מנקודת המבט של הבנקים הקרן בערבות המדינה שהוקמה לא מתאימה לענף הנדל"ן משום שהריבית בה נמוכה יחסית למקובל בענף לנוכח הסיכונים בו, אין בה דרישה להשקעת הון עצמי מינימלי כפי שנהוג במימון פרויקטי בנייה ואין פתרון לערבויות שהבנק צריך לספק לרוכשי הדירות. בעיה נוספת שמטרידה את הבנקים היא שהערבות המובטחת לכל עסק הנוטל הלוואה עומדת על 85% מההלוואה, אבל אם שיעור ניכר מההלוואות לא יוחזר לבנקים, המדינה תכסה רק עד 15% מהקרן בלבד. לכך יש להוסיף כי הקרן לעסקים קטנים ובינוניים מאפשרת לקבל הלוואה של עד 20 מיליון שקל, סכום קטן יחסית לנדרש בפרויקטי בנייה. במצב כזה הבנקים מעדיפים להסיט את חברות הבנייה למסלולי המימון הרגילים והיקרים יותר.
בעקבות משבר הקורונה וצמצום מספר פועלי הבנייה הפלסטינים שעובדים בישראל, הרבה אתרי בנייה מושבתים או עובדים לאט יותר. בשל כך חברות הבנייה סופגות עלויות לא צפויות. עובדה זו מובילה לשחיקה ברווחים הצפויים בפרויקטים. בנוסף, במהלך החודשים מרץ ואפריל נרשמה ירידה חדה במכירת דירות חדשות, ירידה שצפויה להוביל בזמן הקרוב לירידת מחירים.
נשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו מסר: "המדינה חייבת לסייע. זעזוע קשה בענף עלול לחשוף את הבנקים והמשק כולו לסיכון שאסור שהם ייחשפו לו".