שנת 2021 הייתה שנה סוערת במיוחד בשוק ההון העולמי. החל מחברות חיסוני הקורונה שהמשיכו במידה רבה את הזינוקים החדים שרשמו מתחילת המשבר אשתקד, דרך הנפילות החדות של מניות סיניות בעקבות צעדים דרמטיים של המשטר במדינה ועד לתופעה החסרת תקדים של מניות המם (MEME) ששיגעו את השווקים בחסות "צבא הצעירים של רדיט".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ובכל זאת, יש מניות שבלטו במיוחד בשנה האחרונה, אם בשל זינוק של מאות עד אלפי אחוזים בשווי המניה ואם בגלל הסערה הציבורית שליוותה אותן בדרך. מדור "עושים שוק" של ynet מביא לכם את הסיפורים של כמה מהמניות הבולטות ביותר בבורסות העולם ב-2021.
משבר הקורונה
ביונטק (BioNTech). חברת הביוטק הגרמנית נהנתה השנה משיתוף הפעולה המדובר עם פייזר האמריקנית בהפצת אחד משני החיסונים הראשונים לקורונה. הכנסות החברה זינקו ב-8,000% לצד רווח ראשון של כשלושה מיליארד דולר ברבעון החולף.
עלייה ניכרת בשיעור ההתחסנות ברחבי העולם, מחקרים המצביעים על יעילות החיסון בהפחתת תמותה ותחלואה קשה, הטמעת חיסוני בוסטר בעולם המפותח וסיוע כלכלי להתחסנות השווקים המתעוררים, תרמו גם הם לשורת ההכנסות של החברה.
- מחיר מניה: 241 דולר
- שינוי שנתי: 195%+
- שינוי משיא שנתי: 48%-
- שווי שוק: 58.35 מיליארד דולר
מודרנה (Moderna). חברת הביוטק האמריקנית שייצרה את אחד משני החיסונים הראשונים לקורונה. החברה הציגה ברבעון השלישי זינוק של פי 30 בהכנסות ומעבר מהפסד לרווח של 7.7 דולרים למניה. מודרנה המשיכה לרשום עליות חדות גם ב-2021 מאותן סיבות שהובילו את חברות החיסון המתחרות לזינוקים, בראשן יעילות החיסונים וגלי הקורונה ששבו ותקפו את העולם.
- מחיר מניה: 248 דולר
- שינוי שנתי: 137%+
- שינוי משיא שנתי: 50%-
- שווי שוק: 100.5 מיליארד דולר
פייזר (Pfizer). אלברט בורלא הוליך את פייזר למהלך נועז בעידן הקורונה. החברה השמרנית, בעלת תוכניות הפיתוח ארוכות הטווח, הסתערה על שוק החיסונים דרך שיתוף פעולה עם ביונטק. בהמשך, השקיעה פייזר גם בפיתוח תרופה אנטי-וויראלית שנועדו להקל בתסמיני המחלה, להקטין עלויות אשפוז למערכת הבריאות ולצמצם את מקרי מוות. ההצלחה הכפולה הובילה את פייזר לתשואה מרשימה ביותר של קרוב ל-60% ולרווחי ענק. כעת, החברה צריכה להיערך ליום שאחרי, תוך עיבוי צנרת התרופות העתידית, באמצעות השקעת הרווחים שצברה.
- מחיר מניה: 58 דולר
- שינוי שנתי: 56%+
- שינוי משיא שנתי: 6%-
- שווי שוק: 325 מיליארד דולר
זום (ZOOM). החברה שרשמה זינוק חד במחיר המניה אשתקד, נפגעה בצורה משמעותית מהשקת החיסונים, מפתיחת הכלכלה ומהנטייה של אנשים לחזור לפעילות ולעבודה פרונטלית על חשבון קיום פגישות מרחוק.
- מחיר מניה: 182 דולר
- שינוי שנתי: 46%-
- שינוי משיא שנתי: 60%-
- שווי שוק: 56.6 מיליארד דולר
תעשיית הרכב
אוויס (Avis). החברה נהנתה השנה ממספר מגמות: פתיחת הכלכלה הובילה לביקוש גבוה לרכבים שכורים, העלייה בתיירות הבינלאומית הובילה לביקוש לשכירות לטווח קצר והזינוק החד במחירי הרכבים המשומשים והמחסור ברכבים חדשים שהובילו לגידול בעסקאות שכירות לטווח ארוך.
- מחיר מניה: 207 דולר
- שינוי שנתי: 454%+
- שינוי משיא שנתי: 62%-
- שווי שוק: 11.56 מיליארד דולר
פורד (Ford). ענקית הרכבים האמריקנית נהנתה השנה מהשקת סדרת רכבים חשמליים שיחליפו את "זללניות" הדלק המסורתיות שלה, דוגמת המוסטנג, טנדר F150 (הרכב הנמכר ביותר בארה"ב מזה שנים) והברונקו המיתולוגי, לצד מינוי מנכ"ל חדש שעליו ליישם את האסטרטגיה המשתנה של החברה. המשקיעים אהבו את הכניסה של היצרנית המסורתית לתחום הצומח תוך הפחתת התלות במנועי בעירה פנימית מזהמים והמניה זינקה בשיעורים מרשימים.
- מחיר מניה: 21
- שינוי שנתי: 134%+
- שינוי משיא שנתי: 3%-
- שווי שוק: 82.87 מיליארד דולר
טסלה (Tesla). על אף או בזכות אינספור ציוצים שנויים במחלוקת של המנכ"ל והמייסד אילון מאסק, אשר בשלב מסויים אפילו הודיע כי ימכור 10% מהמניות שלו באמצעות סקר בטוויטר והפיל את המניה בלמעלה מ-15%, המניה השלימה את השנה בזינוק נאה, אם כי עדיין רחוק מעט מהשיא אליו הגיעה בחודש נובמבר האחרון. הביקוש הגדל לרכבים חשמליים - תחום אשר טסלה מובילה בו כיום בעולם - לצד סובסידיות נאות מהממשל האמריקני, סייעו גם הם לעליות החדות.
- מחיר מניה: 1,086 דולר
- שינוי שנתי: 54%+
- שינוי משיא שנתי: 13%-
- שווי שוק: 1.097 טריליון דולר
הייטק וטכנולוגיה
אנבידיה (NVIDIA). כאשר מלאנוקס נרכשה על ידי אנבידיה ב-2019 נשאל אייל וולדמן על זהות הרוכשת. תשובתו הייתה: "אני לא רואה דבר שיכול לעצור את החברה הזו בשנים הקרובות". מסתבר שזו הייתה המלצת השקעה מדהימה, למי שהקשיב.
אחת מיצרניות השבבים המובילות בעולם נהנתה השנה מהשפעת המחסור בשבבים לצד הגידול האדיר בביקוש למוצרי החברה מצד ספקיות הענן, מערכות מבוססות בינה מלאכותית (AI) בארגונים עסקיים, גידול בצריכת משחקי מחשב והצעות ערך איכותיות מהמתחרים. בתוך כך, רווחי החברה צמחו ברבעון השלישי בקצב שנתי של כ-85% והמניה השלימה עלייה של למעלה מ-1,000% בחמש השנים האחרונות.
- מחיר מניה: 300 דולר
- שינוי שנתי: 130%+
- שינוי משיא שנתי: 13%-
- שווי שוק: 755 מיליארד דולר
אלפבית (Alphabet). ענקית הטכנולוגיה וחברת האם של גוגל, אשר מרוויחה בעיקר מפרסומות, רשמה זינוק אדיר של 41% בהכנסות שלה ברבעון השלישי של 2021 וצפויה לסיים את את השנה כולה עם עלייה של כ-39% ל-254 מיליארד דולר. בכך, הפכה למניית הביגטק עם הביצועים הטובים ביותר בשנת 2021 והשלימה את הצמיחה הגדולה ביותר שלה מאז שנת 2007.
הזינוק במניה מקרב אותה בצעדי ענק לשווי שוק של כשני טריליון דולר והיא כעת החברה השלישית בגודלה במונחי שווי שוק, אחרי אפל ומייקרוסופט. ברקע: עלייה חדה בהכנסות מפרסומות ביוטיוב, לצד עלייה בהכנסות של חטיבת הענן.
- מחיר מניה: 2,930 דולר
- שינוי שנתי: 67%+
- שינוי משיא שנתי: 4%-
- שווי שוק: 1.945 טריליון דולר
אפל (Apple). על אף דו"חות כספיים מאכזבים לרבעון השלישי, משבר השבבים העולמי שפגע קשות ביכולת של אפל לספק את דגמי חדשים והסכסוך המשפטי עם אפיק גיימס (Epic Games) שממשיך לאיים על הכנסות החברה מהאפסטור, אפל ממשיכה לעלות ומתקרבת בצעדי ענק לשווי שוק אסטרונומי של שלושה טריליון דולר. בסך הכל, עלתה המניה בלמעלה מ-200% מאז תחילת המשבר במרץ 2020 והיא כעת נסחרת סביב שיא של כל הזמנים.
במקביל, אפל מנסה ליישר את ההדורים עם עובדיה על רקע טענות כי החברה משתיקה ניסיונות של עובדים לברר טענות על פערי שכר. בתזכיר פנימי שנשלח לעובדים, הנהלת החברה מסרה כי יש לעובדים את הזכות לדון בשכרם ולהציף את המחשבות ואת הדאגות שלהם בנושא בפומבי - שינוי משמעותי עבור ענקית הטכנולוגיה שמפורסמת בהתנהלות החשאית שלה בכל הקשור לתנאי העסקה. ההודעה פורסמה באתר הפנימי של אפל, של-80 אלף העובדים בחברה יש גישה אליו.
- מחיר מניה: 179 דולר
- שינוי שנתי: 35%+
- שינוי משיא שנתי: 2%-
- שווי שוק: 2.948 טריליון דולר
עלייתן של מניות המם
איי.אמ.סי. (AMC), רשת בתי הקולנוע הגדולה בעולם, היא אחת מאותן מניות אשר רשמה זינוק של למעלה מ-1,200% בשנה החולפת, על אף עלייה יחסית מתונה בהכנסות שנבעה בעיקר מפתיחת המשק לאחר רצף של סגרים בשל משבר הקורונה.
- מחיר מניה: 28 דולר
- שינוי שנתי: 1,218%+
- שינוי משיא שנתי: 62%-
- שווי שוק: 15 מיליארד דולר
גיימסטופ (Gamestop). חברת משחקי וידיאו בת 37 אומנם זינקה משמעותית פחות מאשר AMC, אולם היא זו שהפכה לסמל למהפכה של מי שכונו "צבא הצעירים של רדיט" וערערו את כל מה שרבים מאיתנו חשבו עד היום על שוק ההון. גם כאן, מדובר בזינוק שאינו תואם לצמיחה יחסית מתונה בהכנסות של החברה ומיוחס רובו ככולו לתופעת הרשת המסקרנת.
- מחיר מניה: 154 דולר
- שינוי שנתי: 717%+
- שינוי משיא שנתי: 68%-
- שווי שוק: 11.94 מיליארד דולר
נפילת הענקיות הסיניות
בשנה האחרונה הממשל הסיני פעל שוב ושוב נגד תעשיות שלמות במדינה, בראשן ענקיות הטכנולוגיה הסיניות. זאת בשל מספר סיבות, בהן השאיפה של הממשל למתן את כוח המונופולים במדינה, החשש מזליגת מידע לארצות זרות - בראשן ארה"ב - וחשדנות כללית נגד המגזר הפרטי ופעילותו.
עליבאבא (Alibab). ענקית הטכנולוגיה ספגה מכות קשות השנה שהובילו לנפילה של למעלה מ-50% במסחר בארה"ב, בהן ביטול הנפקת קבוצת אנט וקנס אישי בגובה של 2.7 מיליארד דולר שלוו ברגולציה חריפה הרבה יותר כנגד החטיבה הרווחית של החברה.
ברקע: המחלוקת המפורסמת בין ג'ק מא, מייסד עליבאבא ואחד האנשים העשירים בסין, לנשיא הרפובליקה, שי ג'ינפינג, שאף הובילה ל"היעלמותו" של מא לתקופה של מספר חודשים בתחילת השנה.
- מחיר מניה (בארה"ב): 112 דולר
- שינוי שנתי: 52%-
- שינוי משיא שנתי: 59%-
- שווי שוק: 355.4 מיליארד דולר
ביידו (Baidu). מניית החברה רשמה צלילה חדה מהשיא שנרשם בפברואר, בעיקר ברקע למגמות הרוחביות בחברות הטכנולוגיה בסין. עם זאת, גם פגיעה ברווח בטווח הקצר הנובעת מהשקעה בחומרה מתקדמת, נהיגה אוטונומית ואינטילגנציה מלאכותית שצפויות להניב רווח רק בטווח הארוך, לצד פגיעה בהכנסות הליבה ממנוע החיפוש, תרמו לירידה בעניין המשקיעים.
- מחיר מניה (בארה"ב): 136 דולר
- שינוי שנתי: 37%-
- שינוי משיא שנתי: 62%-
- שווי שוק: 52.7 מיליארד דולר
הערה: ההשקעה בשוק ההון עשויה להיות מסוכנת ולהוביל להפסדים כלכליים קשים. אין לראות בכתבה זו המלצה או אי-המלצה בנוגע לכל אחת מהמניות המדוברות. הנתונים נכונים לסגירת המסחר ביום רביעי 29.12.21 ועשויים להשתנות. אין לאנליסטים וליועצי ההשקעות שום עניין אישי בנושא והסיקור אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל סוחר.
הכתבה נכתבה בסיוע שי צסלר, אנליסט שווקים גלובליים ביחידת המחקר של בנק הפועלים, מיכאל כחולי, מנהל דסק ניירות ערך זרים במיטב דש ברוקראז' וערן כהן, מנהל מחקר מניות חו"ל במיטב דש ברוקראז'.