עלייה של 68% נרשמה בחודש יוני במספר הפונים ללשכות הרווחה, זאת בהשוואה לחודש המקביל אשתקד. אם בשלושת השבועות הראשונים של יוני 2019 היו 2,900 פניות ללשכות, הרי בתקופה המקבילה ביוני 2020 זינק המספר ל-4,900. כך עולה מנתונים שריכז משרד העבודה והרווחה. למרות הסגר גם באפריל ובמאי היו יותר פונים מאשר בשנה שעברה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
העלייה אינה רק תוצאה של משבר הקורונה. בינואר כבר נרשמה עלייה של 53% מ-6,100 ל-9,300 פונים. במשרד העבודה והרווחה צופים שמספרים אלו יגדלו אף יותר ככל שיותר אנשים יאבדו את זכאותם לדמי אבטלה.
מנתונים שריכז המשרד מכל המחלקות לשירותים חברתיים ברחבי הארץ עולה כי ב-63 יישובים טיפל כל עו"ס באפריל ביותר מ-300 מטופלים בממוצע.
היישובים במצב הקשה ביותר הם היישובים הבדואים בדרום הארץ. שיאנית העומס היא המחלקה לשירותים חברתיים ביישוב תל-שבע שבה יש עובדת אחת על 758 מטופלים. ברהט ישנם 700 מטופלים לכל עובדת ובלקייה 600.
עוד עולה מהנתונים כי רוב היישובים שבהם העומס הוא הגדול ביותר הם חרדים וערבים. ביישוב החרדי רכסים ישנם 544 מטופלים לכל עובדת סוציאלית, באלעד 368, בביתר עלית 375 ובמודיעין עלית 341. גם כמה יישובים חזקים מבחינה סוציאו-אקונומית נמצאים ברשימה: ביישוב מיתר ישנם 364 מטופלים בממוצע לכל עובדת סוציאלית, בעומר 374 ובזיכרון יעקב 456 מטופלים.
הבוקר הגיע שר העבודה והרווחה איציק שמולי לבית שמש כדי לתמוך במחאת העובדות והעובדים הסוציאליים, הצועדים כבר כמה ימים לירושלים. "מהרגע שהסתיים הסגר נרשמו אלפים רבים של ישראלים בלשכות הרווחה בבקשה לקבל סיוע", אומר שמולי. "זה מגביר את העומס על העובדים הסוציאליים שהוא קשה מנשוא גם בימי שגרה".
העומס הוא לא הסיבה היחידה למחאת העובדים הסוציאליים. באחרונה פורסמו כמה מקרי אלימות קשים שהופנו כלפיהם. משרד העבודה והרווחה הקים יחידה חדשה שאחראית על ביטחון העובדים הסוציאליים ברשויות המקומיות ותכנית הגנה שצפויה לצאת לפועל לאחר אישור תקציב המדינה לשנת 2020. "צעדת העובדים הסוציאליים היא צעדה למען החברה הישראלית כולה", אומר שמולי. "אני תומך במאבקם. כמו שלא שולחים חייל למלחמה בלי אפוד וקסדה כך לא סביר לשלוח עובד סוציאלי לטיפול ללא הגנה".