בעלי המסעדות נטלו הלוואות של 407.2 מיליון שקל בקרן בערבות המדינה, ובתי הקפה נטלו 184 מיליון שקל נוספים. כך עולה מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שנערך לבקשת ח"כ עידן רול ונתוניו נודעו ל"ממון" ול-ynet.
1,750 מסעדות ביקשו הלוואות, ו-1,170 מתוכן אושרו. 793 בתי קפה הגישו בקשות להלוואות, ו-469 מתוכם אושרו.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
השכר הממוצע בענף שירותי מזון ומשקאות, שעיקרו מסעדות, בתי קפה וברים, הרבה יותר נמוך מהשכר הממוצע במשק גם לא בימי משבר הקורונה. לפי הדו"ח, בשנה האחרונה השתכרו בענף בממוצע רק 4,614 שקל לעומת 10,782 שקל, השכר הממוצע במשק, פער של 133.7%. השכר בענף נמוך משכר המינימום, 5,300 שקל מכמה סיבות: שכר נמוך במיוחד שמקבלים העובדים בענף ומצב שבו רבים מהמועסקים עובדים במשרה לא מלאה.
קשה לשרוד בענף. שיעורי ההישרדות של עסקי אירוח ואוכל נמוכים משיעורי ההישרדות בכל ענפי המשק גם בימים כתיקונם. אבל שני הסגרים במשבר חיזקו את המגמה, ואלפי מסעדות ובתי קפה כבר נסגרו. להערכת התאחדות המסעדות, ייסגרו עד סוף השנה כ-3,500 מתוך 14 אלף המסעדות בארץ.
נתוני הדו"ח מגלים כי בשנה הראשונה לקיום מסעדה או בית קפה נסגרים 23% מהעסקים בשירותי האוכל לעומת 13.5% בכלל ענפי המשק. לאחר חמש שנות פעילות נסגרים 68% מהעסקים לעומת 45% בכלל המשק, ולאחר 15 שנות פעילות נסגרים 87.5% מהמסעדות ובתי הקפה לעומת 71.5% בכלל המשק.
מחברי המחקר מציינים כי הענף מתאפיין גם בימים רגילים בסיכון גבוה ובתחלופה גבוהה, ללא קשר למשברים כלכליים כמו משבר הקורונה.
עוד עולה מהדו"ח כי על ארוחה מחוץ לבית מוציאה משפחה משני העשירונים העליונים 997.3 שקל בחודש בממוצע. בעשירון השלישי והרביעי ההוצאה צונחת ל-605.5 שקל. בעשירון החמישי והשישי ההוצאה 487.9 שקל, בעשירון השביעי והשמיני 323.8 שקל, ובשני העשירונים התחתונים ביותר מוציאה משפחה רק 267.5 שקל בחודש על ארוחות מחוץ לבית. הממוצע הוא הוצאה של 536.3 שקל בחודש.
מהמחקר עולה עוד כי בסגר הראשון באפריל 2020 היו בענף שירותי מזון ומשקאות 64.4 אלף דורשי עבודה, 28.5% מכלל המועסקים בענף, ושכרם הממוצע לחודש היה 5,302 שקל. דמי האבטלה שהם קיבלו נעו בין 2,680 שקל ל-3,570 שקל. שיעור דורשי העבודה הכולל היה 19.2%, הרבה יותר נמוך מהשיעור בענף שירותי מזון ומשקאות. השכר הממוצע של כל דורשי העבודה עמד על 6,342 שקל.
באוגוסט, ערב הסגר השני, היו 43 אלף מובטלים בענף שירותי אירוח ואוכל ושיעור האבטלה בענף היה 26%, הגבוה במשק. כמו כן, היו עוד 11.3 אלף עובדים בענף האוכל שפוטרו או שמקום עבודתם נסגר במשבר, הגבוה במשק. בספטמבר, בתחילת הסגר השני, כבר נעדרו זמנית מעבודתם בענף 40.5% מהעובדים. השיעור הזה היה הגבוה ביותר בראשית הסגר השני, למעט ענף האמנות והבידור.
זאת ועוד: בינואר-אוגוסט ירד מדד הפדיון בענף ב-31.5% לעומת התקופה המקבילה ב-2019, הירידה החדה ביותר בענפי המשק.
יוזם הדו"ח ח"כ עידן רול (יש עתיד-תל"ם): "ענף המסעדנות הוא מהנפגעים הקשים ביותר של הקורונה. כמחצית העובדים לא עובדים כעת, בין היתר עקב מודל החל"ת הכושל שמקשה על גיוס עובדים. הממשלה חייבת למצוא מתווה פיצוי שימנע את קריסתם של מאות עסקים נוספים ויפגע בעשרת אלפי משפחות שיתקרבו אל קו העוני".