בדיוק 14 חודשים אחרי מתקפת החמאס ב-7 באוקטובר ותחילתה של מלחמת חרבות ברזל, מפעלי התעשייה והחקלאים בעשרות הישובים שסמוכים לרצועת עזה עושים מאמצים כבירים במיוחד להתאושש, אך נתקלים בקשיים משמעותיים. עובדים ישראלים עדיין חוששים להגיע לעבוד ביישובי עוטף עזה, אפילו תמורת שכר גבוה, בעוד שהעסקת עובדים זרים הפכה ליקרה בהרבה מאשר לפני המלחמה.
"אנחנו לא מצליחים לשכנע ישראלים לבוא ולעבוד כאן כל עוד קילומטרים ספורים מפה מתנהלת מלחמה קשה", מספרים מנהלי מפעל "כפרית" בכפר עזה. "ייבאנו מכונות חדשות מאיטליה אבל הטכנאים האיטלקים נמלטו מכאן מרוב פחד. אנחנו פועלים בקשיים מרובים ומצליחים בכל זאת לחזור לפעילות, אך ברור שאנחנו זקוקים לסיוע".
4 צפייה בגלריה
מפעל כפרית
מפעל כפרית
מפעל כפרית
(צילום: גד ליאור)
4 צפייה בגלריה
מפעל כפרית
מפעל כפרית
(צילום: גד ליאור)
מנהלי המפעלים כועסים מאוד על הממשלה, שלטענתם לא עושה דבר לסייע להם: "שרי הממשלה עסוקים בחוק הרבנים ובניסיון להדיח את היועצת המשפטית, במקום לבוא למפעלים ואל החקלאים בעוטף ולהבין עד כמה צריך לסייע לנו להתקיים בעת מלחמה. כל היום יש כאן בומים מכל הכיוונים, שלוש פעמים בשבוע אזעקות וכל יום יש הפסקות חשמל, אבל את השרים וחברי הכנסת זה ממש לא מעניין, וזה עצוב מאד".
מי שמנסים לסייע לחקלאות והתעשייה בעוטף הם ראשי הארגונים הכלכליים הגדולים במשק, וכמובן ראשי הרשויות המקומיות בחבל התקומה, שבמהלך סיור בעוטף בסופ"ש חתמו על אמנה שמחייבת העדפת רכש כחול-לבן על פני רכש ממדינות אחרות. "צריך לפעול לפי מה שטוב לישראל ולא לאירופה", עקצו ראשי המגזר העסקי והתעשיינים את רפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" אותה מצעיד שר הכלכלה ניר ברקת. אירוע החתימה על האמנה התקיים בסוף השבוע בישוב מגן בחבל התקומה מול דרום רצועת עזה.
האמנה כוללת מספר מטרות מרכזיות, וביניהן נקיטת פעולות שיש בהן כדי להעניק העדפה לתוצרת ישראלית, העדפת קבלנים מקומיים על פני חברות זרות, וחקלאים ותוצרת חקלאית מקומית, וקידום חקיקה שעניינה חיוב גופים ממשלתיים ומוניציפליים בהעדפת וקידום מוצרים ושירותים תוצרת הארץ, לרבות במסגרת פרויקטים לאומיים לפיתוח והקמת תשתיות במדינת ישראל.
4 צפייה בגלריה
מימין: ישי פולק, ראול סרוגו, ד״ר רון תומר, אורי דורמן
מימין: ישי פולק, ראול סרוגו, ד״ר רון תומר, אורי דורמן
מימין: ישי פולק, ראול סרוגו, ד״ר רון תומר, אורי דורמן, חותמים על האמנה
(צילום: התאחדות התעשיינים)

"חקלאים הראו אומץ, הגיע הזמן שהממשלה תציג מחויבות כלפיהם"

נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר: "אמנה זו היא צעד חשוב בדרך להעדפה משמעותית של תוצרת כחול-לבן כמדיניות מוצהרת. שכן איפה שהממשלה שוכחת את הערכים הציונים, המגזר הפרטי והחברה האזרחית נמצאים להזכיר להם. העדפת רכש ישראלי בכל הגופים הממשלתיים והפרטיים בישראל תיצור מקומות עבודה לישראלים, תזרים כסף לקופת המדינה ותעלה את רמת החיים של כלל תושבי ישראל".
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו: "דווקא עכשיו, אחרי שהבנו שאין לנו פריבילגיה לאבד את העצמאות הכלכלית שלנו, הממשלה חייבת לעודד חברות תעשייה ובנייה ישראליות לעבוד, להשקיע בהרחבת התחרות ולהגדיל את מספר המועסקים הישראלים. בענף שמעסיק מעל 300 אלף ישראלים – הממשלה לא יכולה לפגוע עוד.
יו״ר התאחדות חקלאי ישראל ומזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח ומזכ״ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן: "ברגע שהתעשייה תעדיף לקדם חקלאות מקומית מאשר יבוא, היא תפעל לחזק את החקלאים ובכך גם את הכלכלה הישראלית".
4 צפייה בגלריה
כפר עזה
כפר עזה
עבודות השיקום בכפר עזה החלו
(צילום: גד ליאור)
מנכ״ל התאחדות האיכרים בישראל, עו״ד ישי פולק: "בזמן המלחמה, חקלאים רבים הראו חוסן ואומץ, תוך סיכון אישי, כדי לעבד את אדמות המדינה ועל מנת לשמור על גבולותיה. עכשיו, הגיע הזמן שהממשלה והחברה יציגו את המחויבות שיש להן כלפי כל התעשייה. בנוסף לאחריות שיש לממשלה לפצות ולהשיב את המשק לפעולה, על כל אחד מאיתנו לעצור לרגע ולשקול כיצד הוא תורם לחיזוק התעשייה והחקלאות המקומית".
יו״ר השדולה למען התעשייה וחבר ועדת כספים, ח״כ אלי דלל: "האמנה שאנחנו חותמים עליה כעת מסמלת את מחויבותנו להבטיח שהתעשייה הישראלית תמשיך להוביל את הכלכלה הלאומית. זהו רגע חשוב שבו אנו מחברים בין חזון, חדשנות וציונות".