שר האוצר ישראל כץ ושר הביטחון (וראש הממשלה החליפי) בני גנץ (יחד עם שר המשפטים אבי ניסנקורן והשר מיכאל ביטון) הודיעו היום (א') בחגיגיות כי הם מאריכים את הוראות השעה המקנות הטבות מס לתושבים ביותר מ-70 ישובים בצפון הארץ. באותה הודעה חגיגית הציגו השרים לכאורה את טוב ליבם. אלא שבפועל מדובר בהודעה מביישת, שיורקת בפרצופו של בג"ץ ורומסת פסיקה שניתנה כבר ב-2012.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לפני יותר משמונה שנים קבע בג"ץ כי הטבות המס שחולקו עד אז לישובים ניתנו ללא שום קריטריונים הוגנים ונקבעו על סמך קרבה פוליטית וכוח אלקטורלי. על רקע זה, חייב בג"ץ את הממשלה לקבוע מתווה מסודר למתן הטבות המס.
2 צפייה בגלריה
בני גנץ בנימין נתניהו
בני גנץ בנימין נתניהו
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון בני גנץ
(עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
לאחר ששר האוצר הקודם משה כחלון וראש הממשלה בנימין נתניהו סירבו להתמודד עם הסוגיה, קבעה ועדת הכספים מתווה עם קריטריונים אחידים וברורים למתן הטבות המס (מצב סוציו-אקונומי של הרשות, קרבה לגבול ופריפריאליות).
אלא שאותם קריטריונים, באופן טבעי הביאו לכך שחלק מהישובים קיבלו פחות הטבות מאלה שניתנו להם בעבר או פחות מישובים סמוכים. הדוגמה הבולטת ביותר הייתה כמובן כפר ורדים שנמצאת ברמה סוציו-אקונומית גבוהה ביותר (9) שלה בוטלו ההטבות, אך לצידה ניתן למנות גם רשויות כמו עכו שתושביה קיבלו הטבת מס פחותה מתושבי נהריה (שקרובה יותר לגבול הצפוני מעכו).
2 צפייה בגלריה
נמל עכו
נמל עכו
עכו
(צילום: עידו ארז)
לרשויות רבות אחרות היקף ההטבות היה אמור להצטמצם בהתאם לקריטריונים. אלא שבפועל בהוראת שעה נשמרו אותן הטבות. כך למשל, תושבי כפר ורדים ממשיכים ליהנות מהטבה הפוטרת אותם ממס בגובה של 11% מהשכר שלהם.
בישובים אחרים כמו ברעם, גונן או יפתח היו אמורים להקטין את תקרת ההטבה (מ-216 אלף שקל בשנה לכ-200 אלף שקל בשנה), אולם הוראות השעה שמרו על חוסר השוויון וההוגנות עוד ועוד. אותן הוראות שעה היו אמורות לפוג בסוף השבוע הזה, אז היה אמור להיכנס לתוקף באופן מלא המתווה ההוגן שאושר לפני כחמש שנים בוועדת הכספים. אלא שכעת שמרו כץ, גנץ וניסנקורן על אותן הוראות שעה שמצפצפות על בג"ץ.
כץ התייחס לכך שהטבות המס הן כלי לחיזוק התושבים בפריפריה ואילו גנץ התייחס לחיזוק הצפון, אבל כל אלו הן כמובן שטויות. בנק ישראל ומשרד האוצר אמרו בבירור בדיונים בנושא כי הטבות המס שמפחיתות את תשלום המס לתושבים לא מושכות באמת אוכלוסייה חזקה נוספת לפריפריה, ובטח שאינן משפרות את מצבן של הרשויות עצמן. במשרד האוצר אף הציעו לתקצב באותם היקפים את הרשויות, אך אף ראש רשות לא העז לעמוד מול התושבים שלו ולהסביר להם שהטבות המס הן לא הפתרון.
בסופו של דבר, מלבד זריקת עשרות מיליוני שקלים לפח, ההחלטה החדשה מוכיחה כי גם ממשלת האחדות, שבאה לכאורה להגן על שלטון החוק, על מערכת המשפט ולכאורה לשפר את מצבו של הציבור כולו, עושה עוד מאותו דבר - צעדים קצרי רואי ופחדניים שבעיקר טופחים לפוליטיקאים על השכם.