משרד האוצר הודיע הערב (ד') כי הוועדה לבחינת תקני המזון הישראליים הגיעה להסכמות בנוגע לביטול ושינוי התקנים. הוועדה, בראשות יו"ר רשות האסדרה יואל בריס, בה חברים נציגים ממשרדי ראש הממשלה, האוצר, הבריאות, המשפטים, הכלכלה, רשות התחרות והרשות להגנת הצרכן, בחנה בחודשים האחרונים את תקני המזון הישראליים, ומטרתה הייתה להשוות ככל הניתן את הרגולציה הישראלית בתחום המזון לזו הנוהגת במדינות מפותחות אחרות, ובכך להקל הן על ייבוא מזון לישראל והן על ייצורו המקומי בתעשיית המזון הישראלית.
לפי הודעת האוצר, התקנים שיבוטלו יקלו על ייבוא וייצור מגוון מוצרים, כגון: מוצרי שוקולד, שימורי ירקות למיניהם, פסטה, אורז, קרקרים, מגוון מוצרי ירקות קפואים, תבלינים, קטשופ, תה, מוצרי חלב וגלידה ועוד.
1 צפייה בגלריה
סניף שופרסל
סניף שופרסל
רוב התקינה הייחודית לישראל תבוטל - המחירים יירדו?
(צילום: יריב כץ)
בתוך כך, הוועדה קבעה כקנה מידה להותרת תקנים ישראליים מבחן אחד ויחיד: תקן ישראלי יישאר רק אם ביטולו יביא להיעדר מוחלט של רגולציה ("ואקום"), שיסכן את בריאות הציבור. לגבי התקנים הישראליים שהוועדה ראתה הכרח בריאותי להותיר אותם כעת, המליצה הוועדה על מתווה להמשך שיפור הרגולציה והתאמתה, ככל האפשר, למקובל במדינות מפותחות.
ההסכמות שהתקבלו לגבי 127 תקני המזון הישראליים, הן:
ליבואנים: תבוטל רשמיות התקנים של 96 תקנים מלאים החל מתאריך 1.1.2023.
ליצרנים הישראלים: תבוטל לחלוטין רשמיות התקנים של 96 תקנים בשלוש פעימות, עד לתחילת שנת 2026 באופן הבא: 60 תקנים יבוטלו לחלוטין בתאריך 1.1.2023, 21 תקנים יבוטלו לחלוטין בתאריך 1.1.2024, ו-15 תקנים יבוטלו לחלוטין בתאריך 1.1.2026.
יבוטלו באופן כמעט מלא 21 תקנים: יבוטלו למעלה מ-70% מסעיפי התקנים בתאריך 1.1.2023, הן ליבואנים והן ליצרנים.
לצד השמירה על רשמיות התקן הישראלי, תמליץ הוועדה על אימוץ תקנים אמריקנים ואירופים ביחס ל-3 תקנים: דבש, קפה נמס וקפה קלוי, זאת באופן שיאפשר ליבואנים וליצרנים מקומיים לבחור באיזה תקן לעמוד דרך תיקון התוספת הרביעית לחוק התקנים בכפוף לאישור ועדה משותפת של ועדת בריאות ועדת כלכלה בכנסת.
עוד תמליץ הוועדה על אימוץ תקנים אירופים ביחס לתקן שמן הזית באמצעות תיקון חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון), בכפוף לאישור ועדת הכלכלה ותיקון התוספת השנייה לחוק המזון.
עבור 13 תקנים הנוגעים לשימורים משרד הבריאות מתחייב לפעול לתיקון חוק המזון עד ינואר 2026, על מנת שיתאפשר להסיר רשמיות מתקנים אלו ולאמץ רגולציה אירופית. במידה ולא יתאפשר לפעול באמצעות חוק המזון, משרד הבריאות יבחן אם תקנים אלו עומדים בתנאי הסף להוספה לתוספת הרביעית לחוק התקנים ומשרד הכלכלה יבחן את האפשרות להכללתם בתוספת זו.

לפיד: "הממשלה דוגלת בקיצוץ רגולציה כדי להקל על יוקר המחיה"

ראש הממשלה יאיר לפיד: "הממשלה שמה לה לדגל לקצץ ברגולציה עודפת כדי להקל על יוקר המחיה ולפתוח את השוק לתחרות. בהמשך למדיניות הממשלה, רשות האסדרה פועלת בשיתוף פעולה מלא עם משרדי הממשלה השונים למען האזרחים. מהלך זה, שאנו מביאים כעת, יביא להורדת המחירים ולפתיחת שוק המזון לתחרות. אנו נמשיך לפעול לטובת אזרחי מדינת ישראל ורווחתם".
שר האוצר אביגדור ליברמן: "אנחנו ממשיכים לנקוט צעדים נוספים להורדת יוקר מחיה ומטפלים בבעיה מהשורש, והיום מביאים בשורה אדירה עם ביטול תקני המזון הייחודיים לישראל במסגרת רפורמת היבוא. התאמת הרגולציה הישראלית למקובל בעולם המפותח, הינה המפתח להגברת התחרות והורדת המחירים לצרכן. לא צריך להמציא את הגלגל ולהוסיף ביורוקרטיה עם רגולציה ייחודית ומיותרת".
שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי: "המהפכה בייבוא מוצרי מזון עולה מדרגה, עשינו היום צעד נוסף ומשמעותי במאבק ביוקר המחיה. כחלק מהרפורמה בייבוא, יוסרו ממוצרי מזון התקנים הייחודיים שנוספו לאורך השנים בישראל. מתוכם 96 באופן מידי. זהו צעד משמעותי להגברת התחרות, הוזלת עלויות היבוא ועידוד רשתות קמעונאות נוספות להיכנס לישראל. אני מודה לראש הממשלה, שר הבריאות, שר האוצר ויו"ר רשות האסדרה על שיתוף הפעולה והנחישות לקידום הנושא".
שר הבריאות ניצן הורביץ: "לצד הפיקוח המקצועי שהכרחי לשמירה על בריאות הציבור, אנו מחויבים למאבק ביוקר המחייה, ולהסרת מכשולים בירוקרטיים היכן שניתן. אחרי הרבה שנים שמנסים לקדם זאת, מוביל כעת משרד הבריאות את המהלך החשוב שיביא להורדת מחירים, וזה יורגש ממש בכיס של כל אזרח. אנו בוחנים גם אימוץ רגולציות בינלאומיות נוספות לצד ביטול רשמיות של תקני מזון נוספים, והכל במטרה לאפשר זמינות והנגשה של מוצרי מזון בעלויות נמוכות, מבלי להתפשר על בריאות הציבור".
יו"ר רשות האסדרה יואל בריס: "התאמת הרגולציה בתחום המזון חשובה ותקדימית. יישום המהלך יפחית את הרגולציה בענף המזון באופן משמעותי ויתרום למאבק שלנו להורדת יוקר המחיה בישראל. אני מודה לאגף המזון במשרד הבריאות, לאגף התקציבים במשרד האוצר, למשרד הכלכלה על אגפיו ולכלל השותפים על העבודה המאומצת בקידום הרפורמה בייבוא מזון, לטובת הצרכן הישראלי".