תזכורת: ראיון עם שאול מרידור, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר
(צילום: אלכס גמבורג, ירון ברנר)
ישיבת הממשלה הכלכלית הראשונה בעידן שר האוצר החדש, ישראל כץ, צפויה היום להיות סוערת. הממשלה תדון היום (א') בקיצוץ תקציבי כוח האדם מכל משרדי הממשלה. לפי ההצעה, יופחתו שיאי כוח אדם, חודשי עבודה ורכיבי שכר נלווים במשרדי הממשלה ויחידות הסמך בשיעור אחיד של 1.5% בשנת 2020 ובשנים הבאות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לצד הדיון התקציבי הראשון של ממשלת נתניהו-גנץ, תתבקש הממשלה לאשר היום גם את המתווה להחזרת העובדים שהוצאו בעת משבר הקורונה לחופשות ללא תשלום, כאשר גם בנושא הזה צפויה ביקורת על ראשי משרד האוצר. בימים הקרובים המשרד צפוי להוסיף למתווה המקורי סעיף שלפיו יינתן פיצוי גם למעסיקים שנמנעו מלהוציא את עובדיהם לחופשה.
3 צפייה בגלריה
 ישיבת ממשלה
 ישיבת ממשלה
ממשלה גדולה עולה ביוקר: הקיצוץ נועד לממן את המשרדים החדשים שהוקמו
(צילום: רויטרס)
הקיצוץ התקציבי מרגיז במיוחד את השרים במשרדים הוותיקים בשל נסיבותיו: הצורך לתקצב את הקמת משרדי הממשלה החדשים, שחלקם נחשבים למיותרים לגמרי ושנועדו רק ליצור תפקידי שרים לח"כים מהליכוד ומכחול לבן.

עוד קיצוץ באופק

בנוסף לקיצוץ המשרות בכלל המשרדים, ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" נודע שהתוכנית באגף התקציבים היא קיצוץ גדול נוסף של כ-4% בתקציב הקניות של כל המשרדים החל מינואר 2021. זאת כדי להתמודד עם הגירעון בתקציב המדינה שנוצר בגין משבר הקורונה וכדי לאפשר הוספת תקציבים מיוחדים למערכות הבריאות, הרווחה והחינוך. אם ראש הממשלה יתעקש על התוספת התקציבית המתוכננת של 4 מיליארד שקל לתקציב הביטחון החל בשנת 2021, הקיצוץ בתקציב הקניות יגדל לכ-5%.
הקיצוץ המיידי בתקציב המשרדים ככל הנראה יאושר היום ברוב קולות גדול, לאחר שהושג סיכום מראש בעניינו בין ראש הממשלה המכהן, בנימין נתניהו, לבין ראש הממשלה החליפי, בני גנץ. הקיצוץ כאמור נועד לממן את הקמת המשרדים החדשים והיחידות הממשלתיות החדשות, כולל הקמת לשכות שרים ו-16 לשכות סגני שרים. בין המשרדים החדשים: המשרד להשכלה גבוהה, המשרד למשאבי המים, המשרד להתיישבות, משרד הדיגיטל והסייבר, משרד המיעוטים, המשרד לחיזוק וקידום קהילתי, משרד ראש הממשלה החליפי.
כן יוקמו לשכות לשר נוסף במשרד הביטחון ולשר המקשר בין הממשלה לכנסת במשרד ראש הממשלה. בנוסף יוקם מטה דיור במשרד הבינוי והשיכון, יוקם מטה תכנון חדש במשרד הפנים ויוקם מרכז שליטה ובקרה חדש לקורונה במשרד הבריאות.
הקיצוצים הגדולים ביותר יבוצעו במשרד הביטחון (14 מיליון שקל), משרד החוץ (11.4 מיליון שקל), משרד ראש הממשלה (9.4 מיליון שקל), משרד החינוך (9.7 מיליון שקל), משרד האוצר (8.8 מיליון שקל) ומשרד המשפטים (8.4 מיליון שקל). גם ממשרד הבריאות יקוצצו דווקא בימים אלה 4.3 מיליון שקל וממשרד הרווחה יקוצצו 3.6 מיליון שקל.
במשרד האוצר הסבירו שיש צורך לבצע התאמות בתקציב המדינה, שבמסגרתן מעבירים תקני כוח אדם ממשרדים קיימים למשרדים חדשים ויחידות חדשות שהוקמו בממשלת האחדות. לא מדובר בפיטורי עובדים, מסרו במשרד, אולם יבוטלו תקנים לא מאוישים ולא יגויסו עובדים חדשים במקום כאלה שיפרשו.
3 צפייה בגלריה
ישראל כץ באולפן ynet
ישראל כץ באולפן ynet
שר האוצר, ישראל כץ
(צילום: חגי דקל)

מחזירים עובדים מחל"ת

לאחר דרישה לשינויים שישמיעו מספר שרים, תאשר היום הממשלה את המתווה להחזרת העובדים שהוצאו לחל"ת למקומות העבודה. התיקון שדורשים השרים, בראשות שר הכלכלה, עמיר פרץ, הוא שגם מעסיקים שנמנעו בעת שיא המשבר מלהוציא עובדים לחופשות יפוצו עבור כל עובד שהושאר במקום העבודה. שר האוצר ישראל כץ מסר ל-ynet ו"ידיעות אחרונות" שהכוונה היא להקציב למטרה הזו כ-500 מיליון שקל, אך עדיין "צריך לבדוק את הנושא לעומק".
גורם באוצר אמר אתמול כי הכוונה היא לפצות את המעסיקים עבור העובדים שהושארו במקום העבודה, אולם התקציב אינו גדול מאוד ולכן מדובר בסכומים נמוכים מאלה שישולמו למי שכבר החזירו או יחזירו עובדים למקום עבודתם.
לפי המתווה הקיים, 7,500 שקל יוענקו למעסיקים על כל עובד שיוחזר לעבודה החל ממחר, 1 ביוני, בעוד מעסיקים שהחזירו עובדים כבר ב-1 במאי יפוצו רק ב-3,500 שקל – ומי שהחזירו עובדים מהיום שבו אושר לפתוח את חנויות הרחוב, ב-20 באפריל, לא יפוצו כלל.
נשיא לשכת ארגוני העצמאים, רועי כהן, ונשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, דרשו אתמול במכתב לשר האוצר שישולמו 7,500 שקל כסכום אחיד לכל מי שהחזיר או יחזיר עובד מחודש אפריל ועד אוקטובר. כמו כן, הם הציעו להפחית את השכר המינימלי של עובד שעבורו ישולם מענק ל-2,120 שקל, 40% משכר המינימום, כדי שיהיה כדאי להחזיר לעבודה גם מועסקים חלקית בשכר נמוך.
תזכיר החוק יובא היום לאישור הממשלה בדחיפות לאחר עיכוב של יותר מחודש, ועל מנת לוודא ביצוע מיידי של מימוש המענק, בהתאם להנחיית שר האוצר, נערכה כבר רשות המיסים לחלוקת המענק ישירות לחשבון הבנק של המעסיק.
המענק לעידוד התעסוקה נועד לצמצם את כמות המובטלים העומדת כיום על כמיליון איש ולהחזירם לעבודה. ההערכה היא שהמענק יביא להחזרת כ-500-400 אלף עובדים למקומות עבודתם בשבועות הקרובים. המענק יינתן בארבע פעימות שוות מדי חודש וישולם על כל עובד המשתכר יותר מ-3,300 שקל.