המאבק על איקאה אשתאול: בית המשפט המחוזי בירושלים צפוי לפרסם בקרוב החלטה בבקשת החברה היזמית שהקימה את סניף איקאה ליד בית שמש, לבטל את הצו לאטימת השטחים החורגים שנבנו במקום, שהוציא בית המשפט לפני עשרה ימים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החברה היזמית "פארק מסחר תעשייה אשתאול" ואיקאה טענו כי איטום 8,000 המ"ר שנבנו בחריגה, והותרת חנות של 17 אלף מ"ר שנבנו כדין, אינו ישים ויביא לסגירה של החנות כולה שנפתחה כבר לפני מספר שבועות ומאות עובדים יישלחו הביתה. מנגד, גרסה המדינה כי מדובר בטענה שאינה נכונה מאחר והיזמים עצמם הסכימו לאיטום של 3,000 מ"ר מהשטחים החורגים בחנות, ובמסמך שהוגש אתמול (א') לבית המשפט, הציגה הפרקליטות מידע מאתר האינטרנט של הרשת, כי ישנם 45 סניפים של איקאה בערים שונות בעולם, שכוללים שטחים קטנים מ-20 אלף מ"ר.
1 צפייה בגלריה
סניף איקאה באשתאול
סניף איקאה באשתאול
סניף איקאה באשתאול
(צילום: שלאגר מדיה)
במסמך צוין כי בערים פיטסבורג, דיסלדורף, הונג-קונג, טנריף, קראקוב, הלסינקי, מרסיי ופריז, פועלים סניפים בשטח של כ-17 אלף מ"ר. עו"ד שלום זינגר המייצג את היזמים התייחס בדיון שהתקיים הבוקר לדברים וציין כי ישנם סוגים שונים של חנויות איקאה, ו"העותרת לא מומחית לחנויות איקאה".

"טענת איקאה רחוקה מלהיות מחויבת למציאות"

בדיון שהתקיים היום בבקשה לביטול הצו ציינה המדינה כי אין כוונה לסגור את החנות במלואה, שכן 17 אלף מ"ר משטחה הוקמו כדין, אלא את השטחים החורגים. בנוסף ציינה המדינה כי גם היזמים עצמם הסכימו לאטום 3,000 מ"ר משטח החנות. "הטענה כי או שהחנות פועלת במלוא 25 אלף מ"ר, או שהיא מושבתת לגמרי, רחוקה מלהיות מחויבת למציאות ואינה נכונה". ציינו עוה"ד של המדינה יואב דור ומורן בראון מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי). "החברה עצמה בסיור שהתבצע במקום הראה למתכננת המחוז אי אפשר לסגור שטחים של אלפי מ"ר בחנות, והציגה לוועדת הערר אפשרות לאטום 3000 מ"ר מהחנות".
עוד הוסיפו עורכי הדין כי הם מוכנים להתפשר על אטימה של חלק מהשטחים במסגרת צו הביניים, "ולו שישודר מסר ברור שחוק התכנון והבנייה הוא לא חוק הבנייה והתכנון, ולו כדי שנוכל בהמשך לעמוד גם מול אנשים פרטיים שסוגרים מרפסת או פרגולה ולהסתכל להם בעיניים בעת שאנו מבקשים לסגור אותם, כי אם לא נדרוש דבר כזה מאיקאה, לא נוכל לדרוש דבר כזה מאף אדם פרטי".
פתיחת סניף איקאה באשתאול התעכבה בחודשיים וחצי בשל עבירות בנייה שהתגלו במתחם. למרות תמיכת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה בהכשרת הבנייה, בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז ירושלים התנגדו להכשיר את הבנייה ואף הגישו ערר לוועדת הערר המחוזית בעניין.
ועדת הערר של מחוז ירושלים קבעה שבחנות אמנם ישנן חריגות בנייה, אך הכשירה את השטחים החורגים, ואישרה את השטח הבנוי שכולל 25 אלף מ"ר. בין השיקולים היה השפעות נגיף הקורונה על המשק. כמו כן, קבעה ועדת הערר כי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה מטה יהודה רשאית להחליט אם לנהל הליך פלילי כנגד ביצוע העבירה.
את איקאה מייצגים עוה"ד אברהם אברמן, יאיר עשהאל ודן ליברמן, ממשרד אפרים אברמזון ושות'.