כיצד השפיעו ההקלות בסגר על פעילות הלקוחות בכרטיסי אשראי? מנתונים שמפרסם היום (א') בנק ישראל עולה כי מתחילת ההקלות בסגר (19 באפריל) ועד תחילת מאי נרשמה עלייה נאה בפעילות בכרטיסי האשראי בשיעור של 23% לעומת תקופת הסגר. ההוצאה היומית הממוצעת מתחילת ההקלות עמדה על 960 מיליון שקל ביום לעומת 782 מיליון שקל בתקופת הסגר.
עדיין לא מדובר בחזרה לפעילות מלאה לגמרי, שכן מתחילת השנה ועד תחילת הסגר ב-16 במרץ עמד היקף הפעילות היומית הממוצעת בכרטיסי אשראי על 1.1 מיליארד שקל. המשמעות היא שהיקפי הפעילות לא חזרו במלואם ונמוכים ב-15% מבתקופה של שגרה – אך עדיין מדובר בנתון מעודד. גם התורים הארוכים שהשתרכו באיקאה ביום פתיחת המגבלות (הגם שעוררו אנטגוניזם) היו סימן מעודד מבחינת היקפי הצריכה שבפתח.
הענפים שבהם הפעילות חזרה במהירות הרבה יותר אחרי הסגר הם ענפי החשמל, הביגוד והריהוט, שעומדים בתקופה שלאחר ההקלות על שימוש יומי ממוצע של 81 מיליון שקל ביום, זינוק של 37% לעומת תקופת הסגר. עם זאת, היקף פעילות זו עדיין נמוך ב-27% לעומת השגרה. בענף הדלק והתחבורה השימוש היומי הממוצע עלה ב-27% מאז ההקלות בהשוואה לתקופת הסגר, אך הוא עדיין נמוך באופן משמעותי מבימי שגרה – 42% פחות. גם ענף המסעדות מתאושש אבל משמעותית פחות עם היקף שימוש יומי של 19 מיליון שקל אחרי ההקלות – עליה של 18% מאז ההקלות, אך 68% פחות מבימי השגרה.
עוד נתון מעניין נוגע לפעילות ברשתות המזון שזינקה בתקופת הסגר בגלל החשש ממחסור. כאן נרשמת רגיעה עם היקף הוצאות יומי של 220 מיליון שקל, ירידה של 5.5% לעומת תקופת הסגר, אך לא חזרה מלאה לשגרה כשעדיין היקף הצריכה ברשתות המזון גבוה ב-16% מבימי שגרה. בענף התיירות, שעדיין לא נפתח למרות ההקלות, לא נרשמה התאוששות משמעותית כשהיקף הגיהוצים היומי הממוצע אחרי הסגר עומד על 12 מיליון שקל בלבד ביום, עוד פחות מתקופת הסגר אז עמד על 15 מיליון שקל בממוצע ליום ופחות ב-78% לעומת ימי השגרה. עדיין נרשמת פעילות מסויימת בתיירות, שכן מיעוט של משקי בית עדיין ממשיך להזמין כרטיסי טיסה ונופשים למועדים רחוקים יותר בתקווה שהשמיים ייפתחו עד אז.
נתונים אלו משמשים את בנק ישראל לזיהוי סיכונים במערכת הפיננסית, לרבות סיכוני אשראי, וכן לצורך תיקוף של תחזיות הצמיחה למשק, והמלצה על צעדי מדיניות בהתאם למידת הפגיעה בכל ענף. כשתחל מגמה של חזרה לפעילות סדירה של המשק היא צפויה להשתקף גם בנתונים אלו. בכוונתו של בנק ישראל לעדכן ולפרסם את הנתונים גם בהמשך.