בנק ישראל, שעודכן בתוכנית הכלכלית שהציגו אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ רק דקות ספורות לפני פרסומה, יוצא היום (ב') בביקורת נגד התוכנית. בין השאר כותב בנק ישראל: "ככלל, חלוקת משאבים ציבוריים צריכים להתבצע על פי יעילות כלכלית וקריטריון הפגיעה ממשבר הקורונה. חלוקה באופן אוניברסלי ולא מובחן - כגון מענק לכל ילד, ללא תבחין הכנסה - איננה יעילה".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד נכתב בתגובת בנק ישראל כי "בדיון שנערך היום בחטיבת המחקר עלה כי בתוכנית חסרים פרטים רבים שהיו מאפשרים לגבש חוות דעת מקצועית על עלותה ויעילותה. בעקבות הדיון פנה בנק ישראל לאוצר ולגורמים נוספים על מנת לקבל פרטים רלוונטיים. לכשתוצג תוכנית כזו, הכוללת ניתוח ונתונים תומכים, יבחן וינתח אותה בנק ישראל עפ"י יעילותה ונחיצותה הכלכלית".
במקביל, במשרד האוצר הבהירו היום כי המענקים לילדים - 500 שקל לילד ו-300 שקל לילד מהילד החמישי ומעלה - יחולקו לכל הילדים, מכל העשירונים. המענק הכספי לכל אזרח, של 750 שקל לבגיר, יחולק לאזרחים עד העשירון השביעי.
מוקדם יותר פורסם ב-ynet כי מעבר לכך שנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, עודכן על פרסום התוכנית רק דקות ספורות לפני כינוס מסיבת העיתונאים - הוא לא שותף בשום שלב בדיונים לגיבוש תוכנית המענקים החדשה. למעשה, לא היו לו כל פרטים על סעיפיה פרט לאלה שפורסמו בתקשורת.
בימים כתיקונם, משתתף באופן קבוע, לאורך שנים, נגיד בנק ישראל בדיונים לגיבוש תוכנית כלכלית, מביע את דעתו וגם תורם לתכנונה. יצוין כי תפקיד נגיד בנק ישראל מוגדר גם כ"יועץ הכלכלי לממשלת ישראל". במסגרת זו, ראוי היה להיוועץ בו טרם גיבושה הסופי של תוכנית כלכלית רחבת היקף בעלות של 15 מיליארד שקל, ובוודאי לעדכנו בפרטיה טרם פרסומה.
בכך, הושלמה הסתרת חלקים מהתוכנית הכוללת חלוקת מענקים נוספים לכל אזרח גם מראשי משרד האוצר ומהיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שסביר להניח שהיה אוסר מראש את ביצועה שמונה שבועות לפני הבחירות, מחשש שתהווה "שוחד בחירות".
בתוך כך, הביקורת על התוכנית מצד כלכלנים ובכירים במשק לא פוסקת: הכלכלן שלמה מעוז התייחס בריאיון לאולפן ynet לתוכנית ואמר: "לחלק לאנשים כסף זו לא תוכנית כלכלית, זה שוחד בחירות". ד"ר מיכאל שראל, כלכלן בראש פורום קהלת לכלכלה, אמר: "זה לא עובד. כבר חולקו מענקים לכלל האזרחים ובכל זאת הצריכה הפרטית בישראל נפגעה בצורה הקשה ביותר".
"עדיף למקד את התמיכה במהלכים מאיצי צמיחה"
בין השאר נכתב בתגובת בנק ישראל לתוכנית כי "כבר עתה ניתן לומר כי במצבו הנוכחי של המשק וקצב ההתחסנות, ובהינתן רשת הביטחון הקיימת וצעדים נוספים שננקטו לאחרונה לעיבויה, יש לבחון את הדחיפות הכלכלית בחלק מצעדי הסיוע שהוצעו במצגת.
"עוד יצויין, כי ככל שהמשק מתקרב לשלב היציאה מהסגר, עדיף למקד את תמיכת הממשלה במהלכים מאיצי צמיחה שתרומתם להתאוששות המשק תהיה הגדולה ביותר. מיקוד זה יפנה משאבים תקציביים, המוגבלים ממילא, לצעדים הרבים שעוד יידרשו לצמיחת המשק והגדלת הפריון לאחר המשבר".