משרד התקשורת קיים פגישה ומספר שיחות עם גוף המבקש להתחרות בוועדת הרבנים לענייני תקשורת, השולטת זה כ-15 שנה בשוק הטלפונים הכשרים בציבור החרדי, כך נודע לכלכליסט.
הגוף מכנה עצמו "ועדת הרבנים הספרדית לענייני תקשורת", והוא זוכה לתמיכת גדולי הרבנים הספרדים במסמך שנחתם על ידי 11 רבנים. בין החותמים ניתן למצוא את חברי מועצת חכמי התורה של מפלגת ש"ס ואת הרב אליהו בקשי דורון, שנפטר בחודש שעבר מנגיף הקורונה.
הפגישה עם מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, התקיימה ב-2 בדצמבר האחרון. לאחר מכן התקיימו כמה התכתבויות ושיחות טלפון, אחת עם שר התקשורת דוד אמסלם. בפגישה הובהר לוועדה הספרדית שהיא לא צריכה את אישור המשרד על מנת להקים גוף מתחרה, ואם תרצה בכך, יקצה לה המשרד קומה כשרה: טווח מספרים עם קידומת ייעודית המוקצית למכשירים כשרים בלבד.
הוועדה מסרה למנכ"ל כי זה לא מקובל עליה, שכן כך יתויג ויקוטלג הציבור הספרדי, וכי הפתרון הוא לאפשר למנויי הוועדה המקורית להתנייד עם מספרם. המנכ"ל השיב כי אין המשרד מתערב בהסכמים שעליהם חתמה הוועדה עם חברות הסלולר, מה שמהווה בעיה עבור הוועדה הספרדית, שכן מנויים לא רוצים לוותר על המספר שלהם.
"ההסדר המוצע מנציח את האפליה הקיימת בציבור הספרדי, שבין כך קיימת בסמינרים, בקבלה לישיבות ובמוסדות נוספים בה שולטת ההנהגה האשכנזית. אז מילא לאסור על מנוי להתנייד לקומה שהיא לא כשרה, אבל מה הבעיה לאפשר ניוד בין כשרויות שונות?" אומר נציג בוועדה הספרדית.
ועדת הרבנים לענייני תקשורת הוקמה ב-2005 במטרה למצוא פתרונות לתקשורת "כשרה". הוועדה חתומה על הסכמים מול חברות הסלולר המאפשרים לה לחסום מספרים שהיא מגדירה כלא מוסריים, כך שלא ניתן יהיה לחייג אליהם מטלפונים כשרים - מכשירים "טיפשים" שלא מחוברים לאינטרנט, שירותי SMS ומצלמה.
הוועדה חוסמת בעיקר קווי תוכן קוליים, המכונים קווי נייעס, המשמשים ערוץ עבור הציבור החרדי שלא חשוף לאינטרנט, ומספקים מידע אודות נושאים שונים כמו שיעורי תורה, חדשות, עדכוני מזג אוויר, צבע אדום, קורונה, למידה מרחוק ועוד. מקימי הוועדה הספרדית הקימו את קו המידע הפופולארי "קול מר"ן", המשמיע שיעורי תורה של הרב עובדיה יוסף ז"ל, מנהיגה הרוחני של ש"ס. לטענתם, הקו היה נחסם לעתים קרובות על ידי ועדת הרבנים, מה שדרבן אותם להקים את הועדה המתחרה. כמו כן, יש לקחת בחשבון כי קו תוכן הוא עסק כלכלי לכל דבר, כאשר על כל שיחה נכנסת מקבל בעל הקו חצי אגורה. "דווקא בעקבות החסימות רבים נאלצים לרכוש מכשירים לא כשרים ועל כן הרבנים הספרדים הבינו שיש לתת מענה לציבור", הם טוענים.
מאות תלונות צרכנים נשלחו לאורך השנים למשרד התקשורת על חסימות קווים שרירותיות. ההסכמים מונעים ממנוי בקומה הכשרה לנייד את מספרו אלא לקומה כשרה של ועדת הרבנים בחברה אחרת. סעיף זה מנוגד לחוק ומבקר המדינה התריע על כך בעבר למשרד התקשורת: "נוהל זה אינו מתיישב לכאורה עם חובת הניידות הקבועה בחוק התקשורת”. כמו כן, רשם העמותות שלח בשנה שעברה התראה לפני פירוק לוועדה הוותיקה, לאור דוחות שהצביעו על ליקויים בפעילותה, אך טרם הגיש בקשה לבית המשפט לסגירתה. בנוסף, ההסכמים עליהם הוועדה חתומה מול חברות הסלולר נמצאים תחת בחינה של רשות התחרות ומשרד התקשורת.
גם אם ייפתרו אתגרי הועדה הספרדית מול משרד התקשורת, הם צפויים להיתקל בסירוב מחברות הסלולר. סעיף נוסף בהסכמים אוסר על החברות לחתום הסכמים מול גוף כשר שאינו ועדת הרבנים, מה שמשמר את היותה של העמותה מונופול. נציגי הועדה הספרדית החלו בפגישות עם חלק מחברות הסלולר, שהביעו עניין רב בהרחבת התחרות, ואף עם שתיים מהן הגיעו להסכם שרק ממתין לחתימה. עם זאת, החברות הבהירו שכרגע הן לא מוכנות לחשוף זאת והפעילות צריכה להתבצע מתחת לרדאר בלבד, עד להסרת איסור הניוד.
ממשרד התקשורת נמסר: "המשרד אינו מתערב בהסדר שנקבע בין ועדת הרבנים (הוותיקה) לבין חברות התקשורת. המשרד אינו הגוף האמון על דיני ההגבלים העסקים, והגורם הרלוונטי לבחינת ההסכמים היא רשות התחרות, אשר כפי שנמסר למשרד, בוחנת בעת הזו את ההסכמים. צוות מקצועי של המשרד בחן סוגיות שונות הקשורות למספרים הכשרים. בכוונת המנכ”ל להציג את המלצות הצוות לשר התקשורת הנכנס".
ממזכירות ועדת הרבנים לענייני תקשורת נמסר: "אנו מברכים על כל יוזמה להגברת המודעות מפני הסכנות הטמונות בשימוש במכשירים טכנולוגיים בעלי גישה לתכנים פסולים. הוועדה זוכה להערכה וגיבוי מלא מקיר לקיר מצד כל ההנהגה החרדית, ספרדים אשכנזים, חסידים וליטאים. הטענות כביכול על חסימת קווים על בסיס מגזרי אינן נכונות עובדתית. בניגוד מוחלט לטענות, ועדת הרבנים מקיימת קשר הדוק עם נציגי תנועת ש״ס ובהתאם להיתר הלכתי של מועצת חכמי התורה נפתחו קווים ייעודיים של תנועת ש״ס, תוך התאמה לקריטריונים של ועדת הרבנים. ההסכמים מול חברות הסלולר מגובים משפטית, חוקית והלכתית. כל הטענות בנושא הוכחו כחסרות בסיס".