מתי נחזור לעשות כושר בחללים סגורים, במועדוני כושר, בחדרי פילאטיס או בקרוס פיט? את השאלה הזאת שואלים בארגון בעלי העסקים בענף הכושר והספורט בישראל, שהציג בפני המדינה מסמך לפיו יישמרו כללים קפדניים למניעת הדבקה, כאשר הענף יחזור לפעילות.
בין היתר מוצע כי יוקצה שטח של ארבע מ"ר לכל מתאמן, תוך סימון וחלוקת השטח והפעלת מכשירים לסירוגין. גם בבריכת השחייה תונהג הפרדה דומה של 4 מ"ר (במידת האפשר) ותימנע פעילות ספורטיבית המביאה למגע בין המשתתפים, כגון כדור מים.
כך, מספר המשתתפים בכל מרחב האימון לא יעלה על שטח המרחב חלקי ארבע, לדוגמא: בחדר בגודל 40 מ"ר תותר נוכחות של 10 אנשים כולל המדריכים. במתקנים, אם הם אינם מוצבים כשפני המשתמשים זה מול זה, יותר מרחק של 1.5 מטר.
יונהגו בדיקות חום בכניסה - אי אפשר יהיה להיכנס עם חום מעל 37.5 וכן מתאמנים יידרשו לחתום על הצהרת קורונה. יהיה גם רישום מתאמנים לפי תחומי פעילות, כשהפרטים יישמרו לשימוש משרד הבריאות בעת הצורך.
יונהגו בדיקות חום בכניסה - אי אפשר יהיה להיכנס עם חום מעל 37.5 וכן מתאמנים יידרשו לחתום על הצהרת קורונה. יהיה גם רישום מתאמנים לפי תחומי פעילות, כשהפרטים יישמרו לשימוש משרד הבריאות בעת הצורך
המכשירים יחוטאו מראש ואחרי כל פעילות ובסמוך לכל אזור פעילות יהיה אלכוג'ל. בנוסף, כל מתאמן יידרש להגיע עם מגבת אישית ובקבוק שתייה.
אנשי הצוות יחבשו מסכות. גם המתאמנים יחבשו מסכות באזורים הציבוריים, במלתחות ובמעבר לאזורי הפעילות, אך לא באימונים במקום הקבוע שלהם.
הענף מגלגל 4.7 מיליארד שקל בשנה
הענף מתארגן לפעולה משותפת בעקבות החזרה של המשק לפעילות חלקית ועקב חשש לסיום השנה בהפסדים כבדם. מדובר ברשתות מועדוני כושר, מועדונים פרטיים, חדרי אימון וספורט, חדרי סטודיו וגם קאנטרי קלאב ובריכות. לפי הערכות, הענף מגלגל 4.7 מיליארד שקל בשנה, כשבחודשי האביב והקיץ מחזור ההכנסות גדל ב-10%-15%, והוא מעסיק כ-100 אלף עובדים וכ-1.3 מיליון לקוחות.
כל המנויים מוקפאים כרגע, כשבענף מדווחים בו על עד 20% ביטולי מנויים, למרות ש-68% מהמועדונים מעריכים שיפתחו מחדש בתום המשבר. כל יום שהענף לא חוזר לעבוד, הנזק בו מוערך בכ-63 מיליון שקל בשל מבנה העסקאות בו (תשלום שנתי בפריסה חודשית). בעוד שלמעלה מ-86% מהחברות בתחום דיווחו כי היו רווחיות ב-2019, 67% מהן מעריכות שיפסידו כסף ב-2020.
"40% מהקהל לא יחזור להתאמן"
לפי חיים פרנקל, מבעלי רשת מועדוני ספייס, שלה 20 סניפים, למעלה מ-700 עובדים ויותר מ-70 אלף לקוחות (שבימים כתיקונם משלמים 99 שקל עד 150 שקל לחודש): "מדובר בענף שספג פגיעה ישירה. רוב הרשתות פתחו אתרי סחר, אבל מאוד קשה להזמין מדריך זומבה מעלי אקפסרס. האימונים בזום לא ממצים ומעטים לוקחים בהם חלק. מה גם שהם ניתנים בחינם לרוב, ככלי לשימור לקוחות. רק אחוזים בודדים באמת טורחים לצפות בשיעורי זום ולרוב הלקוחות במילא אין ציוד מתאים בבית.
"כשנחזור לפעילות, המועדונים יצטרכו לוותר על אוכלוסייה מסוימת מעל גיל 65 לפחות כרגע, עד שיימצא פתרון. זו פגיעה רצינית. בנוסף, נוותר על לקוחות רבים שחשים פחד מהידבקות, שזה עוד קהל פוטנציאלי. ערכנו סקר וגילינו שעד 40% מהמתאמנים שענו לסקר אמרו שלא יחזרו להתאמן. כלומר, גם כשנפתח את העסק, מדובר בהערכות שיחזור אלינו רק 50%-60% מהקהל שהיה לנו טרום משבר הקורונה, וזה מאוד דרמטי. בכל יום שעובר ולא נותנים לנו לפתוח אנחנו מפסידים יותר כסף.
"זה גורם נזק כפול למדינה. ככל שתתעכב החזרה, אותם אנשים יכנסו למעגל שפעם אחת יצטרכו לטפל בהם רפואית: יותר לחץ דם, יותר השמנה. בעולם, מדינות החזירו את מועדוני הכושר בפעימה הראשונה או שהפסיקו את פעילותם. מדינת ישראל צריכה לעודד את מועדוני הכושר לפתוח, כי מי שמתאמן אז הסיכוי שלו להידבק קטן יותר".
כל עולם האימון ישתנה
פרנקל אומר כי "באזור הסטודיו יש סימוני רצפה לשמירה על מרחק גדול בין מתאמנים. אנשים יצטרכו להתאים עצמם לשעות ספציפיות של אימון, לקצר שעות ספציפיות של אימון ולהגביל אימונים בשבוע, כדי לעמוד בהוראות משרד הבריאות. זאת לפחות עד שיימצא החיסון המתאים או שיצליחו למגר את התופעה. אנחנו לא תמימים שנחזור לשוק שהיה לפני הקורונה. מבינים שיש פה אירוע שצריך להיערך לו".
עדי קייזר, שמחזיקה שני סטודיו לפילאטיס ברמת גן סגרה גם היא את הסטודיו שלה ב-15 במרץ. "עוד לפני כן התחלתי להקטין מספר התלמידים בשיעור", היא מסבירה. "כעת, הוא סגור חודש וחצי בלי צפי לפתיחה ואני צופה בתסכול על קולגות שלי בתחומים אחרים.
"את שש המדריכות שלי נאלצתי להוציא לחל"ת ואני לא יודעת מתי אוכל להחזירן. בזמן הזה שאנחנו לא עובדים, אנחנו ממשיכים לשלם הוצאות קבועות, שהן יחסית גבוהות: תחזוקת מכשור יקר, הלוואות שנטלנו. חלק מאיתנו עדיין משלמים שכירות. אני חרדה לעתידי הכלכלי. אם לא נחזור לפעילות בקרוב אצא מהעסק, וחבל. לא רק שאנחנו משלמי מיסים גדולים אלא גם ענף תומך הבריאות הכי גדול במשק. מבחינה כלכלית, הנזק שנגרם לי כבעלת עסק הוא עצום, אבל המדינה לא מפנימה איזה נזק נגרם לה מבחינה בריאותית".
אפשר להיערך להפרדה בסטודיו?
"אין שום בעיה לעשות הפרדה של שני מטר בסטודיו שלי. זה יותר קל מאשר אצל ספר או קוסמטיקאית. אין חובת מגע בספורט. מדובר באנשים קבועים שאנחנו מכירים אותם, יודעים מה גילם ומה מצבם הרפואי. מי כן נכנס לשיעור, מי לא. זאת להבדיל מכל החנויות שנפתחות עכשיו שבהן אין שליטה על הנתונים האלה. לכן אנחנו לא מבינים למה אנחנו עדיין האחרונים בתור".
כל המנויים הוקפאו? כמה יחזרו להערכתך?
"כל המנויים הוקפאו ואין לנו כרגע שום הכנסה. כל שש המדריכות בחל"ת. אני מעבירה מספר מאוד מצומצם של שיעורי זום מהבית, בערך שיעור ביום ואני אפילו לא גובה על זה כסף מהלקוחות. עלות מנוי ממוצעת בתקופת שגרה בסטודיו היא 420 שקל. היו לי מעל 200 לקוחות. בשיחות שערכתי עמם כשהתחיל הסיפור, עשיתי סטטיסטיקה ומשהו כמו 40% מהלקוחות אומרים שהם לא יחזרו להתעמל. חלקם אמרו לי שפיטרו אותם או הוציאו לחל"ת את בן הזוג שלהם והם לא יכולים להרשות לעצמם לשלם. החלק השני הוא אנשים שסובלים ממחלות כרוניות או מבוגרים שאומרים שלא יחזרו גם אם יהיה אישור.
"מכאן שכשאחזור לעבוד - אעבוד עם חצי מהלקוחות שלי. השכירות תהיה אותה שכירות והארנונה אותה ארנונה. שכר שש המדריכות, במידה שאוכל להחזיר אותן, יחזיר אותי למצב שבו העסק שלי יהיה הפסדי בעוד שהוא היה רווחי למעלה משמונה שנים ויש לו מוניטין של חוסן כלכלי.
"אני ובעלי עסקים בתחום הכושר לא ראינו מענק והלוואה. המשכנו לשלם הוצאות בתקופת המשבר ומצפים מאיתנו שנחזור לעסקים כרגיל, כשאנו נמצאים בעצם במשבר עמוק ביותר. אנחנו רוצים לחזור לעבוד, אך גם רוצים שהמדינה תבין את החשיבות האסטרטגית שלנו למשק הישראלי".