אחרי שבנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי - על 0.1%, הנגיד אמיר ירון הציג לפני זמן קצר את התוכניות הצפויות של הבנק להתמודדות עם המשבר הכלכלי. ynet העביר את מסיבת העיתונאים בשידור חי, במהלכה התייחס הנגיד בין היתר לעדכון של תחזית הצמיחה ל-2020.
הנגיד פרופ' אמיר ירון מנמיך את תחזית הצמיחה לשנת 2020 למינוס 6% - זאת לעומת הצפי הקודם שהתפרסם בסוף מאי להתכווצות של 4.5%.
על פי תחזיות הבנק, ב-2021 התוצר צפוי לצמוח ב-7.5% - מעט גבוה יותר ביחס לתחזית מאי. שיעור האינפלציה ב-2020 צפוי לעמוד על 1.1%-, נמוך מהתחזית הקודמת, וב-2021 הוא צפוי לעמוד בדומה לתחזית מאי על 0.7%. על פי תחזית בנק ישראל, הריבית המוניטרית צפויה לעמוד בתחום של 0-0.1% בעוד שנה.
עוד הודיע בנק ישראל כי ירכוש אג"ח קונצרני בשוק המשני בהיקף של 15 מיליארד שקל. המטרה: להבטיח את המשך פעולתו התקינה של שוק אג"ח החברות. במקביל הודיע הנגיד כי יותיר את שיעור הריבית ללא שינוי על 0.1%.
"על פי התחזית המקרו כלכלית המעודכנת של חטיבת המחקר, הפגיעה בפעילות הכלכלית במשק תמשיך להיות משמעותית", אמר הנגיד.
התוכנית של בנק ישראל
במהלך מסיבת העיתונאים חשף הנגיד כי הציג בפני ראש הממשלה והממשלה אתמול את התוכנית של בנק ישראל לסיוע למשק. לדבריו, "שמנו מעין קופסת קורונה נוספת לפתחו של ראש הממשלה שכוללת שלושה נדבכים. הראשון הוא מעין עירוי - ודאות בנושא הזכאות, הגדלת הלוואות וכו'. הנדבך השני הוא הגדלת ביקושים כמו למשל הגדלת זמינות תחבורה ציבורית, השקעות במלונות סגורים. הנדבך השלישי, מבוסס על דו"ח הפריון כאשר הכוונה היא להקדים את ביצועם ותכנונם של פרויקטים ל-2020 ו-2021".
בנוגע לשאלה מדוע לא לאשר תקציב דו-שנתי השיב הנגיד כי "התחזיות משתנות מחודש לחודש, מאד קשה לדעת איפה נהיה ב-2021, התובנה שישנה היא שאנחנו רוצים לשמור את דרגות החופש, למרות שנראה שאנחנו במסלול פסימי יותר מאיפה שהיינו לפני חודש. עדיין אי הוודאות כה גדולה, אנחנו רוצים לשמר את דרגות החופש כדי שההחלטות המהותיות יתקבלו ב-2021. אישור התקציב ייתן לממשלה לתקצב טוב יותר את צעדיה".
בנוגע לשאלה כיצד יבחר הבנק אילו אג"ח תאגידיות לרכוש אמר הנגיד כי "המטרה לבחור אג"ח שהוא מעל A מינוס, נייצר תיק כזה, נציג בהמשך עם יותר פרטים על גבי האתר שלנו, זה יייצר מעין סמן, נקודת המיקוד שעל פיה יהיו הרכישות. מה שחשוב להדגיש זה שזה סמן רחב, אין פה רעיון לקנות ספיציפי כזה או אחר. אלא כמיטב יכולתנו את תיק השוק".
איגרות החוב שירכוש בנק ישראל - רק של חברות ישראליות בדירוג A מינוס ומעלה
הבנק ירכוש אגרות חוב, וזאת על בסיס סמן רחב של ניירות ערך. הסמן כולל אך ורק חברות בדירוג A מינוס ומעלה, ואינו כולל אג"ח של חברות זרות, אג"ח בעלות מרכיב הוני ואג"ח שלא צמודות לשקל ואינן בריבית קבועה. שווי שוק האג"ח הקונצרני בישראל הוא כ-341 מיליארד שקל, וסמן זה מהווה כ-75% מהשוק.
בנוסף הודיע הבנק על חידוש התכנית במסגרתה הוא יספק למערכת הבנקאית הלוואות בריבית קבועה לטווח של 3 שנים בריבית של 0.1% במטרה להגדיל את היצע האשראי הבנקאי לעסקים קטנים וזעירים, ולסייע להם לצלוח את משבר הקורונה. בסוף מאי הודיע הבנק על התוכנית במסגרתה ניתנו 4.6 מיליארד שקל. כעת הודיע הבנק על חידוש התוכנית ללא הגבלה וכל סכום שיועמד כאשראי לעסקים קטנים יהיה זכאי למימון במסגרת התוכנית.
עוד הודיע הבנק על יצירת תשתית להרחבת מגוון הנכסים שהבנקים יוכלו להעמיד כבטוחה כנגד אשראי בתכנית המיוחדת במטרה להבטיח את המשך זרימת האשראי ובפרט בתרחיש של החמרה נוספת במצב הכלכלי. הבנק יקים תשתית תפעולית ומשפטית שתאפשר לבנקים להעמיד כבטוחה כנגד אשראי גם תיקי משכנתאות (בנוסף לנכסים שהם נזילים ברמה גבוהה כדוגמת אג"ח ממשלתיות).
מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות אילן פלטו מסר: "בנק ישראל מוכיח שוב שהוא המבוגר האחראי של המשק. כבר בתחילת המשבר קרא האיגוד לבנק ישראל לפעול גם בשוק הקונצרני, במטרה למנוע משבר פיננסי שיאיים על היסודות הכלכליים של ישראל. אנו מברכים על ההכרזה וקוראים לבנק ישראל לפעול באופן נרחב ומהיר, כדי לתמוך בחברות הציבוריות ובשוק ההון".