בשיתוף מחסני תאורה
ככל שיש יותר רעש מחוץ לבית, ברשתות החברתיות ובעבודה הווירטואלית שלנו, כך נרצה יותר שקט בסביבת המחיה. המציאות הכאוטית שבה אנו חיים, ואשר הולכת ונהיית אינטנסיבית יותר משנה לשנה, היא זו שחיזקה את מגמת המינימליזם.
זה בא לידי ביטוי בצריכה מדויקת יותר, בשימוש מדויק יותר בחלל שלנו וברצון לשמור על סדר וניקיון לא רק במובן המילולי, אלא גם העיצובי.
כמובן שיש את אלו שתמיד יתרכזו טוב יותר בסביבת עבודה עמוסה בפרטים מעוררי השראה, אך הפרעת הקשב שבה רובנו נתונים, בהחלט חיזקה גם את טרנד העיצוב המודרני המוקפד. היא דחקה מעט הצידה את הטרנד הכפרי ששלט לפני שני עשורים, והיה מאופיין ברהיטים כבדים, בגוונים חומרים, בשטיחים מקיר לקיר ובעומס ויזואלי.
כעת, כשכל חלל משמש ליותר משימוש אחד: בישול, אירוח, פינת עבודה להורים ופינת לימוד לילדים, זה רק טבעי שנרצה שהדברים יהיו כמה שיותר רב-שימושיים.
האי במטבח, למשל, חיבר בין משטחי עבודה, כיור, שולחן אירוח ופינה לשיעורי-בית לילדים. לכן, גם תרחישי התאורה בו, הלכו ונהיו יותר מגוונים ומתוחכמים. אבל גם כשמדובר בגופי תאורה תלויים, צמודי קיר או צמודי שולחן, אפשר לזהות ניצנים של עירוב שימושים.
גוף תאורה שהוא גם מטען
כחלק מאותו ניקיון, נרצה שכמה שפחות כבלים יסתובבו לנו גלויים בבית. "היתרון הוא שבאותו שקע ניתן לעשות יותר משימוש אחד, במקום לייעד שקע אחד למנורה ושקע אחד למטען", אומר חיים בן-זקן, מנכ"ל רשת מחסני תאורה.
"מדף תואם התלוי מתחת, והדבר נראה כמובן מאליו, אסתטי ומוקפד יותר. מעבר לכך שמדובר בניצול חכם יותר של נקודות חשמל, זה גם מייצר עניין.
"ישנם גופי שאף המתג שלהם סמוי, כך שכשמתעוררים באמצע הלילה, לא צריך לחפש אותו, אלא רק לשלוח יד אל תחתית גוף התאורה, ולהדליק אותו בעזרת חיישן".
מנורה שמנגנת מוזיקה
בואו נודה בזה, עם כל הכיף שברמקולים אלחוטיים, אוזניות אלחוטיות ומנורות אלחוטיות – צריך לזכור להטעין אותם. לכן, אם יש פינה קבועה בבית, שממילא משמשת אתכם, וניתן להוסיף לה גם רמקול בחיבור בלוטות' בלי הניג'וס הכרוך באיתור מטען דווקא באמצע השיר, הרי זה משובח.
כאמור, אלו רק ניצנים של מוצרים המשלבים יותר מפונקציה אחת בתוכם, אבל המעבר לבית החכם יהפוך זאת למיינסטרים בשנים הקרובות.
"השימוש העיקרי בהם הוא בתקרות של מרפסות, שכן זה מאפשר שינוי תרחישי תאורה בקלות, בהתאם לסיטואציה", אומר בן-זקן. "רוצים לקרוא? רוצים לארח? לכל שימוש יש את עוצמת האור ואת גוון האור שיתאים לו".
לדבריו, "בחדרי נוער, אגב, יש התלהבות יתרה מגווני תאורה שונים. לאורך השנים, פסי לד, היו מאוד חביבים על בני-הנוער, גם אם הותקנו בצורה פרוביזורית. דבר זה התחזק מאוד בעידן סרטוני הטיק-טוק ובעידן הגיימינג שבו הם משחקים בתנאי תאורה שונים. לכן, אם באותו גוף יש אפשרות לבחור בין אור כחול, אדום, ירוק, צהוב ולבן – הרי לכם אפשרות לתאורה מתחלפת באתר הצילומים הביתי לרשתות החברתיות".
מנורה אחת שנעה בין חדרי הבית
כשהחדרים קטנים, פינות הלימוד מכווצות והילדים זזים מחדר לחדר, אין צורך להחזיק יותר מגוף תאורה אחד לצורך עבודה או לימוד.
ממש כפי שמזיזים את הנייד ואת הלפטופ, קליפס אחד מאפשר לתלות את המנורה על גבי שולחן העבודה, לצד פינת עבודה במטבח או אפילו במחסן, כשרוצים לרדת לרבע שעה ולחפש משהו.
הקליפס מתלבש על כל מדף שבסביבה ומונע את הצורך להחזיק סטים שונים של גופי תאורה, והחיבור שלו הוא באמצעות שקע ותקע רגילים.
מנורה שהיא כמו תמונה על הקיר
צמודי התקרה נמצאים איתנו כבר לא מעט שנים, ורבים מבינים את חשיבות תרחישי התאורה בבית. "אם בעבר הסתפקנו בנורת קבלן במרכז החדר ואולי בעוד שני גופי תאורה תלויים לצד קיר הטלוויזיה, הרי שכיום, ניתן להתפרע ולבחור בגופים שהם בעצמם בבחינת אמנות", אומר בן-זקן. "הטרנד הגיאומטרי, הטרנד המינימליסטי והשיק האורבני מתחברים ומתערבבים לכדי אמירה אחת חדשה. פס ברזל, שבו האור יוצר את כל הקטע? לא צריך יותר מזה".
מנורה שהיא גם כיסא או שולחן
כשממילא מניחים את מנורת האווירה על שולחן קפה, מדוע שהוא לא יהיה כבר חלק מהמנורה? ואם אפשר גם לשבת עליו, הרי שהרווחנו שלושה שימושים במוצר אחד: שולחן, כיסא ומנורת אווירה.
ויש כמובן גם גופי תאורה שבהם בבחינת "גימיק" קטן, כמו למשל גוף שמאפשר גם אחסון תכשיטים בתוכו. בדיוק מאותה חשיבה של מינימום פרטים שבולטים לעין על השידה בחדר השינה.
מראה שהיא גם מנורה, רמקול ומפיג אדים
זה לא דבר חדש, אבל הוא בהחלט הולך וצובר תאוצה. הוא נפוץ בייחוד בפינות איפור בחדרי שינה ובחדרי רחצה.
במקום לתלות גוף תאורה לצד או מעל המראה, על מנת לקבל תאורה ישירה שמאפשרת להתאפר ולהתגלח בנוחות, כיום מטמיעים את גוף התאורה בתוך המראה. זה מתאים בייחוד לבתים עם סגנון מודרני מובהק. כמובן שמי שמעוניין במראה ה"מקצועי" יותר הלקוח מחדרי איפור של אולפני טלוויזיה, יכול לבחור במראה עם נורות בולטות ומובהקות יותר.
"אבל התאורה לא חייבת להיות רק פונקציונלית", אומר בן-זקן. "דבר בחללי שירותים או רחצה, שבהם נרצה לייצר תרחישי תאורה נסתרים, נוכל לתלות גם מראה רגילה ולהרחיק אותה מהקיר. מאחוריה, נמקם פסי לדים ונהנה משטיפת תאורה המייצרת אווירה הרבה יותר מיוחדת בחדר".
ויש כמובן את המראות שכבר הולכות עוד שני צעדים קדימה: כאלה שמשולב בתוכן רמקול עם חיבור בלוטות' ומפיג אדים, אלמנט שיכול להיות מאוד שימושי בחדרי רחצה קטנים, שכמות האדים בהם גבוהה במיוחד. גם כאן, במקום להזדקק לארבעה מכשירים שונים, שכל אחד מהם מחייב נקודת חשמל, אפשר להסתדר עם נקודה אחת בלבד.
מנורה דקיקה שהיא גם פסל מעודן
הקווים הנקיים, פסי האור וכל מה שהיינו רגילים לראות בתאורה פונקציונלית נסתרת, כבר לא מנסה להיטמע בקירות.
"הטכנולוגיה אפשרה מעבר לפסי לדים דקיקים, שמאפשרים הרבה יותר עידון של גופי התאורה", מסביר בן-זקן. "כבר לא צריך אהיל ענקי שיסתיר את נורת הליבון. הגוף עצמו הוא כזה שלא תמיד יודעים איפה מתחילה הנורה ואיפה נגמר גוף התאורה. הם כבר שלובים זה בזה".
אם בעבר גוף התאורה שמטרתו לייצר אווירה היא מאוד גדול ודומיננטי, כעת ניתן להשיג אפקט דומה, במינימום נפח בחלל.
אגב, אם אתם מעוניינים להטמיע אותה עוד יותר, ולעשות למעשה רק שימוש באור עצמו, בחרו בגוון לבן על רקע קיר לבן.
אחרת, הפכו את הגוונים כך שהרקע יהיה כהה יותר, ולהפך. גוף תאורה כהה, ליד קיר בהיר, יבלוט יותר. הכל תלוי מה המטרה: להיטמע בחלל, או להיות כמו תכשיט מעודן בו.
מנורה שמסתתר בתוכה מאוורר תקרה
אם מפריע לכם שמעל הראש יש כנפיים של מאוורר לאורך כל השנה, ואתם עושים שימוש במוצר הזה בייחוד בעונת הקיץ החמה, תוכלו להסתיר אותו.
קיימים כיום גופי תאורה המשלבים מאוורר, שהכנפיים שלו מתקפלות פנימה כשאינן בשימוש. בן-זקן: "לא לכולם יש תחושה נעימה שהכנפיים של המאוורר ממוקמות מעל הראש שלהם", אומר בן-זקן. "מכאן נולד הצורך במוצר שייראה יותר מיניאטורי.
"בנוסף, השילוב של גוף תאורה עם מאוורר נולד מהבעיה שבדירות קבלן לא תמיד דואגים לשתי נקודות יציאה מהתקרה. ואז, יש צורך לעשות בשימוש בנקודת חשמל אחת לשתי מטרות שונות: תאורה ואוורור".
ובכל זאת, באילו מקרים לא כדאי למקם מאוורר תקרה בחדר?
"אם התקרה נמוכה מדי והחומר שממנו היא עשויה לא מספיק בטיחותי לחיבור של מאוורר תקרה, מוטב להימנע מכך", אומר בן-זקן. "כמו כן, חשוב להתאים את מאוורר התקרה לגודל החדר, על מנת שיהיה אפקטיבי".
ומתי עדיף לעשות שימוש רק במאוורר תקרה ללא גוף תאורה?
"אם יש מספיק תרחישי תאורה באותו החדר, בהחלט אין חובה למקם גוף תאורה מרכזי באמצע החדר", אומר בן-זקן. "כיום הפתרונות מאוד מתקדמים וכוללים תאורת קיר, תאורה פונקציונלית לכיוון ארונות בגדים שמקלים על התמצאות בהם, תאורת צד לקריאה. לכן, העובדה שהתרגלנו שיהיה גוף תאורה תלוי במרכז החדר, לא אומרת שזה דבר מחייב. עובדה שבבתי-מלון לא עושים זאת".
בשיתוף מחסני תאורה