מרגריטה וולד, חוקרת אבטחת מידע בחברת הפינטק Intuit‏ ישראל, פלטפורמה לניהול כספים לעסקים קטנים ולעצמאיים, הייתה בת 6 כשעלתה לבדה לארץ מבלארוס, אז עוד חלק מברית המועצות. ארבע שנים לפני כן, התרחש האסון הגרעיני בצ'רנוביל, שגובלת בבלארוס.
"עליתי לישראל במסגרת תוכנית של כפר חב"ד להעלאת ילדים מיישובים הצמודים לצ'רנוביל", היא מספרת. "אני בת יחידה. הוריי, שנשארו בבלארוס, עלו לארץ קצת פחות משנה אחריי והתיישבו בנתניה. היו לי סבתא וסבא בישראל, אבל ראיתי אותם רק פעם אחת במשך אותה שנה. בסיומה עברתי לגור עם הוריי".
3 צפייה בגלריה
וולד
וולד
וולד
(צילום: באדיבות המצולמת)
מה זוכרת ילדה בת 6 משנה כזו? "אני זוכרת שכשהגעתי לא הבנתי כל כך מה זה אומר חב"ד. נשארו לי מהשנה הזו חוויות טובות".

"הזדמנות לעבור מהאקדמיה לתעשייה"

לאחר שסיימה תיכון במגמת מחשבים, שירתה ככותבת לומדה בחיל האוויר. לאחר שחרורה החלה ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטת תל אביב עם התמחות בקריפטוגרפיה, ענף במתמטיקה ובמדעי המחשב העוסק במחקר ופיתוח שיטות אבטחת מידע ותקשורת נתונים. את לימודי הדוקטורט שלה סיימה בטרם מלאו לה 30. התזה שלה הציגה חידושים במודלים של בטיחות ופונקציונליות עבור פרוטוקולים קריפטוגרפיים. לפני כשש שנים החלה בתפקידה ב-Intuit‏ ישראל.
מה משך אותך בקריפטוגרפיה? "הגעתי לתחום במקרה. כשעמדתי לסיים את התואר הראשון, רגע לפני שהתחלתי את השני, רציתי לקחת קורס בתחום שאני לא מכירה. שמעתי על הקורס הזה ומצאו חן בעיניי הנושאים שלמדתי בו. גם שמעתי על המרצה, שהיה אז פרופ' חדש שהגיע מארה"ב. בסוף, זה היה הקורס הכי מאתגר ומעניין שהיה לי בתואר עד אז. בעקבותיו שיניתי תוכניות, ובמקום מה שחשבתי בהתחלה לבסס עליו את התואר השני, החלטתי להתמקד בתחום הזה. את הדוקטורט שלי הנחו פרופ' רן קנטי ופרופ' אלון רוזן מהבינתחומי. פרופ' רוזן הוא גם זה שסיפר לי על המשרה הייחודית ב-Intuit‏, והמליץ לי להתמיין אליה. למעשה, בזכות זה אני כאן".
זה אומר, שעם כל הרציונליות שלך, את מאמינה במקריות? "אני לא חושבת על זה ככה. אמנם עזרו לי לכוון את הזרקור, אבל אני מאמינה שגם אם זה לא היה קורה, בסופו של דבר, חצי שנה או שנה לאחר מכן, הייתי מוצאת בסוף משרה דומה. אני כן חושבת שבזכות ההכוונה של פרופ' רוזן קיבלתי את הזדמנות לעבור מהאקדמיה לתעשייה".

"אוהבת התנסויות חדשות"

היא בת 40, נשואה לחוקר הונאות במשטרה. הם מתגוררים בתל אביב, מגדלים שני חתולים, וללא ילדים. "זה חלק מזה שהייתי עסוקה בקריירה", היא אומרת.
די קשה לדובב את וולד. את המידע על עצמה היא משחררת באיפוק ובקול שקט, לא קושרת לעצמה כתרים, למרות הישגיה. כשהיא מדברת על ה"אני מאמין" שלה, חשוב לה להדגיש את אמונתה בהעברת ידע, ובעובדה שחינוך יכול לשנות מסלול חיים.
איך את שוברת את הרצינות? "אני מתרגלת יוגה כדרך חיים, ומאוד אוהבת טיולים. אני אוהבת לגלות מקומות חדשים והתנסויות חדשות. בן זוגי ואני מטיילים הרבה בעולם. שימי אותי בעיר חדשה, ואני מיד קולטת מה יש בסביבה, מה לעשות ולאן כדאי ללכת".
3 צפייה בגלריה
כור גרעיני תחנת כוח צ'רנוביל לאחר האסון
כור גרעיני תחנת כוח צ'רנוביל לאחר האסון
הכור הגרעיני ההרוס בצ'רנוביל
(צילום: AP)

"מסייעים ללקוחות לחסוך בהוצאות ולהגדיל את ההכנסות"

את Intuit‏, ענקית התוכנה העסקית האמריקנית, ייסד סקוט קוק. מטה החברה נמצא בקליפורניה, והמוצרים שלה כוללים, בין היתר, אפליקציית הכנת דיווחי מס, אפליקציית ניהול כספים אישית ותוכנית הנהלת חשבונות לעסקים קטנים. הרעיון של קוק היה למצוא דרך טובה לניהול כלכלת בית. ב-1993, עשור לאחר הקמתה, הונפקה החברה לציבור, וכיום היא משרתת כ-100 מיליון לקוחות בעולם. יש ל-Intuit‏ כ-17,000 עובדים, כ-500 מהם בישראל.
בישראל נמצא מרכז המו"פ של Intuit‏ העולמית, והוא מבוסס על תחומי ליבה של אבטחת סייבר ומניעת הונאות, אינטגרטגציה של דאטה למערכות בנקאיות בינלאומיות, ובינה מלאכותית. "חלק מפעילויות הפיתוח ייחודיות לישראל, ולא נמצאות בשום מקום אחר בעולם", מסבירה וולד.
איך Intuit‏ מסייעת למשקי הבית ולעסקים הקטנים? "אנחנו מסייעים ללקוחות לנהל את התקציב האישי או העסקי, כך שהם יכולים לחסוך בהוצאות ולהגדיל את ההכנסות".
העבודה שלה ב-Intuit‏, בין היתר כמובילת קבוצת מחקר, תופסת, מן הסתם, מקום מרכזי בחייה המקצועיים. אבל יש עוד, ולא מעט. במקביל היא לוקחת חלק במחקרים חיצוניים בנושא שהיא מתמחה בו, למשל בשיתוף עם חוקרים מאוניברסיטת חיפה. היא משתתפת בכנסים שונים בארץ ובעולם, ומציגה שם את ממצאיה. וולד מרצה בחוג למדעי המחשב באוניברסיטת רייכמן, מעבירה שם קורס בסיבוכיות, תחום העוסק בהתעמקות בזמן ובמשאבים שנדרשים בבעיות חישוביות תיאורטיות, שיש להן, לדבריה, מקבילות בחיים האמיתיים. "ההתעמקות היא איך אפשר לפתור את אותן בעיות בצורה מספיק טובה גם אם הפתרון אינו מושלם. בידע הזה משתמשים בתעשייה. בסוף, אין אחד שלא יכול לפתור את הבעיות האלו, זה רק עניין של השקעה ורצון".

שם של חוקרת בינלאומית

וולד רכשה לעצמה בשנים האחרונות גם שם של חוקרת ומרצה בינלאומית. כך, למשל, לפני כחודשיים, היא הרצתה בכנס הנשים Grace Hopper, שמתקיים בכל שנה בארה"ב, ומביא לקדמת הבמה תחומי עניין של נשים במחקר ובתעשייה. וולד התמודדה על מקומה בין המרצות, והייתה הישראלית היחידה שנבחרה להשתתף בו. בין הדוברות הראשיות בכנס היו השחקנית זוכת האוסקר, ויולה דיוויס, והשחקנית והאקטיביסטית אמריקה פררה. באירוע הפתיחה של הכנס נכחו, כמדי שנה, כ-30 אלף בני אדם.
מה היה נושא ההרצאה שלך? "ההרצאה התבססה על תחום חדש בסייבר 'טכנולוגיות משמרות פרטיות', שזה אומר איך אפשר להגן על מידע ולהצפינו בצורה הטובה ביותר לנוכח החידושים בתחום וקפיצת ה-AI. עבורי זו הייתה הזדמנות להציג לקהל מגוון מאוד את תחום המחקר שלי, וזה הרבה יותר מאתגר מלהציג את הנושא לקהל של חוקרי קריפטוגרפיה".
3 צפייה בגלריה
וולד
וולד
וולד
(צילום: צילום פרטי)
למה? "מול קהל של חוקרים אמנם אני צריכה להיות הרבה יותר מדויקת בכל מה שאני אומרת, אבל הם מכירים כבר את עולם התוכן הזה. בהרצאה הזאת רציתי להנגיש את הנושא לנשים שאינן מכירות אותו. קשה למצוא הרצאות של אנשים שנמצאים בשטח של אבטחת מידע. לפני כן הרציתי בכנס הטכנולוגיה הגלובלי Women on Stage. השתתפו בכנס נשים מהשורה הראשונה בעולמות הטכנולוגיה. המטרה היא לתת במה דיגיטלית לנשות פיתוח, ליצירת תוכן מעניין ושיתוף ידע מקצועי, כדי לחזק ולהגביר את הייצוג של הקולות הנשיים בעולמות הטכנולוגיה.
"הגעתי לשם מתוך עבודתי ב-Intuit‏, אחרי שהתחלנו להתמקד בטכנולוגיות שמשמרות פרטיות ומגנות על מידע. בשנים האלו יצאו מספר מאמרים שכתבתי בנושא. במסגרת המיזם Women on Stage ביקשו ממני להקליט הרצאה על הנושא. נשים יכולות לראות את ההרצאות ולהיות מושפעות מהן, אבל הרגשתי אבל הרגשתי שהתהודה שלו לא הספיקה. הכנס, לצערי, לא זכה לחשיפה מספיק גדולה וזה פספוס. לכן ניגשתי ל'קול קורא' לכנס Grace Hopper, ולשמחתי התקבלתי".
בשנה האחרונה דעת הקהל העולמית לא תמיד לטובת ישראל, בלשון המעטה. הרגשת בזה בהרצאות? "החשש מהדבר הזה תמיד קיים כשיוצאים להרצאות בחו"ל, אבל, במקרה שלי, לרוב זה לא בא לידי ביטוי. בכנסים רצו לשמוע ממני מה אני עושה ביום יום ומה אני עושה בתחום".

"עוסקת במה שאני באמת אוהבת"

ואם כל זה אינו מספיק, הרי שחלק מזמנה מוקדש ללקיחת חלק בתוכנית "קרן אור" באוניברסיטת רייכמן, שמיועדת למבקשים ללמוד באוניברסיטה, אבל הרקע הכלכלי-חברתי ממנו הם מגיעים מהווה חסם לקבלה ולהצלחה שלהם בלימודים. "התוכנית מהווה עבורם הזדמנות להשיג תואר אקדמי, והשתלבות בהייטק או במגזר העסקי בעבודה מעניינת ומתגמלת, וכך לגרום לשינוי משמעותי בחייהם. זמן ההשמה שלהם בתעשיית הטק מתקצר. הם זוכים בעבודה שלא היו מגיעים אליה, ככל הנראה, ללא התוכנית", היא מסבירה.
את מוצאת את עצמך סוג של דמות לחיקוי עבורם? "צורת החשיבה שלי היא קצת שונה. המטרה היא להעצים, אבל לא רק לבוא ולספר על עצמך, אלא להראות להם את הדרך לשם, לתת להם את התחושה שזה אפשרי. כשמעבירים לסטודנטים האלו, כשהם בשנה האחרונה לתואר, קורס שנותן להם יתרון משמעותי בלקבל את העבודה הראשונה שלהם, זה הרבה יותר מעצים מזה שאדבר על עצמי".
איפה את מוצאת את עצמך בעתיד? "קודם כל, אני עוסקת במה שאני באמת אוהבת, במחקר ובדברים שימושיים ומסייעים בתחום ההשכלה. אני חיה את החלום ביום יום. בעתיד הייתי רוצה לעסוק בתחום של מחשבים קוונטיים (עיבוד נתונים תוך שימוש בתכונות של מכניקת הקוונטים, בשונה ממחשב רגיל. י.ו), שמאוד מתפתח. ביחד עם המחשבים האלו יבואו איומים חדשים בתחום אבטחת מידע, ונצטרך בעוד כמה שנים לעשות דברים כדי להתגונן מזה. הייתי רוצה להוביל את המאמץ הזה בתחום הזה, או להיות שותפה מרכזית בזה. זה מעניין אותי".